Savunma Sanayiye kadın eli

Savunma Sanayiye kadın eli

İHA karşıtı tedbir sistemi üreticisi Merkür Savunma’nın Kurucusu Melike Bağcı, “AYTAR, karıştırma, aldatma, bölgeyi yasak bölge olarak tanımlama gibi işlemleri bünyesinde barındırıyor. 1 ay içerisinde askeri kullanıma vermeyi hedefliyoruz“ dedi.

Sivil alanda gelişen teknolojilerin ülkeler tarafından savaş alanlarında da kullanılmasıyla birlikte taşıması kolay olan İHA sistemlerine basit düzenekler bağlanarak askeri amaçla kullanılabiliyor. Maliyeti düşük olan bu sistemler askeri personele, askeri araçlara ve mühimmatlara zarar verilebiliyor. Teknopark Ankara bünyesinde elektronik harp alanında faaliyet gösteren Merkür Savunma bu tehditleri durdurmaya yönelik çözümleri ele aldı ve yürütülen çalışmalar sonunda ortaya yaklaşık 1 kilogram ağırlığında, telsiz boyutuna yakın İHA karşı tedbir sistemi AYTAR’ı çıkardı. Merkür Savunma kurucusu Melike Bağcı, AYTAR’ı gazetemize yapmış olduğu açıklamalar ile anlattı. Bağcı,“ AYTAR, Karıştırma, aldatma, kontrolü ele geçirme, bölgeyi yasak bölge olarak tanımlama gibi işlemleri bünyesinde barındırıyor. 1 ay içerisinde prototipimizi tamamlayıp sahaya, askeri kullanıma vermeyi hedefliyoruz“ şeklinde konuştu.

ilk-hedefimiz-askeri-personelimiz.jpg

DÜNYADA İLK OLACAK

Merkür Savunma Kurucusu Melike Bağcı, AYTAR’ın açık kaynaklarda dünyada ilk ürün olacağını ifade etti. Bağcı, “Aslında ülkemizde de dünyada da buna benzer ürünler var. Ama bu ürünler oldukça ağır ve askeri personelin taşıması zor olan ürünler. Bizim ürettiğimiz AYTAR ise yaklaşık 1 kilogram ağırlığında. Bizim ürünümüzün kontrolü ele geçirme fonksiyonu var. Dünyada bunun üzerinde çalışan yerler var ama henüz net bir ürün yok. Kontrolü ele geçirme anlamında açık kaynaklarda dünyada ilk ürün olacak“ dedi.

ilk-ornek-hazir.jpg

KENDİSİ KÜÇÜK ETKİSİ BÜYÜK

AYTAR’ın bir telsiz boyutunda olduğunu ve kolay taşınabildiğini ifade eden Melike Bağcı, cihazın fonksiyonlarından şu şekilde bahsetti:

“Askerimizin üzerinde kolay taşıyabileceği bu cihaz 1 kilometredeki İHA sinyallerini tespit ediyor ve yapay zekâ yetkinliği ile onları teşhis ediyor. Hangi marka model bir İHA olduğunu tespit edip ona karşı bir sinyal üretiyor. Karıştırma, aldatma, kontrolü ele geçirme, bölgeyi yasak bölge olarak tanımlama gibi işlemleri bünyesinde barındırıyor.”

uygunsa-manset.jpg

İLK ÖRNEK HAZIR

Melike Bağcı ilk örneğin 1 ay içerisinde hazır olacağını ve sahada kullanılmak üzere askeri personellere teslim edileceğini söyledi. Bağcı, “2-3 bin dolarlık dronelarla askeri personellere, milyon dolarlık askeri araçlara ve mühimmatlara saldırılar gerçekleştiriliyor. Biz de bu durumu gördük ve böyle bir ürün geliştirmek istedik. Şu anda ilk prototipimiz hazır duruma geldi sayılır. 1 ay içerisinde prototipimizi tamamlayıp sahaya, askeri kullanıma vermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 6 ay içerisinde de seri üretime başlamak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

adsas.jpg

“İLK HEDEFİMİZ ASKERİ PERSONELİMİZ”

Merkür Savunma Kurucusu Melike Bağcı, ilk hedeflerinin askeri personellerimizi korumak olduğunu belirten Bağcı, askeri araçlarda kullanılacak bir model için çok fazla talep geldiğini ifade etti. Bağcı, “Bize askeri araçlarda kullanım için de çok fazla talep geliyor. Aslında askeri araçlarımızda benzer cihazlar bulunuyor fakat daha küçük ve portatif bir cihaz isteniyor. Bizim şu anda ilk hedefimiz askeri personelimiz daha sonra askeri araçların güvenliğini sağlayacak bir model geliştirmek en sonunda da sivil alanda kullanılabilecek bir ürün geliştirmek” diye konuştu.

dadada.jpg

UZUN BİR YOLCULUĞUMUZ VAR

Merkür Savunma Kurucusu Melike Bağcı, girişimcilik süresince farklı projelerde çalıştıklarını ifade etti. Bağcı, “2023 yılının temmuz ayında kurulduk fakat öncesinde de yaklaşık 5 yıl gibi uzun bir girişimcilik yolculuğumuz var. 2019’da ‘Connected Car Security’ isimli otonom araçların siber saldırılara karşı korunmasına yönelik bir projeyle başladık. Şu anda da güncel olarak AYTAR projesini tamamlamaya yakınız” dedi.

eee.jpg

ESKİ TÜRKÇEDEN GELİYOR

Proje isminin eski Türkçe’den geldiğini ifade eden Melike Bağcı, “Projemizin adı AYTAR. AYTAR eski Türkçe’de casus ve haberci demek. Cihazımızın kullanım amacıyla bağdaştırarak böyle bir isim koyma kararı aldık. Bu isimle TÜBİTAK mükemmeliyet mührü aldık ve sonrasında da yüzde 3 hissemizi TÜBİTAK’a devrettik” diye konuştu.

Kaynak:Mert Çebişçi/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.