Karlı ve buzlu havalarda dikkat: Kış lastiğinde nelere dikkat edilir?

Karlı ve buzlu havalarda dikkat: Kış lastiğinde nelere dikkat edilir?

Kış aylarında yaşadığımız trafik kazaları kış lastiğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Peki kış lastiklerinin özellikleri neler olmalı? Alırken nelere dikkat edilmeli? Kış lastiği neden takılır? Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Kış aylarında yaşanan yağış ve buzlanmalar kara yollarında trafik güvenliğini etkiliyor. Yaşanan ölümlü ve maddi hasarlı trafik kazaları kış aylarında trafikteki araçların kış lastiği takma zorunluluğunu bir kez daha gözler önüne çıkarıyor. Peki kış lastiklerinin özellikleri nelerdir? Kış lastiği alırken nelere dikkat edilmeli? Kış lastiği neden takmalıyız gibi soruların cevaplarını haberimizde sizler için şu şekilde derledik.

lastik.jpg

KIŞ LASTİĞİNİ NEDEN TAKMALIYIZ?

Ülkemizde 1 Aralık itibari ile trafikteki araçların tamamına kış lastiği takılması önerilir ve ticari araçlarda bu kural zorunluluk haline gelmiştir. Peki neden kış lastiği takmalıyız sorusuna ise uzmanlar şu önerilerde bulunur, “Kış aylarında özellikle geceleri hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşer hava soğuduğunda araçlardaki lastikler sertleşir. Yaz lastiklerinin özelliği sert ve lastiğin üzerindeki kanallar ve dişleri dar ve kısadır. Hal böyle olunca sertleşen lastikte yol tutuşu azalır. Virajlardan dönerken savrulmalar olur ve firen mesafesi dediğimiz araçların hareket halindeyken durma mesafesi artar. Örnek kış lastiği ile 2 metrede duruyorsanız kışın yaz lastiği ile bu mesafe iki katına çıkar bu durumda akan trafikte kazalara sebep olur. Sürücülerin lastiğe vermediği parayı sanayide kaporta ustalarına vermesine neden olur. Maddi zararın dışında can güvenliğinizi riske atmış olursunuz” bu sebeplerden dolayı kış aylarında kış lastiği takmak hayati önem taşır.

lastik1.jpg

KIŞ LASTİĞİNİN ÖZELLİKLERİ NELER OLMALI?

Uzmanlar kış lastiğinin özelliklerini şöyle sıralıyor, “Diş derinliği kış lastiklerinde 3 cm’nin yaz lastiklerinde 1,5 cm’nin altına düştüğünde lastiğin değişmesi gerekir. Genelde müşterilerimiz kış lastiğini 4 tanemi takmalıyız diye soruyor. Evet, bana göre dört tane takışmaları neden diye sorarsak aracınız önden çekiş öne kış lastiği takıldı arkada yaz lastiği fren yapıldığında araçta savrulma yapar. Kış lastiğinin takılma sebebi kendinizin ve trafik güvenliğinin sağlanmasıdır. Kışın hava şartlarından dolayı olabilecek kazaların önüne geçmektir. Lastik masrafında kar yapacağım derken daha büyük masraflara yol açmak mantıksızlık olur.”

lastik2.jpg

CAN GÜVENLİĞİNİZ İÇİN KULLANIN

Uzmanlar son olarak lastiğin raf ömrüne dikkat çekip, “Can güvenliğiniz adına kış lastiği takmak daha büyük masraflardan kurtarır. Zorunluluktan değil güvenliğiniz için kış lastiği kullanılmalı” diyerek son olarak lastiklerin raf ve araçlardaki ömrünü şöyle anlattı; “Lastiğin raf ömrü uygun şartlarda saklanırsa 10 yıl raf ömrü vardır. Lastik neme ve ısı değişime maruz kalmayacak ve herhangi bir petrol türevine maruz kalamadan saklanırsa on yıl raf ömrü vardır. Lastik araca takıldıktan sonra ise 4 yıl en fazla 5 yıl ya da 40- 50 bin kilometre ömrü vardır. Dişleri iyi görülse bile 4 yıl araçta takılıysa ise değiştirmek gerekir. Kış aylarında arabanın bagajında zincir bulundurmak sürücünün yararına olur. Kış lastiği de olsa bazı yollarda zincir kullanımı araç sürüşünü kolaylaştırır” uyarılarını yapıyor.

Kaynak:Faruk Gökyurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.