Merdiven altı muhasebe bürolarına dikkat edin

Merdiven altı muhasebe bürolarına dikkat edin

Meslekte Birlik Derneği Genel Sekreteri Mustafa Önder, esnafın mali müşavirlerle sürekli diyalog halinde olması gerektiğini belirterek, merdiven altı muhasebecilere dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Meslekte Birlik Derneği Genel Sekreteri Mustafa Önder ruhsat sahibi olmayan insanlarla iş yapan esnafın zor duruma düşmemesi için çalıştığı müşavirin belgelerini muhakkak kontrol etmesi gerektiğini merdiven altı diye tabir edilen ruhsatsız muhasebe bürolarından uzak durulması gerektiğini dile getirdi.
Kaçak bürolara fırsat vermeyin
Aynı zamanda Ankara Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Mustafa Önder, esnafların zor duruma düşmemeleri için mali müşavirlerden hiçbir şeyi saklamamaları gerektiğini ifade ederken merdiven altı muhasebe bürolarına karşı da esnafın dikkatli olması gerektiğini belirtti. Esnafın merdiven altı diye tabir edilen kaçak bürolara fırsat vermemesi gerektiğini dile getirdi. 
Haksız rekabet oluşturuyorlar
Merdiven altı diye tabir edilen kaçak büroların haksız rekabete neden olmalarındaki en büyük sebebin çok ucuz bir şekilde muhasebe işlerine bakması olduğunu söyleyen Önder, “Haksız rekabet oluşturan bu kaçak bürolar sorumlukları ve bazı sıkıntıları olmadığından fiyatları düşürüyorlar. Ama diğer taraftan bir mali müşavir olmak isteyen bir vatandaşımız 10 yıl çabalıyor. 3 yıl zorunlu staj yapıyor. Belirli sınavlara girerek belirli aşamalardan geçiyor ve bunun sonucunda bile iş bulamıyor. Bunun en büyük nedeni merdiven altı kayıplardır. Çünkü çok ucuz ücretlerle defter bakımı yapan bu tarz yerler oluyor.“ dedi.
Kanuni yaptırımlar var
Merdiven altı büroları işletenlerin yakalandığı anda uygulanan kanuni yaptırım hakkında da bilgi veren Önder, “Belgesi olmayanlar yakalandığı anda savcılığa kadar suç duyurusunda buluna biliniyor. Savcılıkta gerekli işlemleri yapıyor. Mali müşavir olup ta kaçak ya da gayrimeşru iş yapan olursa bu şahıslar hakkında da odamız tarafından meslekten mene kadar yaptırımlar uygulanarak cezalandırılıyor.” şeklinde konuştu.
Tahsilat ve itibar 
konusunda sıkıntılar var 
Mali Müşavirlerin sorunları hakkında da açıklamalarda bulunan Önder en büyük sorunlarının haksız rekabet olduğunu ve genç mali müşavirlerin iş bulamama sorunu olduğunu belirtti. Önder çok sayıda mali müşavir olduğuna değinerek iş imkânının bu yüzden kısıtlı olduğunu dile getirdi. Tahsilat sorunu yaşadıklarını dile getiren Önder, “Hizmeti en iyi şekilde veriyoruz fakat tahsilat ve itibar konusunda sıkıntılar yaşıyoruz.” dedi.
Mali müşavir sayısı fazla
Ankara’da yaklaşık 198 bin mükellef olduğunu dile getiren Önder, 12 bin 500 civarında da mali müşavir ve 2 bin 500 yüz civarında da stajyer olduğuna değinerek bu sayının fazlası ile yeterli olduğunu belirtti. Mükellef sayılarının müşavir sayılarına oranı alındığında bir büronun ayakta kalabilmesi için defter sayısının yeterli olmadığını ifade etti. 
Kota uygulaması için 
çalışmalarımız var
Bağımlı çalışan mali müşavirlerin bir ücret tarifesinin olması gerektiğini belirten Önder, bu ücret tarifesini firmanın kendisinin belirlediğini belirterek mali müşavir isterse sigortaları asgari ücretten gösterilmeye çalışılıyor. Dolayısı ile diğer meslek grupları ile bir yarış içinde olma şansımız kalmıyor.” dedi. Mali müşavirleri bir gider kalemi olarak görüldüğünü, gelir kalemi olarak görülmediğini belirten Önder, bazı mali müşavirlerin 300-400 arası defter tuttuğunu bunun kaliteyi düşürdüğünü ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti. Bunun için Maliye Bakanlığı’na kota tarifesi için çalışmalarını sunduklarını belirten Önder, bu kota tarifesinin defter sayısına sınırlama getireceğini ifade etti.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.