Kale duvarlarındaki çatlaklar için harekete geçildi: Bakım çalışması başladı
Ankara Kalesi'nin duvarlarında oluşan çatlaklar için restorasyon çalışmaları başladı. Hız kesmeden devam eden çalışmaların tamamlanmasının ardından, eski görünümüme kavuşacak.
Başkentin önemli sembollerinden birisi olan Ankara Kalesi'nin duvarlarında oluşan çatlaklar için restorasyon çalışmaları başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından hız kesmeden yürütülen çalışmaların tamamlanmasının ardından, Kale eski görünümüme kavuşarak, vatandaşlara daha güvenli bir alanda gezme imkânı sunacak. Çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, 2024 yılının sonuna kadar Ankara Kalesi’ndeki çalışmaların sona ereceğini aktardı.
ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı İkinci Oturumu’nun gerçekleştiği sırada konuşulan konulardan biri de, Ankara Kalesi Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin restorasyon projelerine ilişkin başkanlık yazısıydı. Yazıya göre ise, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, ‘Kültür varlığı’ olarak tescilli, üzerinde Zindankapı Burçlarının bulunduğu 469 bin 12 metrekare yüz ölçümlü, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazı olan Ankara Kalesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı adına tahsisini kaldırmış ve Zindankapı Burçlarının restorasyon ve bakım onarımının yapılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi adına 2 yıl süre ile ön tahsisini uygun görmüştü. Milattan önce 5’inci yüzyıla dayanan ve Romalılar döneminde onarım gören Ankara Kalesi’nde duvarlarında oluşan çatlakları onarmak için taş temizliği, tij ve derz çalışması başladı.
"ÖN CEPHEDEKİ ÇATLAKLAR GİDERİLECEK"
2024 yılının sonuna kadar Ankara Kalesi’ndeki çalışmaların sona ereceğini aktaran Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Burası Ankara’yla özdeşleşen simgesel bir yapı. Büyükşehir Belediyesi olarak bölgenin önemini hepimiz biliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Emlak ile yapmış olduğumuz yazışmalarla yetkiyi Büyükşehir Belediyesi’nde devraldık. Devraldıktan sonra da yine bakanlığının hazırlamış olduğu koruma bölge kurulunca da onaylanmış projeye uygun çalışmalarımıza başladık. Bitirdiğimizde özellikle kale surlarının ön cephesindeki çatlaklar giderilecek.”
Kaledeki sur çalışmalarının dışında aydınlatma çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Ödemiş, aydınlatma işlemlerinin de bu yıl içerisinde tamamlanacağının bilgisini verdi.
4 AYDA TAMAMLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Belediye çalışanlarından edinmiş olduğumuz bilgilere göre, sol ön cephedeki çatlakların giderilmesinin ardından sağ ön cephenin çatlakları için onarım çalışmaları başlayacak. 2 hafta önce başlayan sol ön cephenin onarım çalışmaları 1 ay sonra tamamlanacak. Sağ cephedeki duvardaki çatlakların daha derin olmasından dolayı onarım işlemleri daha uzun sürecek. Yapılan restorasyon çalışmalarının ise ortalama 4 ayda tamamlanması öngörülüyor.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.