Yüksek Ziraat Mühendisi Oğuz Güler: Tarım ve hayvancılıkta çözüm DEKO ve RAYEY

Yüksek Ziraat Mühendisi Oğuz Güler: Tarım ve hayvancılıkta çözüm DEKO ve RAYEY

Dev Kral Otu ve Rafta Arpadan Yeşil Yem ile tarım girdi maliyetlerinden küresel ısınmaya birçok soruna çözüm bulunabilecek.

Yüksek Ziraat Mühendisi Oğuz Güler, “Ben ucuz yem sayesinde ucuz et ve süt oluşturabilen bir yapı; bu yapı sonucunda hayvancılığın gelişimi ve küresel ısınmaya da çözüm bulan iki tane yemin arkasında duruyorum” diyerek tarım ve ekonomide birçok avantajı bulunan DEKO ve RAYEY hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Güler, DEKO ile bin metrekarede yılda 100 ton, RAYEY ile bin metrekarede farklı tip üretimlerde 4-6 bin ton arasında yem üretilebileceğini belirterek, “Böyle ciddi oranda yem veren grup olduktan sonra da meraya ihtiyaç kalmıyor. Oraları ağaçlandırdığımız takdirde bu ağaçlar karbonu depoluyor ve küresel ısınmayı azaltıyor” dedi.

oguz-guler1.jpg

DEKO İLE 120 TON VERİM

Dev Kral Otu’nun ilk Güney Amerika’da enerji ve yakıt elde etmek amaçlı ekildiğini aktaran Yüksek Ziraat Mühendisi Oğuz Güler “Son 20 yılda ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Türkiye’de denizden 80 kilometre içeride 2 bin 700 rakıma kadar bölgede yetiştirilebiliyor. İlk yıl verimliliği 40-50 ton üçüncü yıl 120 tona kadar ulaşabiliyor. Türkiye’de şu anda en iyi mısır silajı yılda 8-9 ton veriyor. DEKO’yu bir kez ekince 20 yıl boyunca hasat edebilirsin. Yani ertesi yıl bir daha ek, bir daha sür olayı yok. Ama mısır silajında maliyet böyle 3 katına çıkıyor. Ayrıca DEKO yüzde 75 su tasarrufu ve sıfır karbon salınımı sağlıyor. Örneğin Konya ve Adana’da 100 dönüm mısır silajı ekileceğine 8 dönüm bunu ekmek yeterli. 92 dönüm pamuk, soyaya yer açılır” ifadelerini kullandı.

deko1.jpg

RAYEY İLE 7 GÜNDE BİR HASAT

RAYEY’in ise sulu bir bitki olduğunu ve 365 gün boyunca 7 günde bir sonuç alınabileceğini belirten Güler, “Bu raflarda yetişiyor. Bu çift ya da 6 sıralı arpayı bir iki saat ılık suda temizliyorsun. Su emmesini sağlıyorsun. Sonra dehliz torbalara koyulacak. Torba içinde 30-36 saat civarında sulanacak. Sonra uç vermiş hale gelen arpaları tavalara serilip günde 3 defa 15-20 saniye sulama tazyikine göre sulanacak. 7 gün sonra suladığımız bu ürünleri yem olarak alıyoruz. Böylece bir kilo arpadan 8 kilo yem elde edilebilir. Örneğin yoncadaki 2 birim sindirim bakterisiyse bunda 10-20 birim. Böylece 10 kilo yemin 6 kilosunu değerlendiren hayvan 8 kilosunu değerlendirebilecek. Bu hayvana daha az yem yedirecek. Köylü tipinde bin metrekarede yılda 4 bin ton, sanayi tipi yetiştirmede ise yılda 6 bin ton ürün veriyor. Böyle ciddi oranda yem veren grup olduktan sonra da meraya ihtiyaç kalmıyor. Oraları ağaçlandırdığımız takdirde bu ağaçlar karbonu depoluyor ve küresel ısınmayı azaltıyor” dedi.

rayey2.jpg

KÜRESEL ISINMAYA ÇÖZÜM

Güler, DEKO ve RAYEY’in sağladığı diğer faydalara değinerek sözlerine devam etti; “DEKO, mısır silajına göre 25 kat, RAYEY 250 kat primli üretilebilir. Yani daha küçük bir alanda 250 kat verim elde etmek. DEKO 250 TL, RAYEV ise bin TL’ye mal oluyor. Diğer yemlerin, samanın maliyeti malum. Bu sistem yem maliyetini de azaltıyor. Bu tasarruf et ve süt fiyatlarına da yansır. Ayrıca devlet topraktan tasarruf eder. Buraya yeni ürünler ekilip açıkta olan ya da üretim eksikliğimiz olanları karşılarız. Meralara ihtiyaç azalır. Buralar ağaçlandırılır küresel ısınmaya da çözüm olur.”

oguz-guler2.jpg

DEKO NİSAN’DA RAYEY HER AN BAŞLAYABİLİR

Güler, “Küresel Isınmaya Meradan Ormanlarla ‘Elveda’” kitabında ayrıntılı olarak açıkladığı RAYEV ve DEKO için, “Bana Kuğulu Pasajı’ndaki Antikacızade ulaşabilirler kitabım ücretsiz. Bu işe biraz zor da olsa Tarım Bakanlığını ikna edebildim. Literatür çalışması DEKO ve RAYEV için çalışmalar olacak. İki ildeki üniversitelerde DEKO araştırmaları nisan sonu mayıs başında başlayacak. Çalışmalar başlamadan önce benimle bir protokol yapılacak. RAYEY’i yakın zamanda başlatabilirler. Bunun için tarih şart değil” diyerek sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum