İthal yasağı kaldırılsın

İthal yasağı kaldırılsın

Keçiören Ufuktepe Mahallesi’nde akvaryum işletmecisi Alper Çelik, papağanlara ilişkin dikkat çeken bilgiler verdi.

Kaplumbağa ve bazı papağan türlerinin satışının yasaklandığını belirten Alper Akvaryum işletme sahibi Alper Çelik, her geçen gün zarar ettiklerini belirterek bir an önce yasakların kaldırılmasını talep etti. Az olan kazançlarının bu yasaklarla daha da azaldığını belirten Çelik, gelirlerin giderleri karşılamadığını belirtti.

Gelirler giderleri karşılamıyor

a50561ba-2fff-4134-ab31-7cb7743f5d97.jpg

Kaplumbağa satışlarının ithal olduğu için yasaklandığını belirten Alper Çelik, kırmızı gagalı cennet papağanı ile kırmızı kuyruk jako papağanı satışının da yasaklandığını belirterek, her yıl aynı sorunu yaşadıklarını ifade etti. Müşterilerden gelen hayvan taleplerin birçoğunun kaplumbağa ve papağan olduğunu belirten Çelik, bu hayvanların satışının yasaklanmasının işlerini büyük ölçüde etkilediğini ifade ederek gelirlerin giderlerini karşılamadığını belirtti.

Yasağı anlamsız buluyoruz

indir.jpg

Çelik kaplumbağa ve bazı papağan türlerinin satışının yasaklanmasına anlam veremediklerini belirterek, belirtilen hayvanların satışı yapılırsa para cezası alacaklarını ifade etti. Çelik, “Bu hayvanlar ithal geliyor. Bizlere söylenen eğer bunları satarsanız yetkililer ceza yazar denildi. Kaplumbağaların hastalık saldığı ve ithal olduğu için satışının yasaklandığı iddia edildi.” şeklinde konuştu. Yasağı anlamsız bulduklarını söyleyen Çelik sattıkları balıkların dahi ithal geldiğini şimdiye kadar bir sorun yaşamadıklarını belirtti.

Üretime teşvik edilsin

indir-(2).jpg

Muhabbet kuşundan sonra en çok satılan kuş türünün ise kırmızı kuyruklu jako papağanı olduğunu söyleyen Çelik bu papağanların fiyatlarının bin 500 ile 2 bin lira arasında değiştiğini belirtti. Bu kuş türünün neslinin tükendiği için satışının yasaklandığını iddia eden Çelik, “Bunların üretimi yapılırsa ithal hayvan alımının önüne geçilir. Türkiye’de bu hayvanların üretimini yapan sayılı insanlar var. Devlet üretime teşvik edip üretim yapan insanların sayısını artırabilirse hem paramız ülke içinde kalır hem de hayvan piyasasında söz sahibi oluruz. Buna bir an önce çözüm bulunmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Hayvan sevgisinin önüne engel koyuyor

4d732b22-4fdc-4d68-b1ec-61e3f536aa03.jpg

Bu tür yasakların vatandaşın hayvan sevgisini kısıtladığını belirten Çelik, ellerinde sadece balık ve muhabbet kuşu kaldığını bunların ise kârının çok düşük olduğunu belirtti. Çelik, “İşletmeyi açtığımız günden beri işler kötüye gidiyor. Balık satıyoruz fakat bize bir getirisi olmuyor. Müşteriye yok dememek için elimizde bulunduruyoruz. Piyasada 15 liraya satılan balığı 7 liraya sattığımız halde müşteri fiyatı pahalı buluyor.” dedi.

Hayvan severler olmasa iş yapamayız

İşletmenin giderlerini kedi köpek maması satışından karşılamaya çalıştığını söyleyen Çelik, hayvan severler olmasa kendilerinin iş yapamayacağını belirtiyor. Çelik, “Eğer hayvan sever vatandaşlarımız olmasa bizler iş yapamayız. Havaların soğuması ile birlikte buradan kedi köpek maması alıp sokak hayvanlarına yediren birçok müşterimiz var. Bizde bu müşterilerimize mamaları ucuza veriyoruz. Normal sattığımız fiyatın aşasında bir fiyata veriyoruz. Bizimde bir faydamız dokunsun hayvanlar aç kalmasın diye yeri geldiğinde karsız bir şekilde mama satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.