Prof. Dr. Şenol Babuşcu: 2024 sıkıntılı bir yıl olmaya aday

Prof. Dr. Şenol Babuşcu: 2024 sıkıntılı bir yıl olmaya aday

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısındaki artışın nedenlerini yorumladı. Başbuşcu, konuyla ilgili “2024 sıkıntılı bir yıl olmaya aday” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre yayımlanan bireysel krediler ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2023 Kasım’da 767 bin 663 kişi oldu. Verilere göre kasım ayında önceki yılın aynı ayına göre aylık bazda bireysel kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 31 artışla 105 bin 878’e, bireysel kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı ise yüzde 36,7 artışla 92 bin 671’e yükseldi. Bireysel kredileri takibe düşen kişi sayısı 547 bin 441’e ve bireysel kredi kartı takibe düşen kişi sayısı da 475 bin 380’e çıktı. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yayınladığı makalede yükselişin nedenini enflasyon ile gelirler arasındaki dengesizlik ve kredi faiz ile kredi kartı faiz oranlarındaki yükselişten kaynaklı olduğunu belirterek, “2024 bu anlamda sıkıntılı bir yıl olmaya aday. Bunun ilk işaretleri açıklanan bazı verilerden de görülmeye başladı” dedi.

imgpsh-fullsize-anim-2.jpg

GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, açıklamasında “İzlenen ekonomik politikaların sonucu olarak yükselen Merkez Bankası faiz oranları bankaların kredilere ve kredi kartlarına uyguladığı faiz oranının da artmasına yol açıyor. Doğal olarak bankalar faiz oranlarını yükseltirken bireysel ve ticari kredi kullananlarla aylık kredi kartı ödemesini tam olarak yapmayanlar açısından ödeme zorlukları ortaya çıkıyor. 2024 bu anlamda sıkıntılı bir yıl olmaya aday. Bunun ilk işaretleri açıklanan bazı verilerden de görülmeye başladı” dedi.

imgpsh-fullsize-anim-1.jpg

BİR SÜRE SONRA ÖDENEMEZ HALE GELİYOR

Babuşcu, özellikle takibe düşen kişi sayısındaki artışın sürpriz olmadığını vurgulayarak, “Bunun birkaç nedeni var. İlk olarak baktığımızda enflasyon ve gelirler arasındaki denge bozulmuş durumda. Özellikle ücretli ve emeklilerin gelirlerine yapılan artışlarda TÜİK enflasyonu dikkate alınırken bu kesimin yaşadığı enflasyon TÜİK enflasyonunun çok daha üzerinde. Dolayısıyla gelirlerdeki reel gerileme alım gücünü düşürdüğünden, bu kesim bireysel kredilerle açığını kapatma çabasına giriyor ve kredi kartını daha fazla kullanmaya başlıyor, sonuçta da bir süre sonra bunlar ödenemez hale geliyor” ifadelerini kullandı.

imgpsh-fullsize-anim-3.jpg

KARŞILAYAMAZ HAL GELDİLER

Babuşcu, “Diğer bir konu faiz oranları ile ilgili. Hem bireysel yılın ikinci yarısında çok yükseldi. Buna bağlı olarak da geri ödenecek miktar arttı. Zaten geliri reel anlamda düşen özellikle ücretli ve emekli kesimi yükselen faiz oranlarının getirdiği yüksek ödeme rakamlarını karşılayamaz hale geldi” diye konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.