Yüksek Et Fiyatına Küçükbaş Çözümü

Yüksek Et Fiyatına Küçükbaş Çözümü

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Karaer, “Kırmızı ette sorunu çözebilecek en önemli faktör koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlarının yetiştirilmesi” dedi.

 

UĞUR ÖĞÜT

 

Türkiye’nin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini ihmal ettiğini aktaran Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Karaer, yüksek kırmız et fiyatlarının küçükbaş hayvancılığıyla düşürülebileceğini söyledi. Türkiye’nin küçükbaş hayvan yetiştirmek verimli alanlara sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zafer Karaer, mera alanlarıyla yem maliyetlerinin de düşürülebileceğini belirtti.   

KIRMIZI ET SORUNU KÜÇÜKBAŞ’LA ÇÖZÜLÜR

Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin ihmal edildiğini belirten Prof. Dr. Zafer Karaer, “Biz sığır da yetiştirebiliriz, tavuk ta yetiştirebiliriz, balık ta yetiştirebiliriz ama İç Anadolu ve Ankara olmak üzere Türkiye genelinde hayvancılıkta ihmal edilmiş en büyük şey bizim gelenek ve göreneklerimizde yeri olan sürü hayvancılığı ve koyunculuk. Mezopotamya zamanından baktığın zaman, peygamberlere baktığın zaman hepsi koyun sürüsü gütmüştür. Kırmızı ette sorunu çözebilecek en önemli faktör koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlarının yetiştirilmesi” şeklinde konuştu. 

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN MALİYETİ DÜŞÜK

“Köylü köyünde hayvancılık olarak koyunculuğa başlasa şehirdeki standartlardan daha iyi yaşam koşullarına kavuşurlar” diyen Zafer Karaer, “Çünkü köylerde artık şehirlerde olan bütün imkânlar mevcut. Köyde koyunculuk ve keçicilik yapmakta kolay, çok zor değil. Baktığınız zaman dönümlerce arazi bomboş duruyor, ne ekiliyor ne de biçiliyor bu araziler. Bu arazilerde otlar yeşeriyor ve kuruyor, küçükbaş hayvanları bu otları kullanarak yetiştirebiliriz. Koyun, keçinin yetiştirme maliyeti düşük, bir sığır yetiştiriciliğiyle, koyun yetiştiriciliği arasında büyük sermaye farkı var. Artı küçükbaş hayvanlardan 5-6 ayda bir yavru alabiliyorsunuz” dedi.

775 BİN KM’LİK ALANIN 4’TE 3’Ü BOŞ

Yem fiyatlarının da kırmızı et fiyatına yansıdığını aktaran Karaer, “Köylerde yapılan hayvancılık değer kazanırsa zaten oradaki yaşam standarttı da yükselir. Mera ıslahı yapılmadan kırmızı etin ucuzlaması söz konusu olamaz. Her köyün kendine özgü merası vardır, o meralarda ıslah çalışmaları yapılmalı, yani düzenlenmeli. Hatta özel meralarda oluşturula bilir, buğday-arpa eker gibi hayvanların yiyeceği otları ekebiliriz. Hayvanların beslenmesini bu şekilde sağlayabilirsiniz. 775 bin km’lik alanın 4’te 3’üne yakın alan şuanda boş. Kırmızı etin fiyatın yüksek olmasında en önemli faktör yem fiyatlarının yüksek olması. Bu araziler değerlendirilerek maliyet düşürülebilir, kırmızı etin fiyatı da böylece düşer” dedi.     

 

  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.