MOBİLYANIN KALBİ SİTELER CAN ÇEKİŞİYOR

MOBİLYANIN KALBİ SİTELER CAN ÇEKİŞİYOR

Siteler esnafından Bekir Yaman, mobilyacılık sektöründe isim yapmış, Türkiye piyasasına yüzlerce usta yetiştirmiş Siteler’in, hala atölye olarak kalmasından dolayı rakiplerinin gerisinde kaldığını, şu an deyim yerindeyse can çekiştiğini söyledi.

BİNA KATLARINDA BİLE ATÖLYE

Siteler’in ayakta kalabilmesi için mutlaka fabrikalaşması gerektiğini düşünen Yaman, “Siteler’deki binaların 5’inci katında bile atölye bulunuyor. Atölye olarak gelişemiyorsun hep geride kalıyorsun. Fabrikanın maliyetiyle, atölyenin maliyeti çok fark ediyor. Bir ürünün atölyede üretilmesi daha pahalıya mal oluyor çünkü fabrika seri üretiyor. Fabrikalar 100 tane çıkarıyor, sen 5 tane üretiyorsun. Bu kez de atölyeni kapatıp fabrikadan alışveriş yapmak zorunda kalıyorsun” dedi.

TEKNOLOJİYE AYAK UYDURAMIYOR

Yaman, Siteler’in yeni teknolojiye karşı verdiği mücadele hakkında ise, “Teknolojik makineler Siteler’in makinelerine uymuyor. Yeni makineler, Siteler’deki atölyelere girmiyor. Girmeyince de eski makinelerle imalat devam ediyor. Siteler daha fazla büyüyemiyor. Siteler şuanda güzel el işçiliği ile ayakta kalıyor” diye konuştu.

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Yamanlar Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yaman, mobilyacılıkta Türkiye ve dünya için büyük önem arz eden Siteler’in son yıllarda yaşadığı sıkıntılarla ilgili Habervaktim’e ilginç açıklamalarda bulundu.

SİTELER KENDİNİ YENİLEYEMEDİ

“Türkiye’de mobilya imalatının bir arada toplanması ve mobilya konusunda uzmanlaşma ilk kez Ankara Siteler’de gerçekleşti” diyen Bekir Yaman, zaman içerisinde Siteler’in kendini yenileyemediğinden yakınarak, “Mobilya sektöründe tarih yazan, mobilyacılığı Türkiye’ye hatta dünyaya öğreten Siteler, ne yazık ki atölye olarak kaldı ancak diğer yerler ise fabrikalaştı.  Fabrikalaşan yerlere gidin Siteler’den yetişen ustalara mutlaka rast gelirsiniz çünkü Siteler tüm Türkiye’yi mobilya konusunda besledi ancak kendi büyüyemedi” dedi.

5. KATTA DAHİ ATÖLYE VAR

Şuanda Siteler’deki binaların 5’inci katında bile atölye bulunduğunu belirten Yaman, “Mobilyacılıkla uğraşan başka şehirlerde bunu bulamazsınız. Ankara’nın da artık bir mobilya sanayisi olması lazım. Atölye olarak gelişemiyorsun hep geride kalıyorsun. Fabrikanın maliyetiyle, atölyenin maliyeti çok fark ediyor. Bir ürünün atölyede üretilmesi daha pahalıya mal oluyor çünkü fabrika seri üretiyor. Fabrikalar 100 tane çıkarıyor, sen 5 tane üretiyorsun. Bu kez de atölyeni kapatıp fabrikadan alışveriş yapmak zorunda kalıyorsun.  Bu nedenle eski işlerimiz de yok artık” diye konuştu.

TEKNOLOJİK MAKİNELER ATÖLYELERE GİRMİYOR

Siteler’in Organize Sanayi Bölgesi olabilmesi için devlet yetkililerine büyük bir görev düştüğünü kaydeden Yaman, Siteler’in yeni teknolojiye karşı verdiği mücadele hakkında ise şunları söyledi: “Teknolojik makineler Siteler’in makinelerine uymuyor. Yeni makineler, Siteler’deki atölyelere girmiyor. Girmeyince de eski makinelerle imalat devam ediyor. Siteler daha fazla büyüyemiyor. Siteler şuanda güzel el işçiliği ile ayakta kalıyor.”

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.