Geleceğin şehirleri geleneğe göre inşaa edilecek

Geleceğin şehirleri geleneğe göre inşaa edilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu ‘Şehir 2023’ projesi kapsamında geleneksel mimari tarzını geri getireceklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu Gazi Üniversitesi’nde “Gelenekten Geleceğe Şehirlerimiz” adlı panelde konuştu. Akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı sunumunda şehirlerin kültürel ve fiziksel dokusuyla alakalı bilgi veren Tuzcuoğlu yeni projelerinde geçmişten de örnek alarak çalışmalar yapıldığını belirtti. 

DÜNKÜ ÇÖZÜMLER BUGÜN PROBLEM

Geçmiş dönemlerde kontrolsüz şekilde büyüyen şehirlerin bugün büyük problem halini geldiğini söyleyen Tuzcuoğlu, “Bugün geldiğimiz nokta bir karmaşadır. Şehircilik noktasında bir meçhule gidiyoruz. Toplumun entelektüellerinin de artık bunu düşünmesi lazım. Yakın tarihte şehirciliği önce özendirdik. Ülkenin kalkınmasının yolunun böyle olduğunu sandık. Baktık ki şehirler elden gidiyor. Plansız programsız büyüdü gecekondu mahalleleri ortaya çıktı. Sonrasında bu göçü durdurma istedik ama ipin ucu çoktan kaçmış durumdaydı. Bugünkü şehirlerimiz ortada. Maalesef biz şehircilikte dümensiz bir gemiye benziyoruz nereye gittiğimiz belli değil. Dün çözüm olarak gördüğümüz şeyler bugün bize problem olarak geri geldi” şeklinde konuştu. 

KENT DEĞİL ŞEHİR 

Kelimelerin anlamlarına değinen ve kendisinin şehir kelimesini tercih ettiğini bunun nedeninin ise bir ruhu bir yaşamı ifade ettiğini belirten Tuzcuoğlu, “Şehir kelimesi bana daha özgün gelir. Kent ise biraz popülerliği anımsatır. Şehir tarihtir, dostluktur, fedakârlıktır. Ancak kent çıkar ilişkileridir ticaret üzerine işe yararlık üzerine kurulmuştur. Tabiatı, doğal hayatı her şeyi merkezinde bırakan mabetleri, üniversiteleri merkeze alırken kent, alışveriş merkezlerini lüks otelleri tüketimi merkezi alır” şeklinde konuştu. Bakanlık olarak yaptıkları projelerde de şehir ismi kullanacaklarını belirtti. 

YÖRESEL MİMARİDE PROJE BAKANLIKTAN

Şehirlerin değişimi ve kurulacak yeni yaşam alanları hakkında bilgiler veren Tuzcuoğlu, “Bugüne dek dikey yapılar yapıldı. İnsanları mekânda yaklaştırdık fakat kalplerde gönüllerde uzaklaştırdık. Artık Dikey yapılardan ziyade yatay yapılara teşvikler edeceğiz.  Şimdiki projelerimiz üzerine konuşursak. Şehir 2023 çalışmamız var. Gelenekte var olan bir takım değerlerimizi günümüze nasıl uyarlarız bunun üzerine çalışıyoruz. Yakın zamanda belediyeleri çağıracağız ve politikalarımıza göre şehirleşmenin nasıl olacağı konusunda eğitimler vereceğiz. Konya, Gaziantep, Kayseri olmak üzere sıfırdan 20-30 Bin kişilik yeşili ve kültürü merkeze alan akıllı şehirler kuracağız. Yöresel mimarı çalışmalarımız var bu kapsamda vatandaş bu tarzda bir konut yapmak isterse proje parası da almıyoruz. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.