Altındağ’da dönüşüm için geç kalındı: Çok katlı bloklarla yok edildi

Altındağ’da dönüşüm için geç kalındı: Çok katlı bloklarla yok edildi

Şehir ve Bölge Planlama çalışmalarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Tunçer, Altındağ ve çevresinde devam eden kentsel dönüşümü gazetemize değerlendirdi. Tunçer, “Dönüşüm için geç kalınmıştır. Betonarme yapılar, kentsel dönüşüm demek değildir” dedi.

Deprem ile birlikte asıl hasar alacak bölgelerin(Demetevler) ikinci plana atıldığını söyleyen Tunçer, Simpaş Altınoran, İmrahor Vadisi, Emek, Bahçelievler, Güvenevler, Maltepe ve OrAn gibi geliri yüksek yerlerin dönüştürüldüğüne dikkat çekti.

m1.jpg

ÇOK KATLI BLOKLARLA YOK EDİLDİ

Ankara’da kentsel dönüşümün başladığı 1970’li yıllara değinen Tunçer, kentsel dönüşümle birlikte yaşanan sorunları şu şekilde anlattı:

“Ankara’da Kentsel Dönüşüm 775 Sayılı Gecekondu Kanundan sonra hızlanmıştır. 1970’lerin başından beri birçok gecekondu bölgesi Etlik, Keçiören, Dikmen, Mamak, Çinçin ve eski bağların bulunduğu yerler ‘Islah Planları’ altında çok katlı bloklarla yok edilmiştir. Bahçelievler, Yenimahalle, Or-An, Güvenevler, Kavaklıdere, Cebeci, Kurtuluş gibi bölgeler, Cumhuriyetin ilk yıllarında itibaren planlı kooperatif alanları da bu ıslah ve yağmadan kendilerini kurtaramamıştır.”

m3.jpg

ACİL DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKEN BÖLGELER

Başkentin en büyük dönüşüm projelerinden olan, 2000’li yılların başından itibaren uygulanan ve günümüze kadar uzanan ‘Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi’ni değerlendiren Tunçer, “1985-1990’lı yıllarda ‘Dikmen Vadisi Projesi’ ile ‘Portakal Çiçeği Vadisi Kentsel Dönüşüm Projeleri’ başlangıçta adil ve kent yararına projelerdi. 2000’li yılların başından itibaren uygulanan Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi Ankara’nın en büyük dönüşüm projesi olarak göze çarpıyor. Fakat Kentsel Dönüşümde gecikilen ve acil ele alınması gereken bölgeler vardır. Bunların başında Demetevler, Kazıkiçi Bostanları, Altındağ sırtları, Kalenin Doğu kesimleri bulunmaktadır” dedi.

m4.jpg

TARİHİ DOKU YOK EDİLİYOR

Maalesef ülkemizde zaman zaman kentsel dönüşüm, rantsal gayelere kurban ediliyor. Ankara’da da benzer gayelere rastlıyoruz. Dönüşmesi gerekli, ilk depremde çökecek yerler (Demetevler gibi) yerine Simpaş Altınoran, İmrahor Vadisi, Emek, Bahçelievler, Güvenevler, Maltepe, OrAn, vb. rantı yüksek yerler dönüştürülmektedir. Son derece yanlış uygulamalardır. Ayrıca Hacı Bayram ve çevresinde tarihi doku kentsel dönüşüm adı altında yok edilmiş, yerine "Yeni-Tarihi Eserler" dediğim betonarme çok katlı sahte Eski Ankara Evleri yapılmıştır. Kentsel dönüşüm planlı, programlı ve tarihi dokuya zarar vermeden, kötü gayeler beslenmeden hayata geçirilmelidir” diyerek cümlelerini noktaladı.

Kaynak:Göktürk Yılmaz/ gazeteilksayfa.com

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.