Esnafa EVRAK ÇİLESİ

Esnafa EVRAK ÇİLESİ

Mamak’ta terzi dükkanı açan Mehmet Çuğun, işyeri açmak için istenenlerin formaliteden öteye geçmediğini ve çalışmalarını aksattığını belirterek “Belediyeler bizi bu koşturmacaya mahkum ediyor” dedi.

Mamak Dereboyu Caddesi üzerinde bir terzi dükkanı açan Mehmet Çuğun, yaşadığı sıkıntıları Habervaktim muhabirlerine anlattı. Terzi olarak her gün çalışması gerektiğini belirtti. Çuğun, “Ben 15 senedir terziyim ama ustalık belgesi almadım. Benim öyle bir şansım yok. Kurslara falan gidemedim. Ben haftalık bir gün kapatsam her gün zarardayım. Haftayı götürüyor. Benim 1 gün çalışmamam haftayı götürüyor. Zaten her şey ucu ucuna yetiyor. Yani benim her gün çalışmam lazım. Hasta dahi olmamam lazım. Böyle bir iştir terzilik” şeklinde açıkladı. Dükkan açmak için birçok odaya başvurup evrak hazırlamak gerektiğini, bunun da işleri çok aksattığını söyleyen Çuğun, “Belediyeler bizi bu koşturmacaya mahkum ediyor” dedi.

ODALARDA İKİLİK VAR
Terzi Mehmet Çuğun uzun yıllar başkalarının yanında çalıştı. Kendisine ait bir dükkan açmaya karar veren Çuğun odalar arasındaki ikiliklere anlam veremediğini söylüyor. Çuğun, “Ustalık belgesinde de şöyle bir sıkıntı var. Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıt olursan bu belge isteniyor. Ama ATO’ya kayıt olursan ustalık belgesine gerek kalmıyor. Seni usta olarak kabul ediyorlar. Bu nedenle ikilik ortaya çıkıyor. Yani Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıt olursan usta olarak kabul edilmiyorsun, ATO’ya kayıt olursan usta sayılıyorsun. Sadece ATO’ya kayıt olursan da Terziler Odası’na da kayıt olmak gerekiyor. Böyle karmaşık bir durum söz konusu” şeklinde konuştu.

HER ŞEY FORMALİTE
Dükkan açmak için birçok yere kayıt olmak ve para yatırmak gerektiğini söyleyen Mehmet Çuğıun, bunları mecbur oldukları için yaptıklarını dile getiriyor. Her şeyin formalite olarak kağıt üzerinde yapıldığını belirten Çuğun, “ Odalar bizim için hiçbir şey yapmıyor. Sadece zorunlu olduğu için kayıt oluyoruz. Belediyeler oraya yönlendirdiği için, mecbur kaldığımız için kayıt oluyoruz. Örneğin,  belediye itfaiyeye yönlendiriyor. İtfaiyeden rapor istiyorlar. İtfaiyeye de sadece para yatırıyoruz başka bir işlem yapılmıyor. Bunun üzerine iş yeri açmaya uygundur şeklinde belediyeye bildiride bulunuyorlar. İtfaiyeden buraya gelip dükkanımı kontrol eden olmadı. İtfaiyeye 354 TL yatırdım. Sonra beni arayıp yangın tüpünüz var mı diye sordular. Başka da bir şey olmadı. Gelen giden olmadı. Yani her şey formalite icabı yapılıyor” şeklinde ifade etti.

GEREKSİZ İZİNLER İSTENİYOR
İş yeri açmak için birçok evrak toparlamak gerektiğini ve bu nedenle insanların işlerini yapamadıklarını belirten Çuğun, “Her işlem için ayrı ayrı evrak toparlamak gerekiyor. Sadece para vermekle de olmuyor. Bu işlemler hep zaman kaybı. Para verilecekse de yine verelim ama belediyeye verelim belediye kime istiyorsa ona dağıtsın. Yeter ki bizim işimiz biraz kolaylaşsın. Belediyeler bizi bu koşturmacaya mahkum ediyor” dedi.

Dükkan açmak için gereksiz izinlerin alınması gerektiğini de ekleyen Çuğun, “Basit bir terzi dükkanı açacağım. Bir tane ütüm var, bir tane de dikiş makinem. Burayı açabilmem için tüm binadan izin almam gerekiyor. Binanın yüzde 51’inin izni ile açabiliyorum. Bu binada 27 daire var. 14 dairenin imzası ile dükkanı açabildim. Tabi ki o kadar insanı bir araya toplamak da kolay olmuyor. O da bana zaman kaybettirdi” şeklinde belirtti.


HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.