Sahurda ne yemek gerek?

Sahurda ne yemek gerek?

Sahurda ne yemek gerek? Gazlı içecekler orucu etkiler mi?İftarda ne kadar su tüketilmeli? İftarda Hurma yenmeli mi?

Sahurda ne yemek gerek? Gazlı içecekler orucu etkiler mi? İftarda ne kadar su tüketilmeli? İftarda Hurma yenmeli mi?  Diyetisyen Selma Öztürk, oruç tutanların 17 saat yemek yemediği Ramazan ayında, iftarda sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.

Ramazan ayı boyunca iftarda, sahurda ve iftardan 2 saat sonra olmak üzere günlük 3 öğün şeklinde beslenilmesi gerektiğini ifade Diyetisyen Selma Öztürk, gazetemize yaptığı açıklamada hangi gıdaların ne zaman alınıp hangilerinden uzak durulması gerektiğini anlattı. 

Sahurda yağlı gıdalardan uzak durmak gerek

Sahurda sindirimi kolay ve vücuttaki su dengesini bozmayacak gıdaların yenmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, “Sahura mutlaka kalkmalıyız. Yağlı gıdalar sindirimi zorlar onun için sahurda fazla yağlı yiyecekler tüketilmemeli. Yumurta, sebze, domates, biber, yeşillik, kahvaltı tarzında beslenmeliyiz. Beyaz ekmekten kesinlikle uzak durulmalı, mutlaka tuzsuz peynir tüketilmelidir. Bizim 5 çeşit besin grubumuz var bunlar; et, süt, ekmek, yağ sebze ve meyve. Et grubunda yumurta ve peynir, yağ grubunda çiğ ceviz ve badem tüketilmeli ve en az 2 buçuk litreyi tamamlayacak su içilmeli.” dedi. 

İftarda 2 bardak su 1 tane hurma

İftarda çorbadan sonra yemeğe başlamak için 10-15 ara verilmesi gerektiğini belirten Öztürk, yaptığı açıklamada,  “İftarı en az 2 bardak su ile açmak sağlık için iyi olacaktır. Suyu birden değil yudum yudum içmek gerekir. İftarda şeker ve tansiyonumuz düşük olacağı için meyve grubundan 1 adet hurma yada kuru kayısı yemeliyiz. Devamında çorba içip 1 dilim kepek ekmeği yenilebilir. Çorbadan sonra 10-15 dakika ara verip yemeğe geçilmesinde fayda var. Böylece mide çok yorulmamış olur. Sahurda yemediğimiz yemek gruplarından devam etmeliyiz. Salata, yoğurt, yemeliyiz.” 

Gazlı içecekler tüketmek sakıncalı

Ramazan’da kesinlikle uzak durulması gereken şeylerin başında gazlı içeceklerin geldiğini ifade eden Öztürk, illa gazlı içecek içilmek isteniyorsa sodanın tercih edilmesi gerektiğini ve iftardan sahura kadar mutlaka 2 buçuk litre su tüketilmesinin faydalı olacağını söyledi. 

 Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan baklava kadayıf gibi şerbetli tatlılardan kesinlikle uzak durulmasına işaret eden Öztürk, “Baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar haftada en fazla 2 defa yenilebilir. O da belli ölçüde olması lazım. Sütlü tatlılar her gün yenilmesinde sakınca yok. Fakat Obezite, diyabet gibi özel durumları olanlar için bunlar böyle değil. Onlar kesinlikle diyetisyenin kendileri için verdiği özel beslenmenin dışına çıkmamalılar.” dedi. 

Sağlıklı insanlarda diyetisyene gitmeliler

Ülkemizde sağlığımızı kaybetmeden doktora yada diyetisyene gidilmediğini ifade eden Öztürk, sağlığımız yerindeyken diyetisyene gidip kişiye özgü beslenme danışmanlığı alınması gerektiğini vurguladı. İnsanların cinsiyetine, yaşına, boyuna, kilosuna, duygusal dönemine göre bile farklılık gösterdiği için farklı beslenmeleri gerektiğini, onu yaparken de bir uzman gözetiminde olmalarının tavsiye edildiğini belirtti. 

ENES SANSAR / HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.