Niyet hayır akıbet hayır

Niyet hayır akıbet hayır

Hafta sonu tatilini fırsat bilen Başkentliler soluğu Çamlıdere’de bulunan Şeyh Ali Semerkandi Türbesi'nde aldı. Türbeye Başkentliler  ve çevre illerden gelen vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Türbe ise ziyaretçileri girişte yer alan "Niyet hayır akıbet hay

Hafta sonu tatilinde manevi miraslarını unutmayan Başkentliler Çamlıdere'de bulunan Şeyh Ali Semerkandi Türbesi'ne akın etti. Vatandaşlar hem ibadetlerini yerine getirdi hem de ortamın manevi ikliminden faydalandı.

Manevi iklime yolculuk

Türbeyi ziyarete gelen vatandaşlar türbe giriş kapısında yer alan Şeyh Ali Semerkand Hz.'lerinin sözü olan , "Niyet hayır akıbet hayır" sözü ile karşılanıyor. Onlarca kişinin yoğunluk oluşturduğu türbede vatandaşlar dua edip, hatıra fotoğrafı çektiriyor. Ziyaretçiler türbenin manevi ortamının yanı sıra ilçenin doğal ve tarihi zenginliklerinin de tadını çıkarıyor. 

Manevi atmosferi farklı

Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında Çamlıdere'de yaşayan ve evliyanın büyüklerinden olan Şeyh Ali Semerkandi'nin bir çok kerameti olduğunu ifade eden vatandaşlar, "Hemen hemen senede 3-4 defa türbeyi ziyarete geliriz. Buraların manevi atmosferi çok farklı oluyor. Özellikle çocuklarımızın ecdadı tanıması için böyle yerleri ziyarete önem veriyoruz. Hayat hikayeleri muazzam ve örnek alınacak cinsten." şeklinde konuştu.

 Çamlıdere'nin mihenk taşı

Türbeyi ziyaret eden vatandaşlar türbenin Çamlıdere'nin ve Başkent'in mihenk taşlarından biri olduğunu ifade ediyor. Vatandaşlar Şeyh Ali Semerkandi'nin Hz. Ömer'in torunlarından olduğunun altını çizerek, "Allah dostlarının kabirlerini ziyaret etmek, onlara rahmet okumak bizim boynumuzun borcudur. Semerkandi Türbesi hem ilçenin hem ilimizin mihenk taşlarından biridir. Buraların unutulmaması lazım." şeklinde konuştular.

İlgi odağı "saç ayağı"

Şeyh Ali Semerkandi'nin kendi elleri ile yaptığı ve  Çatak'tan attığında Çamlıdere'ye düşen ve burada kalmasına vesile olan saç ayağı ise yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar üç ayaklı saçın Şeyh Ali Semerkandi'nin keramet alametlerinden biri olduğunu söylerken, türbede kabir ziyaretinin İslami usullere uygun yapılması gerektiğini belirtiyor. Vatandaşlar, "Ziyaret sırasında islamın kabul etmediği ve islama zarar verecek davranış ve hareketlerden kaçınılmalı. Ziyaret usulleri öğrenilmeli ve ona göre ziyaret gerçekleştirilmeli." şeklinde uyarıda bulundu.

Ziyaretçileri 15'inci yüzyıla götüren müze

Türbe'de aynı zamanda bir de müze bulunuyor. Müze 15. yüzyıl Çamlıdere'sini anlatıyor. Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin ilçeye geldiği dönemdeki Çamlıdere’den görüntüler sunan ve halkın yaşam tarzını sergileyen müzede yerel halkın yaşam tarzına ve kültürüne dair en ince ayrıntılar düşünülerek dizayn edilmiş. Bal mumu heykellerden yapılmış olan yöre insanın esnaf görüntüleri, yoğurtçu babadan  sokak satıcısına, sokak berberinden marangozuna, yorgancıdan semerciye kadar dönemin esnaflarının günlük yaşantısı sunuluyor.

Kır kahvesi ilgi görüyor

Müze ortasında bulunan kır kahvesi dönemin halkının dinlenmelik ve eğlencelik mekanlarını tasvir ediyor, misafirlerine bir nefes dinlenme eşliğinde sıcak bir bardak çay muhabbeti sunan kır kahvesi ziyaretçilerinde ilgisini çekmekte. Mutlaka ziyaret edilmesi ve görülmesi gereken müze misafirlerine zamanda yolculuk yapma keyfi sunuyor.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.