Staj Sigortası Mağdurları Derneği seslerini duyurmak için eylem yaptı

Staj Sigortası Mağdurları Derneği seslerini duyurmak için eylem yaptı

Staj Sigortası Mağdurları Derneği, seslerini duyurmak için Ulus Zafer Anıtı’nın önünde eylem yaptı. Dernek Başkanı Ferhat Salman, “Bu mağduriyet geçinemeyenlerin mağduriyetidir. Sorunun çözülmesini dört gözle bekliyoruz” dedi.

Yaptığımız özel haberlerimizde yer verdiğimiz Staj Sigortası Mağdurları Derneği, EYT sorununun çözüleceği belirtilen şu günlerde seslerini duyurmak için Ulus Zafer Anıtı’nın önünde eylem yaptı. EYT Staj mağdurları, Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman ile pazar günü eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştılar. Staj mağdurları ve dernek Başkanı Salman, önce Anıtkabir'i ziyaret ederek mozoleye çelenk bıraktı. Ardından Dernek Başkanı Ferhat Salman ve beraberindeki kalabalık Ulus Zafer Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında isteklerini yineleyen Başkan Salman, “Devlete borçlanmaya hazırız staj girişleri sigorta başlangıcı sayılsın. Hem devlet kazansın hem de biz. Bu mağduriyet geçinmeye çalışanların değil geçinemeyenlerin mağduriyeti. Bizler artık bu sorunun çözüme kavuşmasını dört gözle bekliyoruz” dedi. 

whatsapp-image-2022-12-11-at-12.26.44.jpeg“BORÇLANMA HAKKI İSTİYORUZ” 

Dernek Başkanı Salman, “1996 yılında meslek lisesine giden bir mağdur. 1996 yılından Staj SSK başlangıç numarası alıyor. Bir fiil haftanın üç günü işe gidiyor. İki günü okula gidiyor. Burada SSK numarası veriliyor. Aynı numara ile çalışma hayatına devam ediyor. 2001 yılında tüm sigorta kolları kapsamında okulu bitip işe girdiğinde aynı numara ile devam ediyor ve emeklilik şartları 2001 yılına göre dikkate alınmaktadır. Bu çalışan staj zamanında 1996 yılında almış olduğu numaranın geçerliliğini emeklilik sisteminde görmüyoruz. Burada bizlere yapılan bir haksızlık olduğunu beyan ediyoruz. Bundan dolayı 5510 sayılı konunun 41. Maddesinde bütün borçlanma yöntemleri mevcutken biz staj ve çıraklık mağdurlarına bu hakkın verilmesine talep ediyoruz” şeklinde konuştu.  

whatsapp-image-2022-12-11-at-12.26.43-(1).jpeg “KÜLFET OLMUYORUZ” 

Salman, “Yaptığımız stajlar emeklilik primi olarak sayılmıyor. Bu durumda yaklaşık 1 buçuk milyon insan ve ailesini mağdur ediyor. Devletimize borçlanma yöntemi ile ortaya koyacağımız kaynakla soruna çözüm bulunacağına inanıyoruz. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesi için yetkili makamların sesimizi duymasını istiyoruz. Biz dernek olarak konu ile alakalı tekrardan grup başkanvekillerini ziyaret ettiğimizde konuyla alakalı çalışmanın mevcut olduğunu çalışmaların devam ettiğini söylediler. Biz tekrardan dernek olarak yetkili makamlara çalışma raporlarını sunduk. Raporlarda özellikle şunu belirttik staj ve çıraklık mağdurlarının devlete bir külfet değil bir kaynak yaratacağını ve bu kaynağında EYT’de kullanılabileceğini beyan ettik. Yaptığımız stajlar SSK başlangıcımız olsun derken, staj SSK başlangıç numaralarının alınmasıyla 1 buçuk milyondan fazla mağdurun borçlanma yolu ile bu sorun çözülebilir” ifadelerini kullandı. 

whatsapp-image-2022-12-11-at-12.27.27.jpeg“EMEĞİMİZİ YOK SAYMAYIN” 

EYT Staj Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman biran önce yaklaşık 1 buçuk milyon mağdur ve ailelerine çözüm bulunmasını talep ederek, “Genç yaşta çalışmak zorunda kalan veya bir mesleğe yönelen insanları resmen cezalandırmaktadır. Hükümetimizle defalarca bu konuyu görüşmüş olmamıza ve hatta ortada bir maliyet sorunu varsa borçlanarak onu da karşılamış olmamıza rağmen hala neden çözüm getirilmediğini biz anlayamıyoruz. 1999 yılı öncesi yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılır ve bu insanlar staj sürelerini borçlanırsa bu sorun kolayca çözülebilir. Böylelikle staj başlangıcı SGK uzun dönem başlangıcı olarak alınır, 18 yaşından itibaren sigortalılık süresi kabul edilir ve bu toplumsal sorun el birliğiyle çözülür. İşte biz yıllardır bu mağduriyetimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Haklıyız, kazanacağız” dedi.

Faruk Gökyurt/ İLKSAYFA-

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.