Tenekede Tavuk

Tenekede Tavuk

Bahar aylarına girilmesiyle birlikte piknik sezonu açıldı. Piknik malzemesi almak için alışverişe çıkan vatandaşların tenekede tavuk aparatına olan ilgisi Sobacılar Çarşısı esnafını memnun ediyor.

Havaların ısınmaya başlaması piknikçilerin iştahını kabarttı. Piknik malzemesi satan esnafta hareketlilik başladı. Semaver, mangal gibi ürün satışlarının arttığı bahar aylarında piknikçilerin yeni gözdesi tenekede tavuk aparatı oldu. Ulus Sobacılar Çarşısı’nda satışı gerçekleştirilen tenekede tavuk aparatı Başkentlilerin ilgisini çekiyor. Değişik tatlar arayan vatandaşlar mangal yerine tenekede tavuğu tercih ediyor. Son dönemde medyanın da etkisiyle ön plana çıkan tenekede tavuk insanların iştahını kabartıyor. Ulus Sobacılar Çarşısı’nda tenekede tavuk aparatı imal edip satışını yapan Serdar Yapıcıoğlu müşterinin ilgisinden memnun olduğunu dile getiriyor. 

YOĞUN TALEP GÖRÜYOR
Ulus Sobacılar Çarşısı esnaflarından Serdar Yapıcıoğlu son zamanlarda en çok sattığı malzemenin tenekede tavuk aparatı olduğunu söyledi. Vatandaşın yoğun talep ettiği bu ürünü kendisinin imal ettiğini belirten Yapıcıoğlu, “Ben bunu 5 senedir yapıyorum. Son dönemlerde televizyonda yapılan gezelim görelim tarzı programlarda tenekede tavuk görülmeye başlandı. İnternette de insanlar bunu görmeye başladı. Bu şekilde son dönemde insanlar yoğun ilgi gösteriyor. Ben de her gün en az 15-20 tane bu aparattan satıyorum, bir de gelip toptan alanlar oluyor” dedi.

GÖÇEBELERİN BULUŞU
5 yıldır tenekede tavuk aparatı yapıp sattığını dile getiren Serdar Yapıcıoğlu, tenekede tavuğun ortaya çıkış hikayesini anlattı. Yapıcıoğlu, “ Bu tenekede tavuk eski dönemlerde Trakya romanları tarafından yapılmaya başlanmış. Göçebe yaşayan bu insanlar tavuğu bu şekilde pişirip yerlermiş. Gittikleri yerlerde hemen bir kazık bulup toprağa bunu yerleştirirler ve tavuğu da bu kazığa takarlarmış. Tavuğu yerleştirdikten sonra üzerini bir tenekeyle kapatıp etrafında ateş yakarak bunu pişirirlermiş. Daha sonra bu toplumda görüle görüle yayılmaya başlamış ve günümüzde bunu daha kullanışlı bir hale getirecek aparatlarla halka sunuyoruz” şeklinde konuştu.

APAYRI BİR ZEVK
Günümüz modern insanın farklı tatlar peşine düştüğü için tenekede tavuğa da ilginin arttığını söyleyen Yapıcıoğlu, “ Bu ayrı bir zevk. Mangal ayrı zevk bu apayrı bir zevk. İnsanlar artık değişik damak tatları arıyor. Ankara’da bunu kaç insan yapıp da yemiştir ki. 1 milyon kişi yememiştir. Ben mesela tadını bilmiyordum. Ama şimdi fırsat buldukça yapıyorum. Çok da lezzetli oluyor. Farklı bir tat oluyor. İnsanlarda doğaya, doğal olan her şeye büyük özlem var. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar apartmanlardan çıkıp doğada dolaşmaya, yemek yemeye özlem duyuyor. Bu yüzden de tenekede tavuk insanlara doğal geliyor” diye belirtti.

TENEKEDE TAVUK NASIL YAPILIR?
Bütün bir tavuk ile yapılmaya başlanır. İster hafif sulandırılmış salça ile ister kıpkırmızı bir domates ile tavuğun içi dışı bir güzel sıvanır. Hem içine hem dışına tuz, kırmızıbiber ve karabiber serpilir. İçine ise isteğe göre soğan, sarımsak rendesi kimyon ve kekik de ilave edilebilir. Bu sos 2-3 saat önceden yapılırsa daha güzel olur ancak tuzu pişirmeden önce ilave etmek gereklidir.

Tavuğu aparata yerleştirip,  aparatın altındaki tepsiye sırasıyla domates, soğan ve patatesler konur.(Bu arada tenekede tavuk aparatınız yoksa bir adet tahta kazık alıp bir tepsinin ortasını delerek ve toprağa batırmak suretiyle de tarifi uygulayabilirsiniz). 
Bu işlemler bittikten sonra çimen, toprak veya beton bir zemine aparatı koyup ağzını açık bir teneke üzerine

kapatılır. Tenekenin üstüne hava almaması için ağır bir taş koyulması tercih edilir. Sonrasında etrafına kuru tahta parçaları veya odunla çevirip ateş yakılır.  Yavaş yavaş yakılan ateşle yaklaşık 45dakika ile 1 saat arasında pişirme işlemi gerçekleştirilir. Pişirme işlemi sonunda tenekeyi yavaşça kaldırılıp tenekede tavuk servis edilmek üzere alınır. Başarılı bir şekilde yapılmış tenekede tavuğun eşsiz lezzetine şahit olmak mümkündür.
 

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.