Hıdırellez Hikayesi
Kış mevsiminin bitiminin kutlandığı Hıdırellez geleneği kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hem İslam hem de Türk inançları için büyük önemi olan Hıdırellez, aynı zamanda ilkbahardaki en önemli kutlamalardan biridir.
Bu gelenek, kültürümüzde yüzlerce yıldır devam etmekte ve halen kutlanmaktadır. Önemli bir gün olarak kabul edilen Hıdırellez gecesinin şans, bereket ve sağlık getirdiğine inanılır. İslam inancında Hıdırellez, iki büyük peygamber olan Hızır ve İlyas'ın buluşmasının kutlandığı bir bayramdır. Buna göre Hızır Peygamber, abıhayatı (bengi su) içerek ölümsüz olmuş ve İlyas Peygamber de yüksek bir mevkide tanrıya hizmet etmek için cennete yükseltilmiştir. Her yılın 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecesi, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluşarak insanlara yardım ettiklerine inanılır. Hızır özellikle baharda insanların arasında gezinerek bolluk ve sağlık dağıtan, başı sıkışanlara yardım eden bir peygamberdir. Genel olarak kabul edilen düşünce Hızır’ın bir isim değil lakap olduğu yönündedir. Farklı kaynaklarda adı ve soyu hakkında çeşitli fikirler öne sürülür, hatta bazıları Hızır ile İlyas peygamberin aynı kişi olduklarını iddia eder. Halkın Hızır inancı, onun ölümsüz olduğu ve her baharda doğanın uyanmasını sağladığı şeklindedir. Dolayısıyla Hızır, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeler.
Hıdırellez ritüelleri;
-Hıdırellez ateşi, genellikle bir meydan veya parkta yakılır ve insanlar etrafında toplanarak dans eder, şarkılar söyler ve ateşin üzerinden atlarlar. Ateş yakma ritüeli, inanışa göre kötülükleri kovar ve şans getirir.
-Anadolu'da ise insanlar, gün doğumu öncesi beyaz elbiseler giyerek yeşil ve bol sulu kırlara gider ve eğlenirler. Kutlamalar ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, varsa bir türbe ya da yatırın yanında yapılır. Bunun nedeni Hızır peygamberin böyle yerlerde gezdiğine inanılmasıdır. Hatta bazı bölgelerde bu gece toplanan çiçeklerin kaynatılıp içilirse hastalıklara iyi geleceği düşünülür.
-Bir diğer Hıdırellez ritüeli de yoğurt mayalamaktır. Örneğin Trabzon’un bazı bölgelerinde bu geceye özel mayasız yoğurt yapılır, yoğurdun içine bir tahta kaşık konur. Elde edilen maya ise yıl boyunca kullanılmaya devam edilir.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.