Adem Orman

Adem Orman

Başkent’te 3 dönemliklerin durumu

Başkent’te 3 dönemliklerin durumu

2019 seçim yılı olacak.

Olağanüstü bir durum olmazsa önce Mart’ta yerel seçimler, ardından aynı anda milletvekilliği ile Başkanlık seçimi.
Partiler için, Türkiye için son derece önemli bir yıl.
Bu önemli yılın en iddialı ve en çalışkan ismi şüphesiz AK Parti lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. 
Çalışmalara, hazırlıklara şimdiden başlamış durumda.
Öncelikle partisini, teşkilatlarını 2019’a göre yeniden dizayn ediyor.
Bu kan değişimini neye göre yaptığını-yapacağını da açık açık belirtiyor.  
Cumhurbaşkanı Erdoğan, lideri olduğu AK Parti’de yorulanların, ayak bağı olanların, yolsuzluğa bulaşanların kenara konulacağını; parti içerisinde ve devlet kademelerinde Türkiye'nin hedeflerine yönelik çalışmayan isimlerin eleneceğini söylüyor. 
Son olarak Çarşamba günkü İl Başkanları Toplantısı’nda aynen şöyle dedi: 
“Bu yürüyüşe ayak uyduramıyor mu, kenara koyacağız. Engel mi oluyor, kenara koyacağız. Bu millete hizmette laubalilik mi yapıyor, kenara koyacağız. Bu millete hizmette kalkıp da afedersiniz her türlü yolsuzluğa bulaşan mı var, kenara koyacağız.” 
Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Partili belediye başkanları için de “Şehre ve partiye yük olan belediyelerle yolumuzu ayıracağız” diyor. 
***
2019’un ilk seçimi olacak olan yerel seçimler, sonraki aylarda yapılacak milletvekilliği-başkanlık seçiminin sonucuna etki edebileceğinden ekstra bir öneme sahip.
AK Parti’de bir yandan teşkilatlar 2019’a hazırlanırken, diğer yandan mevcut belediye başkanlarının durumları tespit ediliyor ki, 2019’da yeniden aday gösterilebilir mi gösterilemez mi, onun cevabı aranıyor.
Haberimizden de okuduğunuz üzere, AK Parti’de şuan 2 ayda bir anket yapılıyor.
Belediyelerin bir takım firmalara -güya çaktırmadan- kendi kendilerine yaptırdıkları anketlere benzemeyen bu anketlerle AK Partili belediye başkanlarının performansları ölçülüyor.
Yapılan anket ve değerlendirme sonuçları analiz edilip, rapor haline getirilerek, AK Parti lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuluyor. Bu raporlarda 3 başlık öne çıkıyor:
1-Halkın belediye başkanları ile ilgili değerlendirmeleri, 
2-AK Partililerin o belediye başkanları ile ilgili kanaat ve değerlendirmeleri, 
3-Toplumun şikayetleri varsa onunla ilgili analiz ve değerlendirmeler.
2019 yerel seçimlerine kadar sürecek olan bu anket ve analiz raporlarından bir sonuç çıkarılıp, o belediye başkanının yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceğine karar verilecek.
AK Parti’de malum 3 dönem kuralı bulunuyor.
Lakin bu 3 dönem kuralı, anket ve raporlar sonucu son derece başarılı görülen isimlerin yeniden adaylığı için bir engel oluşturmayacak.
Bu isimler parti üst kurulu kararı ile yeniden aday gösterilebilecek.
Hedef ne peki?
Hedef, yerel seçimlerde ülke genelinde yüzde 50+1.
Peki Ankara’da durum ne?
Gelin birlikte bakalım:
AK Parti 2014’te Büyükşehir’i Melih Bey’le yüzde 44.9’la kazandı. En büyük rakibi CHP adayı Mansur Yavaş yüzde 43.8 oy aldı. AK Parti’nin Ankara’da öncelikli hedefi Büyükşehir’i yüzde 50’nin üzerinde bir oyla kazanmaktır. Malum beklenmedik bir şekilde Ankara’da 16 Nisan referandumunda ‘Evet’ oranı ‘Hayır’ın altında kalmıştı. 
Melih Bey’in şuan 5. dönemi. Bir dönem daha belediye başkanlığı yapmak istediğini açıklamış durumda. Ankara’da en az yüzde 50+1 hedefleyen AK Parti, Melih Bey’e bir dönem daha şans tanır mı? Yaptırdığı anket ve hazırladığı raporların sonuçları nedir, bunları bilemiyoruz. Ve bu hususun son ana kadar netlik kazanması zor görünüyor.
Gelelim merkez ilçe belediyelerine.
İlk göze çarpan isim Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki. 
Ülke genelinde AK Partili en başarılı belediye başkanları arasında sürekli adı geçiyor.
Diğer taraftan bu 3. dönemi. Başarısından dolayı çok rahat yeniden aday gösterilebilir ancak ünü Altındağ’ı çoktan aşmış durumda. Prensip sahibi biri olarak biliniyor. Bir dönem daha bu görevde kalmayı kabul eder mi, emin değilim. 
Parti üst kurulu kararı ile Büyükşehir adayı olarak gösterilirse hiç şaşırmam doğrusu.
Diğer taraftan Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin’in de 3. dönemi. Çetin 3 dönemdir rekor oy oranları ile seçildi. 16 Nisan referandumunda çıkan yüksek ‘Evet’ oylarında da Çetin’in büyük payı bulunuyor. Çetin’in yeniden adaylığı garanti gibi de, daha büyük ilçe hatta Büyükşehir’e düşünülür mü acaba? 
Ve Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk de 3. dönemini yaşıyor.
Malum, hain FETÖ girişiminde Kazan’daki Akıncı Üssü yönetim merkezi olarak kullanılmış, Kazan halkı darbecilere karşı kahramanca mücadele etmişti. Bu mücadelede muhakkak ki Belediye Başkanı Ertürk de büyük pay sahibi. AK Parti’nin Kazan’da Ertürk’le devam kararı alacağını düşünüyorum.
Ankara’da merkez ilçelerden Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay henüz 1. Dönemini geçiriyor. 2. dönemini dolduracak olan isimler ise Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak , Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül
Bu ilçelerde sürpriz olur mu?
Sanmıyorum. Ama gel gör ki, siyaset bu, heran herşey olabilir.
Fakat şu su götürmez bir gerçek ki, AK Parti Ankara’da Büyükşehir’i yüzde 50+1’in üzerinde bir oyla kazanmayı hedeflemektedir. 
Bu nedenle adayını belirlerken “kazanması garanti” kriterinin yanına, “farklı kesimlerden de oy alabilecek biri”, “temiz biri”, “düşmanı, sevmeyeni az olan biri” gibi kriterleri de esas alacak ki, Büyükşehir’i yüzde 50+1’ün üzerinde bir oyla kazanıp, hemen ardından yapılacak ve asıl seçim olan Başkanlık için önemli bir rüzgar oluşturmuş olsun. 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR