Türkiye, dünya gündemine oturan Bayraktar Akıncı İHA’yı nasıl üretti?

Türkiye, dünya gündemine oturan Bayraktar Akıncı İHA’yı nasıl üretti?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği kazanın ardından, arama kurtarma çalışmalarında oynadığı rol ile dünya gündemine oturan Akıncı İHA, Türk mühendisler tarafından nasıl üretildi? İşte tüm detaylar…

Türk savunma sanayiinin son dönemdeki en önemli projelerinden biri olan Bayraktar Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında yaşamını yitirmesinin ardından dünyanın gündemine oturdu.

Reisi'nin içinde bulunduğu helikopter, dün akşam saatlerinde Azerbaycan'dan dönüş yolunda kaza yaptı. Türkiye, arama kurtarma çalışmalarına bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter ile destek verdi.

6.jpg

ENKAZI AKINCI İHA BULDU

İranlı yerel ekiplerin geniş çaplı başlattığı arama çalışmaları ilk aşamada sonuç vermezken, Türkiye’den havalanarak bölgede havadan tarama yapan Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı.

İlgili koordinatlara yönelen kara arama kurtarma ekipleri, Reisi’yi taşıyan helikoptere kısa sürede ulaştı. İran Devlet Televizyonundan yapılan açıklamada, helikopterde yaşam belirtisinin olmadığı açıklandı.

7.jpg

DÜNYA ONU İZLEDİ

Akıncı İHA’nın İran semalarından gerçekleştirdiği canlı yayını 1 milyonu aşkın izleyici takip etti.

Akıncı İHA, Sivil havacılık tutkunlarının uğrak noktası “FlightRadar24” adlı internet sitesinde yüz binlerce kişi tarafından izlendi.

Görevini tamamlayan “AKINCI01” adlı aracın, yurda dönerken Van Gölü üzerinde ay-yıldız çizmesi, sosyal medyada yoğun etkileşim aldı.

3.jpg

GELİŞİM SÜRECİ

Peki, yürüttüğü başarılı görevin ardından dünyanın gündemine oturan Akıncı İHA’yı, muadillerinden ayıran nedir? Türkiye’deki geliştirilme ve üretim aşaması nasıldı? Tüm detayları ile Akıncı İHA analizi…

Akıncı İHA’nın geliştirme çalışmaları 2017 yılında başladı. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştiren Akıncı, bu tarihten itibaren yoğun bir test ve eğitim sürecine tabi tutuldu.

2018'de başlayan Ukrayna-Türkiye iş birliği çerçevesinde Baykar Savunma, Ukrayna'nın Motor Sich şirketinden AI-450T tipi turboprop motorları tedarik etti. Gerçekleşen iş birliği projeye ivme kazandırarak 2020 yılına kadar toplamda 12 adet motorun teslimi ile sonuçlandı.

1.jpg

2021’DE İRTİFA REKORU KIRDI

Akıncı İHA’nın gelişim süreci, savunma sanayiinde başarılarla dolu bir yılın ardından 2020'de 61 farklı testin tamamlanmasıyla sonuçlandı. 22 Nisan 2021'de gerçekleştirilen ilk atış testinde Roketsan’ın MAM-C, MAM-L ve MAM-T mühimmatları başarıyla kullanıldı.

Akıncı, 5 Temmuz 2021'deki atış testinde ilk defa harp başlıklı mühimmatlar kullanarak, 8 Temmuz 2021'de 38 bin 39 feet irtifada 25 saat 46 dakika süren uçuşu ile yerli hava platformlarının irtifa rekorunu kırdı.

5.jpg

İLK TESLİMAT TSK’YA

29 Ağustos 2021'de Tekirdağ Çorlu’daki Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde düzenlenen törenle Akıncı İHA, TSK'ya teslim edildi.

Törende 125 kursiyer çeşitli alanlarda eğitimlerini tamamlayarak mezun oldu. Kursiyerler arasında İHA operatörleri, faydalı yük operatörleri, mekanik/motor ve elektronik/yer kontrol istasyonu teknisyenleri yer aldı. Akıncı operatörleri 26 Nisan 2021'deki ilk uçuşlarından itibaren binden fazla sorti eğitim uçuşu gerçekleştirdi.

2.jpg

TEKNİK GÜCÜ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Bayraktar Akıncı İHA, 40 bin feet irtifada 24 saat uçuş yapabilme kapasitesine sahip olup, yaklaşık 6 ton kalkış ağırlığı ve 1.350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesi ile dikkat çekiyor.

5 bin kilometrelik uçuş menzili ve uydu haberleşme yeteneği ile geniş bir harekat alanına hitap edebiliyor. Kendine özgü bükümlü kanat yapısı ve 20 metre kanat açıklığı çeşitli mühimmatların taşınmasını mümkün kılıyor.

Tam otomatik uçuş kontrol ve üç yedekli oto pilot sistemi, GPS bağımlılığı olmaksızın dahili sensör füzyonu ile seyrüsefer özelliği, çift yedekli SATCOM ve LOS ile uydu vasıtasıyla komuta edilebilme gibi ileri teknolojik özelliklere sahip.

Ayrıca MAM-L, MAM-C, MAM-T, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, KGK-MK-82, Teber-82, Gökdoğan, Bozdoğan ve SOM-A gibi yerli mühimmatlar ile uyumlu görev yapabiliyor.

8.jpg

GELİŞMİŞ YAPAY ZEKA SİSTEMİ

Akıncı İHA elektro optik/kızılötesi keşif istihbaratı, taarruz-mühimmatlı saldırı, kara, hava ve deniz radar keşif istihbaratı, elektronik savaş ve sinyal istihbaratı gibi geniş bir operasyonel yelpazeye sahiptir.

Gelişmiş yapay zeka sistemi sayesinde sensör ve kameralardan edindiği verileri kaydederek bilgi toplayabilir ve çevresel farkındalık sağlayabilir.

AESA radarı ile yüksek durumsal farkındalık sağlayan Akıncı, kötü hava koşullarında dahi sentetik açıklıklı radar (SAR) ile görüntü aktarabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.