TESK’ten flaş STAJ SİGORTASI çıkışı: Emekliliğe sayılmalı

TESK’ten flaş STAJ SİGORTASI çıkışı: Emekliliğe sayılmalı

TESK’ten, staj mağdurlarının lehine bir çıkış geldi. TESK Başkanı Palandöken, “Çıraklık kan kaybediyor. Özendirilmeli. Çıraklık dönemi emekliliğe sayılmalı” dedi.

EYT düzenlemesi tamamlandı ve kamuoyuyla paylaşıldı. Şimdi düzenleme Meclis’e geliyor. TBMM’de EYT düzenlemesiyle ilgili muhalefetten yeni teklifler gelmesi bekleniyor. Bu tekliflerin başında staj mağdurlarının durumu geliyor. Staj mağdurları, Meclis’te EYT düzenlemesine mağduriyetlerini giderecek bir madde eklenmesini istiyor.

Bu noktada Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu TESK’ten, staj mağdurlarının lehine bir çıkış geldi. TESK Başkanı Palandöken, “Çıraklık dönemi emekliliğe sayılmalı” dedi.

STAJ MAĞDURU SAYISI: 50 İLA 100 BİN ARASI

Palandöken bugün 50 ile 100 bin arasında çalışanın çıraklık döneminin emekliliğe esas prim gün sayısı içinde sayılmadığı yani sigorta başlangıcı olarak görülmediği için bugün emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin dışında kaldığını söyledi.

Oysa girişimciliğin ve sanayinin temeli olan çıraklığın desteklenmesi gerektiğini ifade eden TESK Başkanı “Çıraklık dönemi emekliliğe sayılmalı ve pozitif ayrımcılık yapılmalı” dedi.

ÇIRAKLIK HIZLA KAN KAYBEDİYOR

Bendevi Palandöken, meslek liselerinde yaklaşık 2 milyon öğrenci okuduğunu, her yıl 350-400 bin aralığında mezun verildiğini belirterek şöyle dedi: “Mezunlardan iş gücüne katılım oranı yüzde 66.1. Diğer taraftan mezunların kendi alanlarında çalışma oranları oldukça düşük yüzde 10’un altında. Çıraklık hızla kan kaybediyor. Çırak olmayınca sanayiye kan gitmiyor.”

STAJ DÖNEMİ ÖZENDİRİLMELİ

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, bu noktada ara elemanın çok önemli olduğunu, ara eleman yetiştirmek için çıraklık döneminin özendirilmesini, stajın sigorta başlangıcı sayılmasını istedi. Palandöken şöyle konuştu: “Sanayinin en büyük sorunu ara eleman bulamamak. Ara elamanın olması için düzgün işleyen bir çıraklık sisteminin olması lazım. Türkiye’de çıraklık dönemi olan staj süresince öğrencilerden sadece iş kazas, meslek hastalığı, hastalık primi alınmakta, emeklilik primi se alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamakta. Ara eleman yetiştirmek için çıraklık dönemi özendirilmeli, sigorta ve iyi bir maaş gençlerin o meslekte kalmasını sağlayacaktır.”

Kaynak: Dünya

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
31 Yorum