Hobi olarak başladı atölye kurdu

Hobi olarak başladı atölye kurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli 49 yaşındaki Ali Murat İlhan, hobi olarak başladığı su kabağı süsleme sanatına Çankaya'da kurduğu el sanatları atölyesinde devam ediyor.

KOSGEB'DEN DESTEK BEKLİYOR   

2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli olduktan sonra hobi olarak su kabağı süsleme sanatına başladığını ifade eden İlhan," Emekliliğimin ardından su kabağı süsleme sanatına daha profesyonel olarak vakit ayırmaya  başladım. Başlama sürecim ise şöyle gerçekleşti. Zaten ahşap işleme ile ilgileniyordum. Su kabağı süsleme sanatını ise gittiğim tatil yörelerinde gördüm.

Bir halk eğitim merkezinde su kabağı süsleme kursu olduğunu öğrenince ona katıldım. Yaklaşık 1 yılda kabak süsleme sanatı ile uğraşıyorum. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) yeni girişimci kredisine başvurdum. Bunun öncesinde destek kredisini almak için eğitimini tamamladım ve atölyemi açtım. Bakalım KOSGEB bana girişimi kredisi verirse bundan sonra daha etkin olarak ve personelde istihdam ederek sanatımı icra etmeyi sürdüreceğim." diye konuştu.   

EL SANATLARIMIZIN  UNUTULMAMASI GEREKİYOR 

El sanatlarının canlandırılmasının gerektiğini söyleyen İlhan,"  Sanata yönelmemin en büyük nedeni ise Çanakkale'de bulunan Seyit Onbaşı'nın heykelinin Çin'den getirildiğini öğrenmem oldu. Kendi el sanatlarımızın canlandırılması unutulmaması ve kültürümüze yeniden kazandırılması gerekiyor. Elimden geldiğince atölyemi açarak kültürümüze katkı sağlamaya çalışıyorum. Ülkemizde sanata olan ilgi belli. Atölyeyi de yeni açtığım için çok gelen giden henüz olmuyor. İnternet üzerinden ilgili olan çok sayıda insan benimle iletişim kuruyor. Farklı illere yaptığım su kabağı süslerinden gönderiyorum. Umarım bundan sonra ilgi artar." ifadelerini kullandı.  

EKONOMİK KAZANCA ÇEVİRMEK ZOR

Su kabağının Ege ve Akdeniz Bölgesinde daha iyi yetiştiğini anlatan İlhan, şöyle devam etti:
"Kullandığım su kabakları Adana, Antalya ve Marmaris'den geliyor. Ağırlıklı olarak su kabağı işleme, süsleme ile ilgileniyorum. Ayrıca atölyede ahşap işlemede yapıyorum. Atölyem de benim gibi el sanatlarına hobi olarak başlayan arkadaşlarımın da yapmış olduğu ürünler var.

Bunları da sergiliyorum. El sanatlarıyla uğraşan insanların bir pazara uğraşması çok zor. Ekonomik olarak kazanca çevirmede çok zorlanıyorlar. Bunun içinde devamını sağlayamıyor. Ben de bu yüzden atölyesi olmayan arkadaşların ürünlerine de dükkanımda yer veriyorum onlara bu şekilde destek oluyorum."

BÜYÜK BİR EMEK VAR

Öncelikli hedefinin ise yaptığı ürünlerde estetik ve kullanım açısından daha ileri noktalara taşımak olduğunu dile getiren İlhan, " Ürünlerimi insanların evine misafir etmek istiyorum. Burada sonuçta büyük bir emek var su kabakları tohumdan çıkıyor büyüyor. Bunu yetiştirenler emek veriyor. Ben emek veriyorum ve ilk halinden çok farklı bir yapıda, kültürümüzü yansıttığımız estetik açıdan güzel bir ürün ortaya çıkıyor.

Geleneksel motiflerimizi günümüzün modern figürleriyle buluşturuyoruz. Tabi kişiye özel yaptığımız çalışmalarda oluyor. Tamamen doğal malzemelerden yapılıyor. Ege ve Akdeniz bölgesinde su kabağı süsleme sanatını yoğun bir biçimde yapılıyor. Buna turizminde etkisi çok fazla. Su kabağı olgunlaştıktan sonra kurutuluyor.2-3 ay olgunlaşma süresi var sonrası ise 3 ayda kurutuyoruz." şeklinde konuştu.     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.