TÜRK İLE KAZAKLARIN GÖNÜL KURUMU

TÜRK İLE KAZAKLARIN GÖNÜL KURUMU

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversitenin Türkiye ile Kazakistan arasında eğitim ve kültür köprüsü misyonunu üstlendiğini söyledi.

OSMAN DOĞAN – UĞUR ÖĞÜT

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkiye ve Kazakistan arasında eğitim ve kültür köprüsü haline gelen Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin önemi hakkında Vahdet'e bilgiler verdi.


BÜYÜK BİR GÖNÜL BİRLİĞİ
"Köklü geçmişten güçlü geleceğe" sloganıyla 1992'te Türkiye-Kazakistan Cumhuriyetleri'nin resmi işbirliği ile Ahmet Yesevi Üniversitesi'ni kurduklarını anlatan Yıldız, bu üniversitenin Türk dünyasında özerk statüye sahip ilk ortak devlet üniversitesi olarak tarihe geçtiğini belirtti. Yıldız, üniversitenin Türkiye ile Kazakistan arasında eğitim ve kültür köprüsü misyonunu üstlenerek; Türk ve Kazak halklarının her zaman büyük bir gönül birliği içinde olduğunu gösterdiğini, ayrıca gelecek nesillere karşı da sürekli sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini kaydetti.


DÜNYADA İYİ TANINIYOR
Yeni bir üniversite olmasına rağmen kısa bir süre içerisinde Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin dünya çapında saygın bir yer edindiğini aktaran Yıldız, üniversitede ders programlarının uluslararası standartta hazırlandığını ve öğrenim gören öğrencilere çok iyi bir eğitimin verildiğini ifade etti. Yıldız dünyanın 41 farklı ülkesindeki yüksek öğretim kurumları ile işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını da dile getirdi.


HER AÇIDAN ÖRNEK BİR KURUM
Yıldız, Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere 14 farklı ülke ve 33 farklı topluluktan yaklaşık 12 bin 300 öğrencinin bu üniversitede eğitim gördüğünü ve 900’ü aşkın akademik personelin görev yaptığını söyledi. Üniversite olarak yurtdışından gelen öğrenciler için her türlü imkanı sağladıklarını da anlatan Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin her açıdan örnek bir kurum olduğunu kaydederek herkesi bu üniversitede okumaya davet etti.


NİÇİN TÜRKİSTAN VE AHMET YESEVİ?
Kazakistan'ın Türkistan kentinde kurulan bu üniversiteye ismini veren Hoca Ahmet Yesevi ile Türkistan hakkında da bilgiler veren Yıldız, "Hoca Ahmet Yesevi, Türklerin manevî hayatına asırlarca hükmetmiş, Türk halk sufilik geleneğinin kurucusu, Arslan Baba’dan teslim aldığı emaneti, insanlara 'Hikmet'leri aracılığı ile damla damla özümseten; kutsal emaneti Horasan Erenleri'yle dünyanın dört bucağına ulaştıran Divan-ı Hikmet'in sahibi büyük veli, öncü şairdir" dedi. Üniversitenin Türkistan’da kurulması hakkında ise Yıldız, şunları söyledi: "Türk topluluklarını aynı inanç temelinde buluşturan; bu manevi zenginliği Asya’nın, Afrika’nın ve Avrupa’nın derinliklerine kadar taşıyan iradenin pişirilip yoğrulduğu tarihi kültür merkezi ve başkentidir. Bu gerekçelerden dolayı üniversitemiz Türkistan'da kurulup Ahmet Yesevi ismini almıştır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.