Vatandaşlara örnek müdür

Vatandaşlara örnek müdür

Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç, biri down sendromlu 3 çocuk babası olmasına rağmen 16 aylık kimsesiz bir kız çocuğuna koruyucu ailelik yapıyor.

Kimsesiz ve korumaya muhtaç çocuklar için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2012 yılından itibaren başlatılan ‘Koruyucu Aile Projesi’ne ilgi her geçen yıl artıyor. 

KORUCU AİLELİKTE ANKARA 3. SIRADA

Resmi son verilere göre 2017’nin ilk 11 ayında Türkiye genelindeki koruyucu aile sayısı 4 bin 563’e ulaştı. Koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise 5 bin 542 oldu. İl bazında en fazla korucu aile 428 ile İstanbul bulunuyor. İstanbul’u 337 aile ile İzmir, 277 aile ile Ankara takip ediyor. İl bazında koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise İstanbul’da 460, İzmir’de 372, Ankara’da ise 319. Ankara’da 2016 yılı verileri ise şöyle:  “Koruyucu aile 229, koruyucu ailenin yanındaki çocuk sayısı 269.” 

KORUYUCU AİLEYE MADDİ DESTEK

2012 yılının Aralık ayında uygulanmaya başlanan ‘Koruyucu Ailelik Projesi’ne teşvik amaçlı, koruyucu ailelere isteğe göre bakanlıkça maddi destekte bulunuluyor. Koruyucu ailelere 0-3 yaş arası çocuklar için 527 TL, 4-5 yaş arası çocuklar için 791 TL, 6-10 yaşındaki çocuklar için 904 TL, 10-14 yaşındaki gençler için 936 TL, 15-18 yaşındaki gençler için 1020 TL, 19 yaş ve üstü için ise 1155 TL aylık ödeme yapılıyor. Engelli çocuk için aylık bakım ücreti yaş durumu dikkate alınarak belirtilen miktarın iki katı şeklinde ödeniyor. 

ÇOCUĞUN EĞİTİM GİDERLERİ DE DÜŞÜNÜLÜYOR

Ayrıca okul servisi kullanan çocukların faturalarını ibraz etmeleri halinde servis ücretlerinin tamamı ödeniyor. Servis bulunmaması halinde ulaşım giderleri karşılığı otobüs bilet ücreti şeklinde ödeniyor. Her çocuk için yıllık 3 bin 654 TL de kurs ücreti ödeniyor. Çalışmayan ve sigortası bulunmayan koruyucu anne ya da babaya isteğe bağlı sigorta primi ise aylık 568,80 TL olarak ödeniyor.  Okula giden çocuklara her yıl bir defaya mahsus olmak üzere (eylül ayında) okul masraflarının karşılanması amacıyla 3 kat, hizmetten yararlanan tüm çocuklara yıllık giyim masraflarının karşılanması için nisan ve ekim aylarında 2 kat ödeme yapılıyor.  

HZ. MUHAMMED KORUYUCU AİLEDE BÜYÜDÜ

Yetimlerin ve tüm insanlığın efendisi Hz. Muhammed’in hem koruyucu ailede büyüdüğü ve kendisi evlenip yuva kurduğunda, Hz.Ali ile Hz. Enes’e koruyucu aile olduğu biliniyor. 

İL MÜDÜRÜ’NDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç’un
biri down sendromlu 3 çocuk babası olmasına rağmen 16 aylık kimsesiz bir kız çocuğuna koruyucu ailelik yaptığı öğrenildi.  

KORUYUCU AİLE NEDİR?

Çeşitli nedenlerle öz aile yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilere deniyor. 

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

Koruyucu aile olmak için ilgili bakanlıkça belirtilen şartlar şöyle: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak. 25-65 yaş aralığında bulunmak. Düzenli gelire sahip olmak. Öte yandan aynı koruyucu aile yanına en fazla 3 çocuk yerleştirilebiliyor. Çocuğun istemesi ve uygun bulunması halinde yaşantısını etkilemeyecek aralıklarla yıl içerisinde en fazla 30 güne kadar öz aile yanına izinli verilebiliyor. Çeşitli sebeplerle koruyucu aile yanından geri alınan çocuk, öncelikle öz ailesi yanına döndürülüyor, öz ailesi yanına döndürülemiyorsa akraba ya da yakın çevrenin koruyucu aile olması sağlanıyor, o mümkün değilse uygun başka bir koruyucu aile yanına yerleştiriliyor, o da mümkün değilse durumuna uygun başka hizmet modelleri değerlendiriliyor ve son çare olarak kuruluş bakımına alınıyor. 

KORUYUCU AİLE OLMAK İSTİYORSANIZ…

Koruyucu aile olmak istiyorsanız ikamet ettiğiniz yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurmanız yeterli.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum