Dinimizdeki büyük günah: “Gıybet” ve “İftira”

Dinimizdeki büyük günah: “Gıybet” ve “İftira”

İslam dini, huzurlu ve barışçıl bir toplum için gerekli olan ahlaki değerlere ve kişilik haklarına büyük önem verir. Bu kapsamda gıybet ve iftira gibi davranışlar şiddetle yasaklanmıştır.

Gıybet, bir insanın arkasından, hoşlanmayacağı şekilde konuşması ve onu eleştirmesidir. Kişinin bedeni, dini, ahlakı, işi, giyimi, evi, arabası gibi konularda yapılan dedikodular gıybet kapsamına girer. Gözlerin şaşılığı, saçların döküklüğü, boyun kısalığı veya uzunluğu gibi durumlarda alaycı ifadeler kullanmak da gıybet sayılır. Peki, İslam’da gıybet nedir? Allah gıybeti affeder mi? Hangi koşullar gıybet olmaz? Tüm detaylar haberimizde:

giybet-2.jpg

GIYBETİN ZARARLARI

Gıybet, dedikodu yapan kişi ile gıybet yapılan kişi arasında husumete ve kavgaya yol açar.

Gıybet, toplumda güven ve huzur ortamını zedeler.

Gıybet, insanlarda haset ve kin duygularını körükler.

Gıybet, iftiraya dönüşebilir.

giybet-3.jpg

İSLAM'DA GIYBETİN CEZASI

Gıybet, dinimizde büyük günahlardan biridir. Gıybet eden kişi, gıybet ettiği kişinin kusurlarını Allah'a havale etmeli ve ondan af dilemelidir. Gıybet yapan kişi, gıybet ettiği kişiden özür dilemeli ve onu haklı çıkarmalıdır.

giybet-4.jpg

KOĞUCULUK NEDİR?

Koğuculuk, insanlar arasında söz taşımak ve dedikodu yapmak anlamına gelir. Koğuculuk da dinimizde yasaklanmış ve büyük günahlardan sayılmıştır. Koğuculuk yapan kişiler, Peygamber Efendimizin hadislerinde "nemmam" ve "kattat" olarak isimlendirilmiş ve bu kişilerin cezalarını çekmeden cennete giremeyecekleri bildirilmiştir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.