Kaman Cevizinin ardından Kaman Besmeci de tescillendi

Kaman Cevizinin ardından Kaman Besmeci de tescillendi

Ünü Türkiye’yi aşan Kaman cevizinin ana vatanı olan Kırşehir Kaman’ın besmeci de tescillendi. İlçede Kaman Cevizinin ardından Kaman Besmeci de tescilli ürünler arasına girdi.

Lezzeti, yüksek yağ oranı ve verimiyle dünyaca ünlü Kaman cevizinin ana vatanı Kaman, besmeciyle de adından söz ettirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda coğrafi işaret alan Kaman Cevizinin ardından bir müjdeli haber de Kaman Besmeci’nden geldi.

TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU ONAYLADI

Kırşehir’in Kaman ilçesine özgün Kaman Besmeci için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alındı. Kaman ilçe protokolünün girişimleri sonucunda tescil süreci tamamlanan, Kaman Besmeci coğrafi işaret belgesine kavuştu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ilçe Belediye Başkanı Necati Çolak, Kaman’ın manevi değerlerine sahip çıkarak korumaya devam ettiklerini kaydetti.

ÇOLAK: BESMECİMİZİN DE TESCİLİNİ ALDIK

Kaman Belediye Başkanı Çolak, “Milli ve manevi değerlere sahip çıkmaya devam ediyoruz. Kaman’da bulunan kültürel miraslarımızı da tüm dünyaya duyurmak için çalışmalarımız sürüyor. Geçtiğimiz yıl dünyaca ünlü cevizimiz için tescilimizi almıştık, şimdi de besmecimizin tescilini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kaman Belediyesi olarak son derece kıymetli ve özel lezzetimizi coğrafi işaret ile koruma altına aldık. Coğrafi işaret sayesinde, belirlenen standartlara göre üretilecek olan bu meşhur lezzetimizin marka değerini de korumuş olacağız emeği geçen herkese teşekkür ederim. Kaman'ımıza hayırlı olsun” dedi.

kaman-besmeci.jpg

Peki Kaman Besmeci nasıl yapılır?

Şirin Kırşehir'in şirin ilçesi Kaman'ın yöresel lezzetlerinden olan besmecin yapımı aslında çok basit. Kaman Besmecine tadını veren kullanılan malzemelerden ziyade bölgenin havası, suyu, ortamı... Biz yine de Kaman Besmeci nasıl yapılırın cevabını vermeye çalışalım:

Malzemeler: Kıyma, ince bulgur, ince doğranmış soğan, salça, yumurta, tuz ve tercihe göre değişen baharatlar...Malzemeler içinde kıymanın makine kıyması değil, kütük üzerinde keser yardımıyla dövülerek ezilmiş etten oluşması önemlidir.

Bu işlemin ardından diğer tüm malzemelerle birlikte dövülmüş etler, çiğ köfte tepsisinde yoksa derince bir tepside karıştırılır, güzelce yoğurulur. Arada azar azar su ilave edilir.. En son maydanoz eklenip şekil verilir. Ve besmeçlerimiz hazırdır. Son işlem olarak besmeçler az yağlı tavada veya tandırlardaki saclarda kızartılır. Besmecimiz hazırdır; afiyet olsun.

www.gazeteilksayfa.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.