Ankara’da keşfedilmeyi bekleyen tarihi hazine: İşte Roma Hamamı

Ankara’da keşfedilmeyi bekleyen tarihi hazine: İşte Roma Hamamı

Ankara'nın, kıymetli ve tarihi yapılarından biri olan Roma Hamamı, şehrin merkezinde, gözlerden uzak bir alanda yer alıyor ve hâlâ ziyaretçilerini ve keşfedilmeyi bekleyen bir hazine niteliğinde bulunuyor.

Ankara’nın merkezinde, gözlerden uzak bir alanda yer alan tarihi hazine Roma Hamamı’nın, M.S. 215-217 yılları arasında Roma İmparatoru Caracalla döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor. İşte Roma Hamamı hakkında pek bilinmeyen bilgiler…

Ankara’da keşfedilmeyi bekleyen tarihi hazinesi roma hamamı

ROMA HAMAMI’NIN ÖZELLİKLERİ

Roma Hamamı'nın içindeki taş işçiliği ve döneme ait detaylar, ziyaretçilerine geçmişe dönük unutulmaz bir yolculuk yaşatıyor. Bununla birlikte, hamamın su kaynakları ve ısınma sistemleri gibi teknik özellikleri de o dönemin mühendislik becerisini yansıtıyor. Yaklaşık 65.000 m2’lik bir alanı kapsayan Ankara ‘Roma Hamamı ören yeri, 1997-2001 yılları arasında yapılan çalışmalarla bir Açık Hava Müzesi görünümüne kavuşturulmuştur.

Ören yerinde bulunan yaklaşık 1000 adet çeşitli eser, mezar stelleri, kitabeler ve mimari parçalar biçiminde 3 ana gruba ayrılmıştır. Palaestra’nın güney ve batı kanatlarında mezar stelleri, kuzey kanadında yazıtlı bloklar, postamentler ve su künkleri, doğu kanadında altar vb. diğer mimari eserler, orta alanda da lahit ve aslan heykelleri sergilenmektedir. Sergilenen eserlerden mezar stellerinin çoğunluğu Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Yazıtlı bloklar ise genellikle kitabeler ve mil taşlarından oluşmaktadır. Bunlar, Ankara’nın bu dönemleri ile ilgili bilgiler de içeren eserlerdir. Örneğin bu kitabelerden, İmparator Vespasianus döneminde (M.S. 69-79) Ankaralı emekli askerlerin bir dernek kurduklarını öğrenebilmemizin yanı sıra, yine bu kitabelerden, dönemin ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari yapısı ile spor etkinlikleri hakkında bilgiler edinebiliyoruz.

Ancak, bugüne kadar yeterince tanıtılmamış olması nedeniyle Ankara Roma Hamamı, hâlâ çoğu kişi tarafından yeni yeni ziyaret ediliyor. Bu eşsiz tarihi mekânın daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi, tarih severlerin merakını cezbetmesi ve turistik değerini artırması için özel çaba gösterilmesi gerekiyor.

Ankara’da keşfedilmeyi bekleyen tarihi hazinesi roma hamamı

GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI ÖNEMLİ

Tarihi mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına Ankara Roma Hamamı gibi önemli yapılarımızın keşfedilmesi ve tanıtılması büyük önem taşıyor. Belediyeler, turizm sektörü ve tarih severlerin iş birliğiyle bu eşsiz tarihi mekânın daha geniş kitlelere ulaşması sağlanabilir, böylece Türkiye'nin tarihî ve kültürel zenginliği daha geniş kitleler tarafından bilinir hale gelebilir. Ankara Roma Hamamı'nın keşfedilmeyi bekleyen bu tarihi hazinesi, yerel ve ulusal yetkililer tarafından önemsenmeli ve turizm potansiyelini artıracak tanıtım çalışmaları yapılmalıdır. Eşsiz mimari özellikleri ve tarihi değeri, Ankara'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için kaçırılmayacak bir deneyim sunuyor.

Ankara’da keşfedilmeyi bekleyen tarihi hazinesi roma hamamı

HERGÜN AÇIK

Restorasyon çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlanan Roma Hamamı haftanın 7 günü de ziyaretçilere açık.

NASIL GİDİLİR?

Ankara Altındağ'da bulunan Roma Hamamı'na, Kızılay Meydan'dan 203, 253, 261, 263, 279, 286 numaralı otobüslere binip Yıldırım Beyazıt Vergi Dairesi durağında indiğinizde ulaşabilirsiniz.

Kayaş, Ege Mahallesi, Doğukent tarafından geliyorsanız 332, 335, 336, 339, 349, 355 numaralı otobüslerden birine binerek Anafartalar durağında inerek 10 dakikalık bir yürüyüşle Roma Hamamı'na ulaşabilirsiniz.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum