Piknikten geriye kalan utandıran manzara

Piknikten geriye kalan utandıran manzara

Başkent’in mesire ve piknik alanları çevreyi kirleten duyarsız vatandaşlar tarafından çöplüğe dönüştürülüyor. İnsan sağlığını tehdit eden çöpler aynı zamanda görüntü kirliliğine neden oluyor.

Hafta sonunu fırsat bilen piknikçiler başkentin piknik ve mesire alanlarına koşuyor. Doğa ile iç içe olmak ve temiz hava almak isteyen günübirlikçilerin artlarında bıraktıkları olumsuz görüntüler vatandaşların tepkilerine neden oluyor.

Sağlığı tehdit ediyor

Bazı vatandaşlar çöplerini çöp konteynırına atmak yerine doğaya bırakıyor. Doğaya bırakılan çöpler ise temizlenmediği zaman insan sağlığını tehdit eder hale geliyor. Aynı zamanda doğayı tahrip eden çöpler uzun yıllar doğada kaybolmadan duruyor.

Yeşil alanlara sahip çıkmalıyız

Başkent’in birçok bölgesinde bulunan piknik, mesire ve ormanlık alanlar duyarsız vatandaşlar tarafından kirletilmesi ise duyarlı vatandaşların tepkilerine neden oluyor. Bazı duyarlı vatandaşlar çevreyi kirletenleri uyardıklarını belirterek, “İnsanlar piknik alanlarına hafta sonu şehrin gürültüsünden ve yorgunluğundan kaçıp kurtulmak için geliyor. Şehrin gürültüsünden kaçıp gelebileceğimiz tek yer bu tür alanlar. Yeşil alanlarımıza sahip çıkmalıyız.”  şeklinde sitemde bulunuyor.

Kendi kendimize düşman yaratıyoruz

Vatandaşlar doğaya bırakılan endüstriyel atıkların uzun yıllar boyunca doğada kaybolmadığının altını çizerek, “ Endüstriyel atıklar doğada uzun yıllar kaybolmuyor. Bu yok olma sürecinde yağan yağmur ve kar ile bu çöplerin ürettiği zehirli toksinler sularımıza karışıyor. Bu sularla tarlada ürünler yetiştiriliyor. Bu sular evlere kadar geliyor. Kendi kendimize düşman yaratıyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda bilinçlendirilmelidir.” şeklinde konuştular.

Gelecek nesiller için gerekli

Doğaya bırakılan her olumsuz davranışın bize iki katı şeklinde olumsuz olarak döndüğünü belirten vatandaşlar, “İnsanlar yiyip içip çöplerini oldukları gibi bırakıp gidiyorlar. Lütfen biraz duyarlı olsunlar. Gelecek nesillerimize bırakabileceğimiz bir doğa gerekli. Çocuklarımız ve gelecek nesiller için çevreye duyarlı olmamız gerekiyor. Öncelikle bir birey olarak kendimizden başlamalıyız. Bu konuda toplumsal bilinç oluşturmalı ve doğa temizliğine önem vermeliyiz.” diye konuştular.

Para cezası verilsin

Doğaya atılan atıkların uzun yıllar kaybolmadığını ve doğal yaşama zarar verdiğini yineleyen vatandaşlar yetkililere çağrıda bulundu. Vatandaşlar özellikle doğal piknik alanlarında piknik yapıp çöplerini bırakan vatandaşlara para cezası verilmesi gerektiğini savunarak, bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Ne kadar sürede kayboluyor
Atılan atıklar ise doğada uzun yıllar kaybolmadan duruyor. Doğaya atılan her bir cam şişe yaklaşık 4 bin yıl, kutu kola 4 yıl, pet şişe 4 yüz yıl, sigara filtresi 2 yıl, plastik malzeme 2 bin yıl, sakız 5 yıl, kağıt gazete 3 ay, plastik çakmak yüz yıl, alüminyum yüz yıl, plastik tabak 5 yüz yıl, poliüretan maddeler ise bin yılda ancak kayboluyor.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.