Prof. Dr. Murat Atan’dan çarpıcı vergi yorumu: Enflasyon düşecek

Prof. Dr. Murat Atan’dan çarpıcı vergi yorumu: Enflasyon düşecek

Gazetemize konuşan Prof. Dr. Murat Atan, mart ayında ilk taksiti ödenecek yıllık gelir vergisinden dolayı gelir azalması meydana geleceğini ve tüketiminin azalacağını vurgulayarak “Enflasyonda geçici bir olumlu etki görülebilir” dedi.

Türkiye’de 2 milyon kişiye yakın mükellef 1-31 Mart tarihleri arasında birçok faaliyetten elde ettiği gelirler için yıllık gelir vergisi ödemesi gerçekleştirecek. AHBVÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümünden Prof. Dr. Murat Atan ticari, tarımsal faaliyetler, serbest meslekler, gayrimenkuller ve menkul sermayelerden gelir elde eden mükelleflerin beyan etmek ve ödemekle yükümlü olduğu yıllık gelir vergisinin; kamu harcamalarında kullanıldığı ve bütçe açığının kapanmasında etkili olduğunu vurgulayarak, “Kişilerin tüketiminin azalması dolayısıyla enflasyonda geçici bir olumlu etki görülebilir. Çünkü Türkiye’de enflasyon tüketime dayalıdır. Ama bu geçici bir etki çünkü ödeme geçtikten sonra, bir iki ay içinde insanlar tekrar rutin harcamalarına geri dönüş yapar” dedi.

murat-atan.jpg

BU DÖNEM TÜKETİM AZALACAK

Prof. Dr. Murat Atan, yıllık gelir vergisinin diğer aylık alınan vergilerden farklı olarak, kurumlardan değil; kişilerin kazançları üzerinden ilk taksiti mart ayında ve ikinci taksiti temmuz ayında alındığını belirterek, “Teknik olarak kişilerin cebindeki paranın devlete vergi olarak gitmesi kişinin satın alma gücündeki azalma demek. Bireysel olarak kişinin geliri düştüğü için tüketim azalacak. Tabii mart ayından sonra kişilerin tüketiminin azalması dolayısıyla enflasyonda geçici bir olumlu etki görülebilir. Çünkü Türkiye’de enflasyon tüketime dayalıdır. Ama bu geçici bir etki çünkü ödeme geçtikten sonra, bir iki ay içinde insanlar tekrar rutin harcamalarına geri dönüş yapar” dedi.

a2222.jpg

OPTİMİZASYON SAĞLANIR

Murat Atan, Türkiye’de en önemli sorunlardan birinin vergiler konusunda eksik veya yanlış beyanname verilmesi olduğunu dile getirerek, “Eğer kişiler devletin kamu harcamalarını doğru yapmadığı düşüncesine veya ödediği verginin kendisine fayda sağlamayacağı düşüncesine kapılırsa bu durumda vergiden sakınmaya çalışıyor. Herkes kazancının ilgili kısmını, ödemesi gereken vergiyi doğru şekilde öderse devlet de bunu doğru şekilde harcarsa bu optimizasyon olarak ülkenin daha iyi bir hale gelmesini sağlar. Tabii vergiden sakınılması devletin vergi anlamında elde edilecek gelir düşürür. Böylece devletin bütçe açıklarının çıkması ve ilgili yatırımların yapılamaması söz konusu olabilir. Burada önemli olan mükelleflerin ödeyeceği bu verginin kendisine sağlayacağı faydayı bilmesidir” ifadelerini kullandı.

kanit.jpg

İŞGÜCÜ ARTAR, ÜRETİM ARTAR

Atan, “Devletin geliri vergi. Vergi toplayacak ki kamu harcaması yapabilsin. Çünkü teknik olarak bakıldığında kamusal gelir; bu kamusal gelirin kendisine geri dönmesi lazım. Yani ne yapılacak örneğin devlet düşük verimlilikteki sektörlere destek olacak, AR-GE’ye destek olacak, işgücü arzını artıracak önlemler alacak; yani kamu harcamaları yapacak ki bunlar üretimi artırsın” diyerek sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.