Sektör eskisi gibideğil

Sektör eskisi gibideğil

Kuyumcu Hacı Aydoğan kuyumculuk sektörünün eskisi kadar canlı olmadığını, önceden yatırım aracı olarak altın kullanılırken şimdi borsada ki diğer yatırım olanaklarının yaygınlaşmasının sektörü etkilediğini belirtti.

Ulus Anafartalar Çarşısı’nda kuyumcu dükkânı olan Hacı Aydoğan, altın ticaretinin geçmiş yıllara oranla canlılığını yitirdiğini, insanların para harcamaya çekindiklerini söyledi. Bu işe Anafartalar çarşısında çırak olarak başlayıp yine bu çarşıdan emekli olduğunu ifade eden Aydoğan, “Eskiden insanlar yatırım aracı olarak sadece altına yönelirdi, şimdi hisse senedi, bono, tahvil gibi yatırımlara yöneliyor. Bu da kuyumculuk sektörünü etkiliyor.” Dedi. Yaz sezonunun da piyasanın daha hareketli olduğunu ifade eden Aydoğan, “Bunda gelen turistler ve düğün sezonunun açılması etkili oluyor.” dedi.
 

Soygun Olayları Arttı

Güvenlik açısından da son zamanlarda kuyumcuların ciddi sorunlar yaşadığını ifade eden Aydoğan, “Son zamanlarda ülkemiz de kuyumcu soygunları arttı, bunun insanlarda ki geçim sıkıntısından dolayı arttığının kanaatindeyim, eskiden çok nadir olurdu böyle olaylar, artık çoğaldı.” Dedi. İnsanların hazıra alışmasının da bunda payının büyük olduğunu söyleyen Aydoğan, “Çalışmaktansa çalmayı tercih eden insanlar var. Çalınan malın kimseye hayrı dokunmaz. Allah kimseyi şaşırtmasın. ” Şeklinde konuştu. Kuyumculuk mesleğinde sigorta olmadığını dile getiren Aydoğan, “ Kuyumcu soyulursa bütün zararı mal sahibi karşılıyor.” Dedi.
Makineleşme Sanatkârı Yok Ediyor
Kuyumculuk mesleğinin her alanında çalıştığını dile getiren Aydoğan, “Ben bu işin atölyeciliğinden tamiratına, imalatından satışına kadar çeşitli dallarında çalıştım. Eskiden tamiratını, işlemesini el ile yapardık. Şimdi ise makineler çıkmış. Her şeyi makineler yapıyor. 40 kişini çalışacağı dükkâna 2 makine alınıyor, 30 kişi işsiz kalıyor. Bizim saatlerce uğraştığımız modelleri, makineler dakikalar içinde üretebiliyor.” Şeklinde konuştu. Makineleşmenin çoğalmasının insan gücüne ihtiyacın ortadan kaldırdığını “Teknolojinin gelişmesinin olumlu ve olumsuz yönlerinin bulunduğunu söyleyen Aydoğan, “ Makineleşme sanatkârı yok ediyor, el emeğini bitiriyor, sanatkârlar her geçen gün azalıyor. Bu yüzden de sanatkâr yetişmiyor.” Şeklinde konuştu. El de yapılan ürünlerin makinede yapılan ürünlere nazaran daha uzun ömürlü olduğunu belirten Aydoğan, günümüzde el emeği ürünlerinin azaldığını belirtti.
 

Güvenilir Eleman Sıkıntısı Çekiyoruz

 Eleman bulmakta ise sıkıntı çekmediklerini dile getiren Aydoğan, elemana güven konusunda sıkıntı çektiklerini, bu yüzden diğer sektörlere göre maaşları yüksek tuttukları, söyledi. Aydoğan, “Güvenilir eleman sıkıntısı çekiyoruz, diğer sektörlere oranla daha fazla ücret ödememize rağmen, elemanlar işe başlamadan ücret istiyorlar.” Şeklinde konuştu.   Emrah Özcan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.