Kış Aylarında Şimdiye Kadar 463 Kişide Domuz Gribi Görüldü

Kış Aylarında Şimdiye Kadar 463 Kişide Domuz Gribi Görüldü

Sağlık Bakanlığını alarma geçiren domuz gribine ilişkin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, sorularımızı yanıtladı. Firdevs Aktaş alınabilece

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Kış aylarında insanların korkulu rüyası haline gelen domuz gribine ilişkin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, Habervaktim’e açıklamalarda bulundu. Bu kış sezonunda şimdiye kadar 463 kişide domuz gribi yani H1N1 virüsü tespit ettiklerini hatırlatan Aktaş, hastalığın bulaşma yollarını ve hastalığa karşı alınması gereken tedbirleri anlattı.

EL TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Gribin öksürme ve hapşırma sonucu havaya saçılan damlacıkların solunması ile bulaştığını kaydeden Aktaş, "Solunum salgıları ile kirlenen eller de bulaşmada rol oynar.  Bulaşma zincirinin kırılması için hastaların zorunlu olmadıkça evden çıkmaması, mutlaka tek kullanımlık kağıt mendil kullanmaları ve el temizliği çok önemlidir" dedi.

KİMLER DAHA RİSKLİ

Gribin yüksek ateşle seyreden, zatürree ve hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Aktaş, "Özellikle yaşlılar, gebeler, aşırı kilolu olanlar, solunum sistemi hastalığı olanlar, kalp hastaları, diyabet hastalarında grip daha risklidir" diye konuştu.  

SALGINDAN ÖNCE AŞI YAPILABİLİR

Söz konusu hastalıktan korunmak için aşı yaptırmanın çok önemli olduğunu dile getiren Firdevs Aktaş, "Mevsimsel grip aşısı her yıl dünyada dolaşan grip virüslerine göre yeniden hazırlanmaktadır. Bir önceki yıl yapılan aşının koruması yoktur. Bu bakımdan her yıl düzenli olarak yaptırılmalıdır. Grip aşısı özellikle 65 yaş üstündekilere, kronik hastalığı olanlara, sağlık personeline  önerilmektedir. Grip salgını başlamadan önce aşı yaptırılması koruyuculuğun erken sağlanması açısından önemlidir. Geç olarak aşı yapılmasının bir sakıncası yoktur. Şu an da aşı yapılabilir" ifadelerini kullandı.

22 AKADEMİSYEN TOPLANIYOR

“Griple ilgili kararlarda Sağlık Bakanlığı grip bilimsel danışma kurulundan danışmanlık almaktadır” diyen Aktaş Bu kurul üniversiteler, eğitim ve araştırma hastaneleri ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda görev yapan 22 akademisyenin katılımı ile oluşturulmuş bir kuruldur” dedi. Grip Bilimsel Danışma Kurulu rutin olarak yılda 2 defa toplandığını veya ihtiyaç dâhilinde kurumun davetiyle toplandığını belirten Aktaş, “Enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları, mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji, çocuk hastalıkları ve halk sağlığı alanında uzman akademisyenlerden oluşmakta, kurula ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde bulunan ilgili Daire Başkanlıkları, Kamu Hastaneleri Kurumu ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcileri de katılmaktadır” diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.