Mamak’ta Nobellik Merkez

Mamak’ta Nobellik Merkez

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar adına açılan Aziz Sancar Araştırma Merkezini Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Prof. Dr. Aziz Sancar ve Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül inceledi.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Türkiye’nin en kapsamlı kök hücre araştırma merkezi ve kök hücre üzerine üst düzeyde yetiştirilmiş personeli Türkiye’ye kazandıracak Aziz Sancar Araştırma Merkezini Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Prof. Dr. Aziz Sancar ve Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül inceledi. 42 dönüm arazi üzerinde Mavi Göl’ün hemen kıyısında inşa edilen son teknoloji laboratuvarların bulunduğu merkezde, hücresel tedaviler, genometrik araştırmalar ve diyabetin hücresel tedavisi yapılabilecek.

MAMAK BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Akgül’e girişimciliği ve tesise verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Bakan Müezzinoğlu, geleceğe dair hayalleri olan yöneticilerin farklı projelere imza atmaları gerektiğini belirtti. Bakan Müezzinoğlu, “Mamak Belediye Başkanımızın burada bir araştırma merkezi konusunda bir belediye başkanı olarak hiçbir sorumluluğu yok. Esasında görevi olarak yolları yapsın, imar planlarını yapsın, şehrin gelişimine katkı sağlasın diye düşünebiliriz. Ama ülkesini seven, milletini seven, ülkesinin ve milletinin geleceği ile ilgili hayalleri ve hedefleri olan her yöneticinin, her görevlinin gelecekle ilgili farklı projelere de imza atması gerekir. Mamak Belediyemize bu güçlü alt yapının oluşmasına katkı sağlayıp zemin hazırladığı için teşekkür ediyorum” dedi. Başarılı olmanın ön kuralının alın teriyle birlikte akıl teri akıtmak olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Bugün dünya çapında Aziz Sancar hocamız ile onur ve gurur duyuyorsak, onun alın teri kadar akıl terinin ürünleri dolayısıyla onur ve gurur duyuyoruz. Onun bu başarısından gençlerin alması gereken mesaj; akıl terlerini mutlaka akıtmaları gerektiğini yaşam felsefelerine koymaları gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

MERKEZ BİRÇOK HASTANIN UMUDU

Mamak’ın kök hücre ve gen araştırmaları konusunda merkez üssü olacağını kaydeden Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Mamak’ın artık bilimle anılacağını söyledi. Merkezin insanlığa umut olacağının altını çizen Akgül, “Üzerinde bulunduğumuz değeri 50 milyonu aşan bu araziyi projenin başında hiç düşünmeden Sağlık Bakanlığımıza devrettik. Aziz Sancar Araştırma Merkezi birçok hastanın umudu olmasının yanı sıra dünyaya ışık tutacak bir merkez olacak. Yalnızca ülkemizin değil, bu bölge, coğrafya ve dünya için önemli olacak. Merkez sayesinde beyin göçünün önüne geçilecek ve bilim adamları yetişecek. İnsanlığın geleceği kök hücre ve genler. Bunun da merkez üssü burası olacak. Bu gurur Mamak’ın gururu, Türkiye’nin, hepimizin gururu” dedi.

BURADAN NOBELCİLER ÇIKABİLİR

Aziz Sancar Araştırma Merkezi’nin yapımından dolayı çok duygulandığını söyleyen Prof. Dr. Aziz Sancar ise, “Türkiye’ye geldiğimden beri çok takdir gördüm. Sizlere çok minnettarım. Bu merkeze layık olmaya çalışacağım ve bu merkezin başarılı olması için elimden geleni yapacağım. Bu merkezde inşallah çok önemli buluşlar olur. Burada yapılacak araştırmalar, buluşlar Türk insanı ve dünya insanının sağlığı için önemli olur. Buradan Nobelciler çıkabilir. Çıkmasa da biz halkımıza, insan sağlığına hizmet edersek görevimizi yapmış oluruz” diye konuştu.

MERKEZDE NELER YER ALACAK

Sağlık bilimi ve sağlık biyoteknolojisi alanlarında yurt dışında çalışan çok sayıda Türk bilim insanının bulunduğu göz önüne alınarak yeni oluşturulan bir proje kapsamında bu bilim insanlarının bilgi ve tecrübelerinin aktarılacağı akademik alt yapılar oluşturulacak. Bunlardan ilki Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nin olacak. Ayrıca bir program kapsamında Aziz Sancar'ın ABD'deki laboratuvarında genç bilim insanları yetiştirilecek ve bu araştırmacılar Türkiye'ye döndükten sonra Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nde, çalışmalarına devam edebilecek. Hücresel tedavi, rejeneratif tıp ve ileri genomik araştırmaların yapılabileceği alanların olduğu merkezde, kapsadığı modern GMP(Good Manufacturing Practices) laboratuvarları sayesinde adacık ve kök hücre ile ilgili araştırmalar yapılabilecek ve diyabetin hücresel tedavisi uygulanabilecek. Genom çalışmalarında elde edilen deneyimler bu merkezde hem araştırma hem de uygulama olarak daha da üst düzeye taşınabilecek. Hastalara hücresel tedavi olanakları sağlayacak merkezde bu yıl içinde tüm laboratuvarlar etkin hale getirilecek.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.