Matbaacılığa ADANMIŞ 43 YIL

Matbaacılığa ADANMIŞ 43 YIL

Matbaa atölyesine 10 yaşında giren Güner Çinçin, ata mesleğini Ulus'taki matbaasında 43 yıldır sürdürüyor. Çinçin, " Artık meslek çocuk oyuncağı gibi oldu. Evine bilgisayarı alıyor birde yazıcı alıyor matbaacıyım diye iş yapıyor.

Ulus Hacı Bayram Veli Caddesinde, 43 yıldır yıldır matbaacılık yapan Güner Çinçin, babasından kalan matbaa da mesleğine devam ediyor.  10 yaşında matbaa atölyesinde çalışmaya başlayan Güner Çinçin, mesleğin geçirdiği dönüşümü, sıkıntıları ve bugününü Habervaktim'e anlattı. 

MESLEK ÇOCUK OYUNCAĞI OLDU 

Matbaacılığın dede mesleği olduğunu belirten 53 yaşındaki Güner Çinçin," Babamda matbaacıydı onun yanında mesleğe başladım. Daha sonra Yeni ileri matbaasını ben işletmeye başladım. 43 yıldır buradayım. Biz ailecek matbaacıyız. Dedemden tutunda amcalarıma kadar. Nesilden nesile aktarılarak aile mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz.

Eskiden tipo baskıydı yani metal harflerle yapılıyordu matbaacılık. O zamanlar işçilik para ediyordu. 2000 yılına kadar kazancımız oldukça iyiydi. Günümüzde bilgisayar teknolojisine dönüldüğü için işçilik ustalık diye birşey yok. Çırak ve  sektöre  eleman yetişmiyor. Bilgisayarda kullandığımız corel programını bilen matbaacıyım diyor. Artık meslek çocuk oyuncağı gibi oldu. Evine bilgisayarı alıyor birde yazıcı alıyor matbaacıyım diye iş yapıyor. Eskiden bir sanat vardı. Özgün içerik üretildi. Meslekte ustalık işçilik önemliydi. Şimdi ise herhangi bir değeri kalmadı." diye konuştu.

BU SENE SADE DAVETİYELER GÖZDE

Yaz aylarının gelmesiyle artan düğün ve sünnet törenlerine karşı işlerinin az olduğunu anlatan Çinçin," Düğün sezonu da başladı. Ancak kazancımız oldukça düşük. Bildiğiniz gibi davetiyeler büyük firmalar tarafından yapılıyor. Ve oldukça fazla sayıda basılıyor. Bu nedenden dolayı maliyetleri onların düşük oluyor. İthal kağıt kullanıyorlar. Fiyatları onlar belirliyor. Nasıl olsa alacaklar diye yüksek oluyor fiyatlar. Bizim de kazancımız oldukça düşük oluyor. Eskiden davetiyeler de çeşitlilik çok fazla yoktu ama kaliteli iyi modeller  vardı. Şimdi çeşit sayısı fazla gibi gözükse de aslında birbirine benzer modeller. Müşteriler seçim yapmakta zorlanıyor. Geçen sene düğün davetiyelerin renkli kurdaleli modellere yoğun ilgi vardı. Bu sene ise daha sade modeller ilgi görüyor. Her senenin bir modası oluyor. Sürekli her sezon değişiyor." ifadelerini kullandı.

SEKTÖR SANATÇI ÇIKARIYORDU

Ulus'ta fiyatların oldukça uygun olduğunu dile getiren Çinçin, şöyle devam etti:
"Ulus bölgesinde rekabet var. Burada oldukça fazla sayıda matbaacı var. 25 liradan başlayın da 2500 liraya kadar davetiye var. Her keseye uygun olacak şekilde. 2500 liralık davetiye bastıranlarda oluyor. Tasarımda sınır yok bütçeye bağlı. Eski günleri özlüyorum. Matbaacılık tam bir meslekti. Sektör sanatçı çıkarıyordu. El emeği özgün tasarımlar ortaya çıkıyordu. Bilgisayar mesleği sınırladı. Tek tipleşti. Sektörde usta sayısı oldukça azaldı."

 İBRAHİM ETHEM ÜNAL / HABERVAKTİM   


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.