Diş sağlığı konusunda bilinçleniyoruz

Diş sağlığı konusunda bilinçleniyoruz

Kitle iletişim araçlarının gelişmesi ile birlikte estetik görünümün önem kazanması, toplumumuzda diş sağlığı bilincini geliştiriyor.

36 yıldır serbest diş hekimi olarak çalışan Fatih Durmuş iletişim araçlarının gelişmesi ile birlikte insanların görünüme verdiği önemin artırdığını belirterek, diş sağlığı bilincinin geçmiş dönemlere oranla giderek arttığını ifade ediyor.

Amaç doğal dişlerin muhafazası

İdeal bir diş hekimi olarak doğal dişlerin ağızda muhafazası için uğraştığını belirten Durmuş, diş sağlığı bilincinin gelişmesinin kendi işlerini kolaylaştırdığını aynı zamanda doğal dişlerin ağızda muhafazasını da kolaylaştırdığının altını çiziyor. Gerekmedikçe doğal dişleri çekmediğini belirten Durmuş, diş sağlığı bilincinin gelişmesinin bu gibi sağlık problemlerini azaltacağını ifade ediyor.

Diş çürükleri en çok yaşanan rahatsızlık

Diş sağlığına en büyük etkenlerden birisinin toplum olarak tüketilen gıda alışkanlıkları olduğunu diğer bir etkenin ise genetik faktörler olduğunun altını çizen Durmuş, gelen hastaların en çok sıkıntı çektikleri rahatsızlığın birinci derecede diş çürükleri olduğunu belirtti. Daha sonrasında ise aynı oranda yaşanan diğer bir sağlık sorununun diş taşlarının düzenli temizletilememesine bağlı olarak yaşanan diş eti iltihapları ve diş eti kanamaları olduğunu belirten Durmuş, “Diş eti iltihabının belirli bir süre zarfından sonra çene kemiğine sirayet etmesi ve dişlerin zamana bağlı olarak sallanarak düşmesine neden olan diş eti hastalıkları da yaşanan sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.” dedi.

Kültürel ve ekonomik seviyenin etkisi büyük

Ekonomik açıdan insanların gerektirmedikçe dişçiye gitmediklerini söyleyen Durmuş, buna bağlı olarak da diş kayıplarının arttığını belirtti. Durmuş, “Kültürel seviye ve ekonomik durumun, hatta yetiştirme tarzından aile bireylerinin bilinç seviyesinin diş sağlığına yaptığı etki büyüktür. Bilinç seviyesi arttıkça, ekonomik ve kültürel seviye arttıkça yaşanan diş rahatsızlıklarının da azalmasına sebep olmaktadır.” dedi. Eskiye oranla insanların şimdi daha bilinçli olduğunu belirten Durmuş, “Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş merkezleri çoğaldı. Buna paralel olarak diş hekimleri sayısı da arttı.” şeklinde yorumladı.

Yoğunluk İş niteliğini düşürebiliyor

Bazı kurumlarda artan yoğunluk sebebi ile yapılan işin niteliğinin düşebildiğini belirten Diş Hekimi Fatih Durmuş, kamuda tedavi gören hastaların özel kurumlara da sevk edilerek tedavi olmasının bu yoğunluğu azaltacağını savundu. Kamu kurumlarından özele hasta sevkinin yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Durmuş, böylece verilen hizmetin kalitesinin artacağını savundu. 

Rekabet edici bir ortam getirilmelidir

Kamu sağlık kurumlarından özele hasta sevk edilecek ise denetim mekanizmasının iyi çalışmasının gerekli olduğunu da değinen Durmuş, “ Denetim mekanizmasının çalışmamasının mali kaynakları zarara uğrattığını belirtti. Durmuş, “Döner sermaye gelirlerinden hekimlere maaştan ayrı performans ücreti verilebildiğinden, denetim mekanizması iyi çalışmalıdır. Ortaya Çıkabilecek zafiyetler diş sağlığını etkileyebilmektedir.” dedi. Özel sektörün eşit şartlarda olmak kaydı ile kamu kurumları ile rekabet edici bir ortama getirilmesi gerekliliğini de belirten Durmuş, “Özel sektör de, kamu kurumları da iyi denetlenmelidir. Devlet denetim mekanizmasını iyi işletirse hem kamudan hem özel sektörden faydalı işler elde edilebilir.” şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.