Kurban bayramı yaklaştı: Bıçak hazırlığı başladı

Kurban bayramı yaklaştı: Bıçak hazırlığı başladı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar bıçakçıların yolunu tuttu. Bıçakçılar talepleri karşılayabilmek için bayram mesaisine başladı. Bu yıl ortalama kalitede bıçakların fiyatı 250 TL’den başlarken, bıçak biletmek 20 TL’ye mal olacak.

Kurban Bayramı hazırlıkları hızlandı; yeni bıçaklar alınmaya, mevcutlar bilenmeye başlandı. İyi bir bıçak seçmek en az iyi bir kurban seçmek kadar önemli. Bayrama sayılı günler kala bıçaklarını biletmek veya yenisini almak isteyen vatandaşlar, bıçakçıların yolunu tuttu. Bıçakçılar, müşterilerin taleplerini karşılamak için tezgâhların başına geçti. Bıçak fiyatları ve bıçak seçmenin incelikleri hakkında merak edilenleri cevaplayan Bıçakçı İbrahim Demir, “Bıçağın namlu uzunluğunun 18 cm üzerinde olmaması gerekiyor. Uzunluğunun yanı sıra sırt kalınlığı 2 buçuk milimetre olmalıdır. Bıçağın ağrılının ise, 160 gramı aşmamasını öneririm” dedi. Bu yıl en düşük bıçak fiyatı 250 TL’den başlarken, bıçak biletmek 20 TL’ye mal olacak.

bicakk.jpg

ÇARŞI HAREKETLENMEYE BAŞLADI

Kurban bayramına sayılı günler kala bıçaklarını biletmek veya yenisi almak için vatandaşların bıçakçıların yolunu tuttuğunu belirten Bıçakçı İbrahim Demir, “Bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar çarşının yolunu tutmaya başladı. Bu işi son güne bırakanlar çok fazla. Ancak ben günler öncesinden gelmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü bayrama sayılı günler kala yoğunluğun çok olması sebebiyle bileme sorunu yaşanıyor. Müşteri bıçağını bir an önce almak istiyor. Bizde elimizde başka iş olduğu için ona geçemiyoruz. O sebeple de bir karmaşa hâkim oluyor” şeklinde konuştu.

bicakk-001.jpg

BIÇAK SEÇİMİNİN İNCELİKLERİ

Kurban bıçağı seçiminin dikkat gerektiren bir süreç olduğunu belirten Demir, bıçak tercihi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şunları aktardı:

“Kurban bıçağı tercihi yaparken, çeliğin özelliklerini inceleyin. Bıçağın sulama işleminin iyi yapılmış olması gerekiyor. Bıçağın sap kısmı ise diğer noktalardan bir tanesi. Sapı kaygan olmayan bıçak tercih edilmeli. Bıçağın namlu uzunluğunun 18 cm üzerinde olmaması gerekiyor. Uzunluğunun yanı sıra sırt kalınlığı 2 buçuk milimetre olmalıdır. Bıçağın ağrılının ise 160 gramı aşmamasını öneririm. Ayrıca kurban bıçağı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi, kurban bıçağının keskin olmasıdır. Aksi takdirde hayvan eziyet çeker. Bunun yanı sıra doğru bıçak seçimi yapılmazsa maalesef yaralanmalar meydana gelebilir. Doğrama, yüzme ve kesim bıçağı ayrı tercih edilmelidir.”

bick.jpg

VATANDAŞ BİLEYLEMEYİ TERCİH EDİYOR

Bıçak bilemesinde, işi iyi bilen bıçakçıları tercih etmenin oldukça önemlim olduğunu vurgulayan Demir, “Bıçaklarınızı yanlış yerde biletmeniz bıçaklarınızın kullanım süresi düşürerek, istediğiniz performansı alamazsınız. Mahalle aralarında usulüne uygun ve su olmadan bilettiğiniz bıçaklardan verim alamayacağınız gibi ortalama 4 yıl sonra bıçaklarınız da işe yaramaz hale gelecektir. O sebeple doğru yer seçimi yapmanızda büyük fayda var” diye konuştu.

Vatandaşların bıçak almak yerine biletmeyi tercih ettiklerinden bahseden Demir, “Vatandaşlar son yıllarda kurbanlarını kesimhanelerde kestikleri için bıçakları ayrı ayrı tercih etmiyorlar. Evde et doğramaya uygun bıçağı olmayanlar doğrama bıçağı tercih ederken, çoğu vatandaşta bıçaklarını biletlemeye getiriyor. Vatandaş iyi bir bıçak tercih ettiği zaman ortalama 10 yıl kullanabiliyor” diyerek sözlerini noktaladı.

ibrahim-demir.jpg

BIÇAK BİLEME 20 TL’DEN BAŞLIYOR

Bu yıl bileme fiyatlarına baktığımızda; kesim bıçağı 20 TL’den, satır 50 TL’den, kıyma makinesi bıçakları 50 TL’den balta 50 TL’den başlıyor. Kurban kesiminde kullanmak üzere malzemeler ise ortalama şu fiyat aralığında satışa sunuluyor;

  • Kurban kesim bıçağı: 500 TL ila 2 bin TL
  • Kemik sıyırma bıçağı: 250 TL ila bin 200 TL
  • Deri yüzme bıçağı: 250 TL ila bin 200 TL
  • Doğrama bıçağı: 350 TL ila 2 bin TL
  • Kıyma makinesi bıçağı: 500 TL ila 800 TL
  • Balta: 350 TL ila 700 TL
  • Et döveceği: 500 TL ila 950 TL
  • Satır: 600 TL bin TL
  • Masat: 250 TL ila 6 bin TL

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.