Kurban Etini Nasıl Saklamalıyız?

Kurban Etini Nasıl Saklamalıyız?

Kurban etinizin daha uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Buna göre etin dinlendirildikten sonra -18 derecede saklanması ve et renginin değişmemesi için hemen poşetlenmemesi gerekiyor.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

Kurban kesildikten sonra etlerinizin uzun süre lezzetli ve sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar bulunuyor. Habervaktim olarak etlerinizin daha sağlıklı kalması için derlediğimiz pratik çözümler şöyle:
EKSİ 18 DERECEDE SAKLAYIN

Etlerin kesilip parçalandıktan sonra en az 1-2 gün dinlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü et bekletildiğinde suyunu vererek daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Eti ince bir şekilde doğrayıp, bu etleri buz görmeyecek şekilde dondurucunun içine yerleştirmelisiniz. Kurban etlerimizi -18 derecede saklamalısınız. Et buzu görürse tamamen özelliğini yitirmektedir. Bu nedenle et iyi sarılmalıdır.

BUZDALABINDA ETİNİZİ ÇÖZDÜRÜN

Çözdürülmek istenen etler, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmelidir. Derin dondurucuda (-18 ) saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üzerine konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacı ile uygulanan diğer yöntemler örneğin kalorifer, soba üzerinde çözdürmek, oda sıcaklığında bekletmek gibi,  sağlığımız için sakıncalı yöntemlerdir. Etlerin parçalar halinde doğranarak saklanması daha uzun süre saklanmasını sağlamaktadır. Etler bekletilirken mutlaka kapaklı bir kapta bekletilmelidir ya da üzeri örtülmelidir, hava almadan ve güneş görmeden dinlendirilmesi gerekir. 

HEMEN POŞETLENMEMELİ
Öncelikle kurban kesildikten sonra etleri hemen parçalanıp poşetlenmemeli. Et daha sıcakken veya çok tazeyken naylon poşete konulursa rengi yeşile döner ve çok kısa bir süre içinde kokar. Bu da etin ziyan olmasına neden olur. Kurban kesildikten sonra poşetlenmeden önce mümkünse bir gece buzdolabında dinlendirilmelidir. Dinlendirildikten sonra küçük parçalara ayrılıp poşetlere konularak dondurulabilir.
HAZIRLARKEN DİKKAT!

Ete dokunurken ellerin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. Pişmiş etler, oda sıcaklığında 2 saatten fazla kalmamalıdır. Çiğ eti hazırlamadan, hazırlarken ve sonra, ellerin 20 saniye boyunca yıkanması gerekiyor. Çapraz bulaşmayı önlemek için 2 ayrı kesme tahtası kullanın. Kesme tahtalarından birini çiğ etler, öbürünü meyve ve sebzeler için kullanın.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.