Yıkımdan dolayı gelen zamlar baharat fiyatlarını uçurdu

Yıkımdan dolayı gelen zamlar baharat fiyatlarını uçurdu

Ankara Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, baharat fiyatlarına gelen zammın nedeninin deprem olduğunu belirterek “Küçük esnafın stoklu çalışmaması ürünlerini zamlı satmasına sebep oldu” dedi.

Son günlerde baharat ve kuruyemiş fiyatlarına gelen zamları Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli ile konuştuk. Başkan Sevimli, yaşanan fiyat artışlarını ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin sebep olduğunu söyledi. Sevimli, “Kahramanmaraş’ı ve Gaziantep’i vuran depremde tarım arazileri büyük zarar gördü. Birde baharat olarak bildiğimiz bütün ürünler enkaz altında kaldı. Bu durumda piyasaya zam olarak yansıdı. Ürün kalmadı. Devletimizin bu ürünlerin benzerlerini ithal etme yoluyla açığın kapatılması bekleniyor. Ürün olmadığı için sektöre mal gelene kadar yüzde 50 veya yüzde 80 oranında bir artış söz konusu oluyor. Ankara’da stoklu çalışan üyelerimiz var. Stoklu çalışan üyelerimiz zaten zam yapmadı. Küçük esnaflarımız stoklu çalışmadığından ve dükkânlarına aldıkları malları zamlı aldıkları için zamlı satmak zorunda kaldı” ifadeleri ile baharat ve kuruyemişe gelen zamlara açıklık getirdi.

209184.jpg

LİMANLA BERABER MALLARDA YANDI

Oda Başkanı Sevimli, depremle beraber yanan İskenderun Limanında limanla beraber mallarda yandı. Bu yangında giden ithal ürünler fiyatlarda artışa neden oldu diyerek şöyle devam etti; “Deprem baharat üretimi yapan fabrikalarda büyük tahribata neden oldu. Üretimin önemli miktarda yapılan Kahramanmaraş’ta ürünler enkaz altında kaldı. Yıkıma bağlı olarak da pul biber, toz biber, sumak ve kekik gibi ürünlerin fiyatına yükseliş bekleniyor. Bu beklenişin sebebi fabrikaların yıkılması ve üretimin sekteye uğramasından kaynaklanıyor. Deprem sırasında limanda yangın çıktı. Bu yangından dolayı liman yanınca oradaki mallarda yandı. Limanda ülkeye yeni giren baharat çeşitleri vardı. Yangında o baharatlarda yanınca stoklar yeterli olmadığından fiyatlara artış oldu.”

medine-hudri-jumbo-hurma-medine-hurma-273-17-b.jpg

KUR ARTIŞI HURMAYI ETKİLEDİ

Sevimli, “Ramazan da iftar sofralarının vazgeçilmesi hurma oluyor. Ankara’da Tunus hurmasının fiyatı 65 TL, İran hurması 55 TL, Medine hurması 200 TL, Kudüs hurması 240 lira gibi fiyatlara satılıyor. Hurma fiyatlarında geçen sene oranla yüzde 50’lik bir artış oldu. Bu artışta döviz kurunun artışına bağlı bir artış oluyor. Yerli ürünlerimizdeki artışın sebebi ise yaşadığımız depremden dolayı kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

fistikk.jpg

ARTIŞIN NEDENİ ANTEP FISTIĞI

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli kuruyemiş fiyatlarına gelen zammın sebebini anlatarak konuşmasına şöyle son verdi; “Kuruyemiş fiyatlarına bakarsak eğer yine yaşadığımız büyük depremden dolayı Antep fıstığında bir artır yaşandı. Şuanda Antep fıstığı tezgâhlarımızda 400 TL ile 450 TL arasında değişiyor. Bu fiyat artışının sebebi maalesef deprem oldu. Karışık kuruyemişin içine Antep fıstığı girdiğinde ise haliyle karışık kuruyemişin de fiyatı artıyor. Esnafta 400 TL ye aldığı Antep fıstığını 50 lira kar koyarak satmak zorunda esnafın alış fiyatı artınca satış fiyatı da artıyor. Alınan üründe her zaman fire çıkar normalde bizim yüzde 50 kar ile satış yapmamız lazım ama biz karımızdan feragat ederek yüzde 10 yüzde 20 kar marjı ile satış yapıyoruz.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.