YERLİ SÜTTE DÖKÜLÜYORUZ

YERLİ SÜTTE DÖKÜLÜYORUZ

Hayvancılıkta sıkıntı bir değil iki değil. Yem pahalılığı nedeniyle et fiyatları sürekli yükselirken, yerli ineklerin süt verimi de artırılamıyor. Süt veriminde bugün ülkemizde maalesef 10 yerli inek, Almanların 1 Holstein ineği etmiyor.

Almanya’dan ithal edilen holstein inekleri hakkında bilgi veren Almanya Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, Polatlı’da 300 tane holstein ineğin bulunduğu çiftlikte bir ineğin günlük ortalama 29 kilo süt ürettiğini belirtti. Bir Alman holstein ineği Türkiye’deki 10 yerli ineğin süt verimliliğine sahip. Türkiye'de yerli ineklerden günde ortalama 6 kilo civarında süt elde ediliyor. 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

Almanya Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, Almanya’dan getirilen ve yüksek süt verimi olan holstein inekleri hakkında bilgi verdi. Polatlı’da 300 tane holstein ineğin bulunduğu çiftlikte günlük ortalama 29 kilo süt elde ediliyor. Bir Alman holstein ineği Türkiye’deki 10 yerli ineğin verimliliğine sahip. Almanya’dan yetkililerinde geldiği ziyarete Uluslararası Sağlık Derneği Başkanı Dr. Fulya Sağlık’ta katılarak incelemelerde bulundu.

GÜNLÜK 29-60 KİLO ARASINDA SÜT VERİYOR

Türkiye’de yerli ineklerin günde 6 litreye kadar süt verebildiğini söyleyen çiftlik veterineri Alman holstein ineklerinin günlük 29 ile 60 kilo süt verimliliği olduğunu belirtti. İnekler için alanın önemine vurgu yapan veteriner mutlu ineklerin daha çok süt verdiğini söyledi. Almanya’daki süt yetiştiricilerini temsilen gezide bulunan Bianca Lint, Almanya verilerine göre holstein ineklerinin ortalama 6 ila 7 yıl arasında yaşadığını ve en verimli süt ortalamasını 3. doğumdan sonra yakaladığını ifade etti.  

TÜRKİYE İÇİN ALMANYA ÇOK ÖNEMLİ

Erdmann, çiftlik sahibine ve çalışanlarına misafirperverlikleri için teşekkür ederek Türk-Alman tarım ticareti hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

"İkili tarım ticareti iki ülke ekonomisi için önemli bir kalem. Her yıl Türkiye'den Almanya'ya tarım ürünü ihracatı yapılıyor. Ortalama değer yıl bazında 1,7 milyar Euro’dur. Ama Almanya'dan Türkiye'ye gönderilen tarım ürününün değeri de 470 milyon Euro. Yani Türkiye için Almanya çok önemli bir pazar."

Sütün kalitesi için beslenmesinin ve genetik mirasının çok önemli olduğunu ifade eden Erdmann, Türkiye'ye genetiği yüksek hayvanlar ihraç ettiklerini ve sonra da danışmanlık hizmeti vererek hayvanların Türkiye'de en iyi şekilde barınarak, beslenerek yüksek değerde süt vermesi konusunda da yardımcı olduklarını vurguladı.

YİNE İTHAL EDERİZ

İşletme sahibi Cevat Çakır ise, "Almanya'daki süt verimini yakaladıklarını ve Türkiye'de Almanya'ya göre daha az teşvik alındığı halde Almanya ile süt veriminde yarışır haldeyiz" ifadelerini kullandı. Almanya'daki hayvanların süt veriminin çok yüksek olduğunu vurgulayan Çakır, "Verimleri daha uygun. Türkiye şartlarına da uygun olduğu için Almanya'yı bu yüzden seçiyoruz. Şu anda burada 480 baş hayvan var, bunun 300 tanesini Almanya'dan ithal ettik, diğerleri bunların yavruları. Eğer Türkiye Cumhuriyeti ithalatı açarsa yine Almanya'dan ithal edeceğiz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.