SÜREKLİ YARDIM İNSANI KÖRELTİYOR

SÜREKLİ YARDIM İNSANI KÖRELTİYOR

Habervaktim'e konuşan Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, yoksul vatandaşlara yardımda bulunulması konusuna büyük bir önem verdiklerini belirterek, " Sürekli yapılan yardımlar, insanların çalışma arzusunu, yaşama özelliklerini köreltebiliyor" dedi.

YOKSULLUK KUŞAKTAN KUŞAĞA GEÇİYOR
Yoksul vatandaşlara sürekli yardım etmeyi uygun bulmadıklarını belirten Kaymakam Dirim, "Yoksul vatandaşlar yardımı bir geçim kaynağı gibi algılıyorlar. 'Müracaat ederiz insanlar yardım eder, destek olurlar hayatımızı devam ettiririz' diye böyle bir eğilime kapılıyorlar. Yıllar önce sosyal yardımlaşma vakfımızdan yardım alanların torunları bile hala yardım almaya geliyor. Bazı insanlarımız 2-3 kuşaktır yoksulluk döngüsünü kıramıyorlar" diye konuştu.
KEÇİÖREN'DE YOKSULLUK DÖNGÜSÜ KIRILACAK
Yoksulluk döngüsünün yeni kuşakları içine alacak şekilde genişlediğini kaydeden Kaymakam Dirim, yardımlarla hayatını idame ettiren kişilerin çocuklarının mutlaka eğitilmesi gerektiğini ifade etti. Dirim, "Evde ne konuşuluyorsa, aile nasıl davranıyorsa çocuk kendini ona göre formatlıyor. Çocuklar aileyi örnek alıyor. Onun için bu kısır döngünün kırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Dirim, yoksul ailelerin çocuklarının eğitilmesi için cami altlarına kreş kurmaya başladıklarını anlattı.
 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, Habervaktim'e konuşarak yürüttükleri projelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin en kalabalık ikinci ilçesi olan Keçiören'de görev yapmanın ciddi bir mesai gerektirdiğini anlatan Kaymakam Nusret Dirim, kaymakamlık binasına bir günde 8 ila 10 bin arasında vatandaşın geldiğini söyledi.
TÜKETİCİYE İLGİLİ KORUMA
Keçiören Kaymakamlığı olarak tüketici şikayetlerine büyük önem verdiklerini anlatan Kaymakam Dirim, "Keçiören'de çok sayıda alışveriş merkezleri, birçok ticaret alanları var. Orada mal, hizmet alan insanların tüketici sorunları oluyor. O sorunları ağırlıklı olarak vatandaş bize getiriyor. Yıllık yaklaşık 80 bin civarında tüketici şikayeti oluyor bize. Bunların hepsini yıl içinde sonuçlandırıyoruz. Şikayetlerin başını banka kredi kartlarının aidat iadesi, banka dosya masraflarının iadesi ve şuan yeni başlayan elektrik kayıp-kaçak ile ilgili müracaatlar oluyor" dedi.
TÜRKİYE'DE ÇOK İDDİALIYIZ
Keçiören Kaymakamlığı olarak tüketici haklarının korunması konusunda iyi bir alt yapı hazırladıklarını ve Türkiye'de bu konuda iddialı bir kaymakamlık olduklarını belirten Kaymakam Dirim, "İnsanlarımız kusurlu bir mal aldığında 'Aldık artık, bundan sonra bir şey yapamayız, geri veremeyiz!' şeklinde düşünüyorlardı. Ama şuan tüketici bilincinde bir yükselme olduğunu görüyoruz. İnsanlarımız aldığı ürünü ciddi bir şekilde değerlendiriyor. Tamamen bilgi ortamında altyapımızı çok güçlendirdik. Burası Türkiye'nin en iyi tüketici şikayetlerini değerlendiren birim haline geldi. Bu konuda çok iddialıyız. Şuan 80 bin şikayet değerlendiriliyor ama bu sayı 200 bine de çıksa bu işin üstesinden gelecek alt yapımız var. Herkes hiç çekinmeden bize gelip hakkını arayabilir. Buraya mahkeme gibi ücret de yatırmıyorsunuz" diye konuştu.
STK'LARI ÖNEMSİYORUZ
Keçiören'deki STK'larla da sık sık bir araya geldiğini anlatan Kaymakam Dirim, "STK'lar özellikle hemşeri dernekleri, toplumun nabzını tutan kuruluşlardır. Toplumda ne konuşuluyor, hangi talepler var, beklentileri neler bunları en iyi hissedebileceğiniz noktalar buralardır. Onlara bir 'merhaba' dediğiniz zaman, onlarla bir program yaptığınız zaman insanların ne düşündüğünü, ne hissettiğini anlayabiliyorsunuz. Bu ziyaretler çok ciddi bir iletişim kanalı sağlıyor. Bu anlamda biz STK'ları önemsiyoruz. Onları ziyaret etmeye çalışıyoruz. Kurumlarımıza da bu yolla bir araya getirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
BELEDİYE İLE İYİ BİR İLETİŞİMİMİZ VAR
Keçiören Belediyesi ile aralarındaki iletişimi de değerlendiren Kaymakam Dirim, "Belediyemizle iyi bir iletişim içerisindeyiz. Birçok konuda özellikle sosyal yardımlaşma anlamında çok ciddi bir işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Hatta bizim belediyemiz ile bir protokolümüz var. Sosyal yardımla ilgili yapılan bir müracaat belediyeye ya da kaymakamlığa yapılmışsa o müracaatları ikimiz birlikte değerlendiriyoruz. Koordineli bir şekilde sürekli çalışıyoruz" dedi.
SÜREKLİ YARDIM YOKSULLUK DÖNGÜSÜNÜ OLUŞTURUYOR
Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, yardıma muhtaç kişilere sürekli yardımda bulunmanın o insanları tembelliğe sevk ettiğini ve hayattan kopardığını belirterek, "Yardımda süreklilik insanları çok ciddi bir tembellik boyutuna sokabiliyor. Yardımı bir gelir kaynağı gibi algılamaya yol açabiliyor. Yıllar önce sosyal yardımlaşma vakfımızdan yardım alanların torunları bile hala yardım almaya geliyor. Bazı insanlarımız 2-3 kuşaktır yoksulluk döngüsünü kıramıyorlar. Yardımı bir geçim kaynağı gibi algılıyorlar. 'Müracaat ederiz insanlar yardım eder, destek olurlar hayatımızı devam ettiririz' diye insanlar böyle bir eğilime kapılıyorlar. Sürekli yapılan yardımlar, insanların çalışma arzusunu, yaşama özelliklerini köreltebiliyor" diye konuştu. Kaymakam Dirim, sosyal yardımların insanları tembelliğe sevk etmemesi gerektiğini onun için sürekli yardımlara karşı olduklarını anlattı.
KISIR DÖNGÜ KIRILMALI
Yoksulluk döngüsünün yeni kuşakları içine alacak şekilde genişlediğini kaydeden Kaymakam Dirim, yardımlarla hayatını idame ettiren kişilerin çocuklarının mutlaka eğitilmesi gerektiğini ifade etti. Dirim, "Evde ne konuşuluyorsa, aile nasıl davranıyorsa çocuk kendini ona göre formatlıyor. Çocuklar aileyi örnek alıyor. Onun için bu kısır döngünün kırılması gerekiyor" dedi.
YOKSUL AİLELERİN ÇOCUKLARINA ÖRNEK PROJE
Bu konuda yaptıkları örnek projeyi gazetemize anlatan Kaymakam Dirim, "Biz her hafta uzmanlarımızla yoksul aileleri evlerinde ziyaret ediyoruz. Ziyaretimiz sırasında o ailelerin çocuklarını hep evde görüyoruz. Onların emsalleri hep anaokulunda ya da kreşlerde. Bu yoksul ailelerin 4 ila 6 yaşlarındaki çocuklarının ücretsiz ve kolay bir şekilde eğitilebilmesi için şuan ilk olarak Zehra Onat Cami'nde bir proje başlattık" dedi.
CAMİLERİN BOŞ ALANLARI KREŞE ÇEVRİLECEK
Bu projenin temelini Zehra Onat'ta attıklarını, yakın zamanda projeyi daha da geliştireceklerini ifade eden Kaymakam Dirim, camilerin altlarında kullanılmayan alanları belediye ile işbirliği içerisinde onararak bir kreş gibi hizmete açacaklarını duyurdu. Buralarda sadece yoksul çocukların değil her kesimden çocuğun faydalanabileceğini kaydeden Dirim şunları söyledi: "Burada dini bilgilerde verilecek. Çocukların küçük yaşta alması gereken temel temizlik bilgisi öğretilecek. Temel sağlık bilgiler öğretilecek. Anaokullarında çocuklara nasıl bir eğitim veriliyorsa hepsi cami altlarında yapılacak yerlerde ücretsiz olarak verilecek."
PROJEYE BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR
Türkiye'deki dezavantajlı ailelerin çocuklarının bu projeye dahil edilmesi gerektiğini düşünen Dirim, "Yoksa yoksulluk döngüsünü kırmamız mümkün değil. Bunun temelini attık bu projeyi geliştirmeyi düşünüyoruz. Camiler buna uygun hale getirilecek. Belediyemiz de bu konuya büyük önem veriyor" dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.