İslam tarihinin dönüm noktaları: Uhud’dan Kâbe özlemine uzanan olaylar

İslam tarihinin dönüm noktaları: Uhud’dan Kâbe özlemine uzanan olaylar

Bedir’in ardından yaşanan intikam arzusu, Raci'deki ihanet, Beni Nadir Yahudilerinin antlaşmayı bozması ve Müslümanların Kâbe'ye duyduğu derin özlem, İslam’ın erken döneminde yaşanan çetin süreçlerin başlıca örnekleri olarak dikkat çekiyor.

İslam tarihinin şekillendiği hicretin ilk yıllarında, Müslümanlar hem savaş meydanlarında hem de diplomatik alanda ciddi sınavlardan geçti. Bedir zaferi, Mekke müşriklerini derinden sarsarken, bu durum Uhud Savaşı’nda kanlı bir intikam planına dönüştü. Ardından Raci Olayı, Müslümanlara güvenle yaklaştıkları kabilelerin ihanetine uğrayabileceklerini acı bir şekilde gösterdi. Beni Nadir Gazvesi ise Yahudilerin antlaşmaları hiçe sayarak Peygamberimize suikast planı kurmalarıyla gündeme geldi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, hicretin altıncı yılında Müslümanların yüreklerinde büyüyen Mekke hasreti, Kâbe’yi ziyaret arzusu olarak bir kez daha açığa çıktı. Peygamber Efendimiz’in bu arzuyu gerçekleştirme çağrısıyla Medine’den yola çıkan yaklaşık 1400 Müslüman, niyetlerinin barışçıl olduğunu göstermek için silahsız ve ihramlı olarak yola koyuldu.

UHUD SAVAŞI

Bedir savaşında yakınlarını kaybeden Mekke müşrikleri Ebu Süfyan’a gelerek kervandan elde edilen karın Hz Muhammed (s.a.s)den ve Müslümanlardan intikam almak için asker temininde harcanmasını teklif ettiler. Ebu Süfyan da öç almak isteyenin kendisi olduğunu oğlu hanzala ve kabilesinin ileri gelenlerinin Bedir ‘de öldürüldüğünü ifade ederek bu teklife kabule hazır olduğunu bildirdi. Kureyş müşrikleri kendi mensuplarından oluşan orduyla Müslümanlara bedirde yenilmişlerdi. O nedenle, Bedir savaşında sabep olan kervandan elde edilen karı Müslümanlara karşı asker toplamak için harcamaya bu yolla asker sayısını artırmaya karar verdiler. Mekke’de oturan Hz Abbas Kureyş’in savaş hazırlıklarını, asaker ve hayvan sayısını, silah durumunu bir mektupla Hz Peygambere bildirdi. Hz Peygamber düşmanı Medine dışında karşılamaya karar verdi. Cuma Namazı’ndan sonra halka bir konuşma yaptı ve sabırlı oldukları halde zafer elde edeceklerini bildirdi. Medineli Müslümanlar hazırlıklarını tamamlayarak Mescid’i Nebevide toplanmaya başladılar. Hz Ebu Bekir ve Hz Ömer ‘le birlikte evine geçerek zırhını giydirdi. böylece savaş başladı. Müslümanlar bu savaşta kayıplar vermişlerdir. Ama düşmana teslim olmamışlardır.

RACİ OLAYI

Hicret’in 4’üncü yılında Lihan kabilesi komşularından birkaç kişi gelerek, kendilerine din öğretecek mürşidler gönderilmesini istediler. Hz Peygamber altı kişi gönderdi. Bunlar Raci denen yere vardıklarında hıyanete kurban olduklarını anladılar. Yanlarındakiler bunları müşrik olan Lihanlılara teslim ettiler ikisini Mekke’ye götürüp müşriklere sattılar. Müşriklerde onları Bedir2de ölenleri, bedel olarak öldürdüler. Müslümanlar altı zatın alçakça bir hıyanete uğramalarına çok üzüldüler. Müslümanlar Mekke’den ayrılalı altı yıl olmuştu. Ana baba yurtlarını özlemişlerdi. Neleri varsa orada kalmıştı. Kytsal olan Kabe’yi Muazzama Mekke’de idi.Onu ziyaret etmek büyük bir arzu halinde içlerinde yaşamaktaydı.Fakat şimdiye kadar buna imkan bulamamışlardı.Hz Peygamber Hicret’in altıncı yılı ashabına Kabe’yi ziyaret edeceklerini bildirdi.Müslümanlar buna çok sevindiler.Bin dört yüz Müslüman bu ziyarete hazırlandı.İhramlarına büründüler,kurbanlık develerini aldılar.Silah almak yasak edildi.Çünkü harbe değil Hacca gidiyorlardı.Hz Peygamber Kasva adında devesiyle önde gidiyorlardı.

BENİ NADİR GAZASI

Yahudiler, Uhud’dan sonra Müslümanları küçümsemeğe başladılar. Müslümanlarla yaptıkları antlaşmalara riayet etmez oldular. Kuba yakınında Nadir oğulları Yahudileri yaşıyordu. Hz Peygamber bunlara giderek ödenmesi gereken iki kişinin diyetinden düşen payı, antlaşmalar gereğince vermelerini istedi. Aralarında bir dedikodu başladı.Meğer peygamber’e bir suikast hazırlıyorlarmış.Peygamberimiz bundan haberdar oldu ve Medine’ye döndü.Yahudiler her vesile ile Müslümanları rahatsız ediyorlardı.Onun için Hz Peygamber,Muhammed b.Mesleme’yi göndererek 10 gün zarfında memleketi terk edip başka yere gitmelerini emretti.Onlar buna razı oldular.Çünkü suçluydular.Fakat münafıkların reisi olan İbn Ubey onlara haber salarak kendilerine yardım edeceğini bildirdi.Bunun üzerine Yahudiler çıkmamağa karar verdiler.Müslümanlar onların kalelerini muhasara ettiler.Nihayet teslim oldular.Silahlarını ve mallarını develerine yükleyip gitmelerine müsaade bulundu.Nadir oğullarından kalan araziyi Hz Peygamber Muhacirlere tevzi etmiştir.Ensar’dan fakir olanlara da yardımda bulunmuştur.Bu yılda Hz Ali’nin oğlu Hz Hüseyin dünyaya geldi.

MÜSLÜMANLARIN KABEYİ ZİYARET ETME ARZUSU

Müslümanlar Mekke’den ayrılalı altı yıl olmuştu. Ana baba yurtlarını özlememişlerdi.Neleri varsa orda kalmıştı.Kutsal olan Kabe’i Muazzama Mekke de idi.O’nu ziyaret etmek büyük bir arzu halinde içlerinde yaşamaktaydı.Fakat şimdiye kadar buna imkan bulamamışlardı.Hz Peygamber hicretin altıncı yılı ashabına Kabe’yi ziyaret edeceklerini bildirdi.Müslümanlar buna çok sevindiler.1.400 kadar Müslüman bu ziyarete hazırlandı.İhrama büründüler,kurbanlık develerini aldılar silah almakta yasak edildi.Çünkü harbe değil hacca gidiyorlardı.Hz Peygamber Kasva adındaki devesiyle önde gidiyordu.Kureyşliler bunu duyunca telaşa düştüler.Müslümanları Mekke’ye sokmama kararı aldılar.Mekke kenarında tertibat kurdular.Müslümanlar Hudeybiye’ye gelip durdular.Arada elçiler gelip giderek Kabe’yi ziyarete müsaade sağlamağa çalıştıysa da müşrikler buna bir türlü yanaşamadılar.Peygamber efendimiz kararlıydı Kebeyi tavaf etmeden gitmeyecekti ancak müşrikler buna müsaade etmediler.

 Yazar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.