Saatler arasında geçen 47 yıl

Saatler arasında geçen 47 yıl

Ulus'ta 1970 yılından itibaren saat tamiri yapan 62 yaşındaki Muammer Yıldız, 2 metrekarelik dükkanında çok sevdiği mesleğini sürdürüyor.

Ulus'ta bulunan Ulucanlar Caddesi'nde saat tamirciliğini yapan 62 yaşındaki Muammer Yıldız, gelişen teknolojiyle birlikte eskisi kadar ilgi olmasa da 2 metrekarelik dükkanında 47 yıldır saat tamir ediyor.
Mesleğin son temsilcilerinden olan Muammer Yıldız, Habervaktim'e yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesiyle işlerinin oldukça azaldığını söyledi.

POPÜLER BİR MESLEKTİ
Mesleğe 13 yaşında Amcasının yanında başladığını belirten Yıldız, "Amcam saat tamircisiydi okulla giderken boş zamanlarımda onun yanına giderdim. Daha sonra saatler ilgimi çekti. Mesleğe ilk başladığım yıllarda saat tamirciliği son derece popüler bir meslekti. Eskiden insanlara saatlere değer veriyordu. Saatler insanların en önemli aksesuarlarıydı. Benim babam devlet memuruydu saatlerin fiyatları o kadar yüksekti ki bir memur maaşına bedeldi. Daha sonra teknolojinin gelişmesi ve fabrika üretiminin artması saatlerin fiyatlarını ve kalitesini düşürdü." ifadelerini kullandı.

CEP TELEFONLARI SAATLERİN YERİNİ ALDI
Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla saat kullanımının azaldığını dile getiren Yıldız, "Özellikle cep telefonlarında alarmlarının bulunması insanların saat ihtiyacını karşıladı. Cep telefonları saatlerin yerini aldı. Ancak tabi aksesuar olarak kullan çok insan var. Eskiden saatler mekanikti. Artık elektroniğe döndü. Çin malı saatlerin gelmesiyle birlikte insanlar kullan çöpe ata döndü. Saat kaliteli olursa bozulduğunda insanlar tamire getiriyor .Ancak son dönemde yaygınlaşan Çin malı saatlerle birlikte tamir sayımız iyice azaldı. Eski mekanik saatleri tamir edebilecek ustalar azaldı." diye konuştu.

ÇİN MALI SAATLERE DİKKAT!
“Vatandaşlar Çin malı saatlerden satın almasın" diyen Muammer Yıldız, şöyle devam etti:"Ben yakın çevremde bizzat yaşadım. Bir arkadaşım Çin malı saat 
almıştı. Daha sonra kolunda kızarıklar oluştu. Arkadaşım başta fazla ciddiye almadı.Daha sonra kızarıklar yaraya dönüştü ve mikrop kaptı. Bir süre hastanede tedavi gördü. Atık plastikten üretilen ucuz saatler son derece tehlikeli. "

EMEKLİ OLMASAM GEÇİNMEKTE ZORLANIRIM  
Bir zamanların gözde mesleği olan saat tamirciliği yok olmaya yüz tuttuğunu aktaran Yıldız, "Emekli olmasam geçinmekte zorluk çekerim. Artık işler eskisi kadar tatmin etmiyor. Ben geçmiş yıllarda işten başımı kaldıramıyordum. 2 metrekarelik dükkanım da 1 kalfa ve çırak çalıştırıyordum. İşlerimiz gün geçtikçe azaldı. Buna da şükrediyoruz.

Sağlığım elverene kadar mesleğime devam edeceğim. Meslekte eleman yetişmemesinin nedeni ise kişi haklı olarak geleceği düşünüyor. Geçimini sağlayabilir miyim diyor, ne yazık ki meslekte bir ışık gelecek görmüyor. Eskiden yakın komşularımız benim çocuğu yanına al mesleği öğret derlerdi. Almadım diye küsenler olurdu. Geçmişte oldukça yoğundu işlerimiz." şeklinde konuştu.

İBRAHİM ETHEM ÜNAL/HABERVAKTİM


     


    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.