Kültürün de BAŞKENTİ

Kültürün de BAŞKENTİ

Altındağ’da düzenlenen Kültür Sanat Buluşmasında konuşan öğretim üyesi Oğuzhan Aydın, Ankara’nın başkent olacağının 100 yıl önce müjdelendiğini anlattı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi  Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan AYDIN Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği “Kültür Sanat Buluşmaları”nda konuştu. 

Ankara’nın sanılanın aksine köklü bir şehir olduğuna dikkat çeken Aydın, “Ankara’ya bazıları çok resmi bir şehir derler. Bakir bir şehir derler. Halbuki bilakis Ankara Peygamberimizin dedesi Hişam’ın gelip geçtiği bir yerdir. Hişam’ın ticaret kervanı Ankara’dan gelmiş geçmiş ve buraya bir nur düşmüş. Selman-ı Farisi hazretlerinin makamı da Ankara’da. 2. Murat’ın hocası Fatih’e İstanbul’un fethini müjdeleyen ve Akşamseddi’nin de hocası Hacıbayram Veli de Ankara’nın manevi mihmandarıdır.  Hamamönü’nde bulunan Taceddin Sultan Hazretleri, Hacıhasan’da bulunan Hacıhasan Hüdaverdi Hazretleri ve Ankara’da 300 küsür evliyanın ve büyük zatın metfun olduğu kitaplarda, belgelerde aşikar gözümüzün önünde” şeklinde konuştu. 

BAŞKENT 100 YIL ÖNCE MÜJDELENDİ

Ankara’nın başkent olmasındaki vesilelere değinen Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, “Bitlisli Müştak Baba Ankara başkent olmadan 100 yıl önce bir şiir yazar. Şiirinde de ebced hesabıyla Ankara’nın başkent olacağının müjdesini verir. Bunu da şuna bağlar, der ki: Nasıl Hacıbayram Veli Hazretlerinin talebesi Akşamseddin Fatih’in hocasıysa İstanbul’un fethini bu vesile ile Allah nasip ettiyse Hacıbayram Veli Hazretleri’nin mübarek bedeninin ve ruhaniyetinin Ankara’da bulunmasından dolayı da Osmanlı’nın devamı olan Türkiye’ye Anadolu’ya başkentliği de onun yüzü suyu hürmetine Cenab-ı Hak Ankara’yı başkent edecektir diye ebced hesabıyla  çıkarımda bulunur” şeklinde açıkladı. 

Ankara’nın başkent olmasındaki Hacıbayram Veli’nin manevi etkisini aktaran Aydın ardından şu dörtlüğü söyledi;
Bir şair de şöyle der:
Poyrazoğlu zaman dağarcığında
Yıllar ötesinde sırlar çağında
Ankara’nın başkent olacağında
Var himmeti Hacıbayram Veli’nin

TARİHİ CANLANDIRAN HAMAMÖNÜ

Ankara’nın başkent olduktan sonraki değişimini ve günümüzde Altındağ ilçesinde yaşatılan kültürün katkılarını belirten Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, “Ankara başkent olduktan sonra ticaretin, ilmin, irfanın, siyasetin ve kültürün de başkenti buraya çekildi. Özellikle son yıllarda Altındağ bölgesinde eski evlerin restore edilmesiyle Hamamönü’nde adeta bir kültür canlanıverdi. Kültür kendi içerisinde beşe ayrılır birincisi genel kültür, ikincisi alt kültür, üçüncüsü kitle kültürü, dördüncüsü popüler kültür, beşincisi de yüksek kültürdür. Aslında bu konaklar, bu evler, bu mekanlar, tarihin canlandığı bu otağlar bizi genel kültürümüze çekerek yüksek kültür sahibi yapar ve popüler kültürün karşısında da dimdik ayakta durmamızı sağlar” değerlendirmesinde bulundu.  

HAKAN ŞAHİN  - HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.