Yüzde 100 elektrikli: İlaçlamaya akıllı çözüm
Ankara Üniversitesi öğrencileri yüzde 100 elektrikle çalışan ve yapay zeka destekli otonom ilaçlama aracı üretti. Yabani ot ve zararlı böcekleri tespit ederek nokta atışı ilaçlama yapan araç, zorlu arazi koşullarında çalışabiliyor.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Mühendisliği öğrencileri tarafından kurulan YASUN takımı TİKA isimli yüzde 100 elektrik enerjisi ile çalışan yerli otonom ilaçlama araçlarını yaptı. Projenin Mekanik Sorumlusu Atilla Alparslan, “TİKA’ yapay zekadan destek alarak yabani otları ve zararlı böcekleri tespit ederek nokta atışı ilaçlama yapıyor ve vatandaşların tüketeceği ürüne ilaç gelmeden sorun çözülüyor. Aracımızda palet sistemi bulunmasıyla birlikte zorlu arazi koşullarında da çalışabiliyor” dedi. Otonom bir şekilde çalışabilen TİKA’nın arkasında 25 kişilik bir ekip bulunuyor. TİKA yüzde 100 şarj ile 3 saat aralıksız çalışırken otonom çalışabilmesi nedeniyle de zaman ve iş gücünden tasarruf sağlıyor.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Mühendisliği öğrencilerinin yaptığı TİKA isimli araç otonom bir şekilde ilaçlama yapıyor.
Projenin mekanik sorumlusu Atilla Alparslan, “Aracımız içinde bulundurduğu yapay zeka destekli kamera ile yabani otları ve zararlı böcekleri tespit ederek nokta atışı ilaçlama müdahalesinde bulunuyor. Bu ilaçlama işlemini nokta atışı ile zararlı şeylerin üzerine yapması insanların tüketeceği besinlere bulaşmasını engelleyerek sağlık açısından önemli bir görev üstleniyor. Bulundurduğu palet sistemi ile çamur, toprak, asfalt ve kumda kolaylıkla gidebilen TİKA yüzde 100 elektrik enerjisi ile çalışıyor. Aracımız çalışacağı yerin tanıtılmasının ardından tamamen otonom bir şekilde kendi kendine başında kimse beklemesine gerek kalmadan çalışıyor. Bu hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf sağlıyor” açıklamasında bulundu.
HER ARAZİ KOŞULUNDA ÇALIŞIYOR
Atilla Alparslan aracın palet sistemi nedeniyle her koşulda çalışabildiğini şöyle ifade etti:
“Aracımızda bir palet sistemi bulunuyor. Bu palet sistemi ekskavatörlerde olan sistemin minimalize edilmiş hali. Bu sistem ile aracımız zorlu arazi koşullarında sorun yaşamadan çalışabiliyor. Her türlü toprak, dağlık ve taşlık arazide çalışabilen aracımızın en önemli özelliklerinden biri de bulundurduğu palet sistemi oluyor. Aracın içinde bulunan ilaç deposu da istenilen boyutlara getirilebiliyor. TİKA’nın çalışacağı yere göre yeterli büyüklükte bir depo takarak daha az aralıklarla daha çok çalışması sağlanabiliyor.”
5 KİŞİDEN 25 KİŞİYE
6 ayda tasarımı biten aracı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Mühendisliği öğrencileri yaptı. 5 kişi olarak aracı yapmaya başlayan ekip giderek büyüyerek 3 bölümden oluşan 25 kişilik bir ekip haline geldi. Alparslan, “Ekibimiz giderek büyüyor. Bölümümüze yeni gelen arkadaşlarımız ile birlikte büyümeye devam ediyoruz. İsteyen herkes katılabilir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.