Ferfene geleneği: Bin yıllık töre yaşatılıyor

Ferfene geleneği: Bin yıllık töre yaşatılıyor

Ankara Kulübü Derneği, ferfene geleneğini her çarşamba Yenimahalle’deki Ankara Konağı Başkent Salonu'nda sürdürmeye devam ediyor.

Ankara Kulübü Derneği, Ferfene geleneğini her çarşamba Yenimahalle’de bulunan Ankara Konağı Başkent Salonu'nda sürdürmeye devam ediyor. Geleneksel Ferfene etkinliği, Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner’in katılımıyla Ankara Konağı Başkent Salonu'nda gerçekleşti. Gazetemize açıklamalarda bulunan Ankara Kulübü Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Özaslan, geleneğin kökünün bin yıl öncesine dayandığını ifade etti. Özaslan, “Ferfenemiz bin yıllık bir oğuz töremizdir. Ankara Kulübü’nde yıllardan beri yaşatıyoruz” dedi.

metin-ozaslan.jpg

YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Ferfene geleneğini yaşatmaya devam edeceklerini ifade eden Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan, “Yüzyıllarca Ankara'da yaşatılan geleneği, Ankara Kulübü olarak yaşatmaya ve Ankara'nın kadim kültürel miras değerlerine sahip çıkıp gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

fff.jpg

BİN YILLIK TÖRE

Ankara Kulübü Başkanı Metin Özaslan, açılış konuşmasında Ferfene geleneğini gelen misafirlere şu sözlerle anlattı:

“Ferfenemiz bin yıllık bir oğuz töremizdir. Ankara Kulübü’nde yıllardan beri yaşatıyoruz. Ferfenenin kelime anlamı aydınlanma ve aydınlatmadır. Bu etkinlikler Ankara konaklarında yapılır. Ankara konaklarında yapılan bu etkinlik yemek ile başlar. Yemek duası mutlaka yapılır. Her statüden her insan aynı sofrada hep birlikte yemek yer. Evlenecek kızı, askere gidecek oğlu ve yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım edilir. Türküler söylenir ve Seymen gösterileri olur. İnsanlar hem sosyalleşir hem de birbirlerine her konuda destek olurlar.”

ss.jpg

CEZAYİR HAVASI İLE KAPANIŞ

Ankara türkülerinin günümüze kadar gelme sebebinin Ferfene geleneği olduğunu belirten Metin Özaslan, etkinlikte kapanışın mutlaka Cezayir Havası ile yapıldığını söyledi. Özaslan, “Ankara’nın binlerce yıllık bozulmayan türkülerinin bozulmama sebebi Ferfene geleneğidir. Kırık havalar ile başlar çeşitli zeybekler ile devam eder. Seymenlerin de içerisinde bulunduğu bir eğlence olur. En sonda da Cezayir Türküsü ile biter. Cezayir, Osmanlı’nın en büyük vilayetlerinden birisidir. Burada 160 bin Osmanlı evladı şehit oldu. Ankaralılar da Cezayir’i unutmayıp anmak için o gün bugündür Ferfene etkinliğinin sonunda Cezayir Havası ile etkinliği kapatırlar” şeklinde konuştu.

sss.jpg

GENÇLER ÖNEMLİ

Etkinliğe katılan ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, böyle bir geleneğin sürdürülmesinden çok mutlu olduğunu belirterek gençlerin katılımının çok önemli olduğunu ifade etti. Yiğiner “Böyle bir geleneği yaşatan Ankara Kulübü Derneği’ne çok teşekkür ederim. Bin sene öncesine dayanan bu etkinliğin günümüzde devam ediyor olması beni çok mutlu etti. Etkinliğe gençlerin de katılmasını sağlamak gerekiyor. Gençlerin de bu mirası öğrenip devralması çok önemli” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.