İlk Teravih Ve İlk Sahur Bu Gece

İlk Teravih Ve İlk Sahur Bu Gece

On bir ayın sultanı Ramazan, bu gece kılınacak ilk teravih namazı ve yapılacak sahurla başlıyor. Son yılların en uzun orucu tutulacak olan Ramazan’da ilk iftarı Hakkari en önce açacakken, en son ise Edirne açacak.

SİNAN KAYA / HABERVAKTİM

Son birkaç yıldır sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelen on bir ayın sultanı Ramazan, bu gece kılınacak ilk teravih ve yapılacak sahurla başlıyor. Ramazanın ilk iftarını en erken Hakkari en geç ise Edirne açıyor.

RAMAZAN’I İLK ARDAHAN KARŞILAYACAK

Bu gece saat 02.26’da imsak vaktinin girmesi ile Ramazan’ı şerifi ilk Ardahan ili karşılarken, oruca en son başlayacak il ise saat 03.51 ile Muğla olacak.

Ramazanın ilk iftarını ise 19.37’de Hakkâri yapacakken, en geç iftarı da saat 21.00’de Edirne yapacak.

 

EN UZUN ORUCU EDİRNELİR EN KISA ORUCU DA HATAYLILAR TUTACAK

Bu yıl 29 gün sürecek olan Ramazanın ilk günü için Edirneliler, 17 saat 34 dakika oruçlu kalarak en uzun orucu tutacakken, ilk günün en kısa orucunu ise 16 saat 38 dakika ile Hataylılar tutacak. Ramazanın son günü olan 16 Temmuz’da ise ilk imsak saat 02.47’de yine Ardahan’da olurken, son imsak ise saat 04.08’de Muğla’da olacak. Son günün ilk iftarını da yine Hakkârililer 19.35’te açacakken, Edirne ise saat 20.56’da son iftarlarını yaparak Ramazan-ı şerifi uğurlayacak.

17 - 18 SAAT ORUÇLU OLACAĞIZ

İftar vakitlerine göre İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde halk 17 - 18 saat arası oruç tutacak. Bu senenin Ramazan ayında Ankaralılar ilk gün 17 saat 13 dakika oruç tutacakken, İstanbullular ise17 saat 26 dakika oruç tutacak.  Ramazan Bayramı arifesi olan son güne kadar oruç saatleri birkaç dakika kısalacak. Ramazanda oruç tutmak hakkındaki hadis-i şeriflerde “Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolunur” şeklinde buyruluyor.

RAMAZAN SABIR AYIDIR       
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an-ı Kerim’de “Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun” (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar. Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

KUR'AN, RAMAZAN AYINDA İNMEYE BAŞLAMIŞTIR              

Kur'an-ı Kerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v),de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

RAMAZANIN BİR FARZI DİĞER AYLARIN 70 FARZINA BEDEL

Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolunur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz. Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolunur, Cehennemden azat olur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), Ramazan-ı şerif ayında, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer. Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allah-u Teâlâ’nın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmeliyiz.

BESLENME KONUSUNDA UZMANLAR UYARIYOR

Yazın sıcak ve uzun günlerine denk gelen Ramazan’da vatandaşların sağlıklarına da dikkat etmesi uyarısında bulunan uzmanlar, sıcak ve uzun yaz günlerinde özellikle aşırı su kaybı sağlığı tehdit ettiğini ifade ediyorlar.

Oruçken açık havada çalışmak zorunda kalanların uygun koruyucu kıyafet ve şapka kullanmaları gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, oruç açıldıktan sonra sahura kadar 2-2,5 litre sıvı almayı tavsiye ediyorlar. Uzun süreli açlık dönemini tolere edebilmek için mutlaka sahur yemeği yenmelidir. İftardan sahura kadar da 2 ara öğün alınması çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, ara öğünlerde yoğurt, badem, ceviz, salata gibi posalı gıdalar, dondurma, muhallebi gibi sütlü tatlılar öneriyorlar.  Sahur yemeğinde yumurta, tost, süt ve süt ürünleri, çorba tüketilmesinin kişiyi gün boyunca dinç tutacağını belirtiyorlar. Uzmanlar ayrıca Ramazanda yemekler ızgara, haşlama ve fırında yapılmalıdır. Kavrulmuş, tütsülenmiş veya kızartılmış yemeklerden uzak durulması uyarısında da bulunuyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.