Saat tamircileri zamana direniyor

Saat tamircileri zamana direniyor

Ulus Anafartalar Çarşısı'nda abisinden devraldığı saatçi dükkânını işleten 75 yaşındaki İbrahim Serbest, 58 yıldır saat tamirciliği yapıyor.

HER YIL BİR ÖNCEKİ YILI ARATTI

Anafartalar Çarşısı'nın eskiden vatandaşlar tarafından sıklıkla tercih edildiğini belirten, Serbest, " Günümüzde maalesef yoğunluk azaldı işlerimiz eskisi kadar iyi değil. Bir de burası yıkılacak. Geçen eylül ayı ile birlikte burası Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Yıkılacak ama bize yer gösterilecek mi bilemiyoruz. Zaten esnaflar olarak buradaki herkesin işleri oldukça düştü. Kiralarımızı, çalışanlarımızın ücretlerimizi zor çıkarıyoruz." dedi.

Saat tamirciliğine abisinin yanında başladığını anlatan, Serbest, " Saat tamirciliğine abimin yanında çırak olarak 1959 yılında başladım. 17 yaşında mesleğe başladım. Şuan 75 yaşındayım. Abim aynı zamanda ustam olur. Dükkanımız Ulus Samanpazarı’ndaydı. Mesleğimi çok sevdim. Daha sonra askere gittim. Askerlikten sonra  20 yıl Almanya'da kaldım. Orada da mesleğimi sürdürerek saat tamiri üzerine çalıştım. 1984 yılında Türkiye'ye dönüş yaptım. Anafartalar çarşısındaki dükkanımız 1965 yılında açıldı. 1998 yılına kadar abim işletti. Daha sonrasında dükkanı ben devraldım. İşlerimiz dediğim gibi önceki yıllarda oldukça iyiydi. Her yıl bir önceki yılı arattı." diye konuştu. 

GÜVEN VE USTALIK ÇOK ÖNEMLİ 

Dijital saatlerin çıkmasıyla birlikte işlerinin azaldığını dile getiren Serbest," Burada iki usta beraber çalışıyoruz. İkimizde emekliyiz. Emekli olmazsak zaten geçimimiz oldukça zor olur. Dijital saatlerin çıkasıyla birlikte düştü. Meslekte usta bulunmuyor. Yeni elemanlar yetişmiyor. Çin'den gelen saatlerinde etkisiyle mesleğimiz ve işlerimiz bitme noktasına geldi.

Saat tamirciliğinde güven ve ustalık çok önemli bizde uzun yıllar buradayız. Vatandaşlarımızın güvenini kazandık. Zaten bu şekilde tamir işlerimizde olmasa ayakta duramayız. Eski saat tamircisi olmamız bu noktada önemli. Birde bu dükkanda süreklilik oldu abimden sonra benim aynı noktada mesleği devam ettiriyorum. Bakalım bundan sonra ne kadar daha sürdüreceğim." ifadelerini kullandı.

GÜNLÜĞÜM 2 LİRAYDI

İbrahim Serbest ile birlikte çalışan Feyzullah Soysal'da mesleğe 14 yaşında başladığını belirterek şunları söyledi:  
"Ben saat tamirciliğine Yozgat'tan 1965 yılında gelerek başladım. 14 yaşında mesleğe adımımı attım. Yenidoğan'da bir ustanın yanında çırak olarak çalışmaya başladım. Ustamın ismi Mehmet Öz'dü aslen Azerbaycanlıydı. Çok iyi bir ustaydı mesleğin bütün inceliklerini bize öğretti aynı zamanda sevdirdi.

Hiç unutmuyorum günlüğüm 2 liraydı.13 yaşında mesleğe başladım şuan yaşım 66. Hep saatçilik yaptım başka mesleklerle ilgilenmedim.16 Sene Suudi Arabistan'da da saatçilik yaptım. Artık meslekte eleman yetişmiyor. İlgi azaldı. Mesleğin geleceği yok. Bizde mesleğin son temsilcileri olarak çalışmalarımı sürdürüyoruz. Burada insanların güvenini kazandık. İnsanlar saatlerini güven içerisinde bizlere tamire veriyor. Tabi işlerimiz azaldı diyoruz ama insanlar manevi ve maddi açısından değerli saatlerini tamire getiriyor. Şükürler olsun. Sağlığımız elverene kadar mesleğimizi sürdüreceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.