Bentderesi'ndeki 2 bin yıllık antik tiyatronun etrafı tel örgü ile kapatıldı

Bentderesi'ndeki 2 bin yıllık antik tiyatronun etrafı tel örgü ile kapatıldı

Bentderesi'ndeki 2 bin yıllık antik tiyatronun etrafı tel örgü ile kapatıldı. Bölge esnafı, bağımlılara ve fuhşa mesken olan tarihi yapının etrafına tel örgü çekilmesinden memnun olduklarını belirterek, ‘‘Sıra bekçide’’ dedi.

Ulus'ta Bentderesi Caddesi üstünde yer alan 2 bin yıllık tarihi Roma Tiyatrosu, son yıllarda uyuşturucu ve alkol bağımlılarına mesken oldu. Fuhuş yuvasına dönen tarihi yapının bu içler acısı halini çeşitli haberler ile Ankara gündemine taşıyan Habervaktim'in çağrısına, yetkililer kayıtsız kalmadı. Roma Tiyatrosu'nun etrafı teller ile çevrildi.

2 bin yıl öncesine ait olan Roma Tiyatrosu'nun kalıntılarının Bentderesi tarafına bakan bölümünün tel örgü ile kapatılmasını Habervaktime değerlendiren bölge esnafı, "Çekilen tel örgüler dayanıklı değil, birisi kesebilir, kırabilir. O nedenle de tel örgü çekmek yetmez; özel güvenlik ya da bekçi bulundurulması gerekir" dedi. Bir başka esnaf ise, Ulus'u yayalaştırma projesi kapsamında Bentderesi Caddesi'nden gelen trafik akışının yer altına taşınacağına dikkat çekerek, proje kapsamında Bentderesi ve Roma Tiyatrosu'na bir çevre düzenlemesi ile turizme açılması gerektiğini söyledi.

TEL YETMEZ; BEKÇİ GEREKİR

20180919_135758.jpg

Antik tiyatronun etrafının teller ile çevrilmesini gazetemize değerlendiren Hisar Parkı Caddesi Taksi Durağı Başkanı Uğur Kalem, "Bu tiyatro, 2 bin yaşında, fuhuş yapılan uyuşturucu kullanılan mezblelik yuvası bir yer. Bu Ankara için bir ayıp" dedi.  Roma Tiyatrosu'nun etrafına tel örgü çekmenin bölgeyi bağımlılardan ve fuhuş yapanlardan korumaya yetmeyeceğini ifade eden Kalem, "Buraya tel çekmek yeterli değildir; özel güvenlik ya da bekçi gerekir. Çünkü; buradaki bağımlılar, fuhuş yapmak isteyenler, Ankara Kalesi tarafından geçer yine buraya gelir. Kale'nin yamaçlarına da tel örgü çekilirse dahi yine güvenlik sağlanamaz. Çünkü, çekilen tel örgüler dayanıklı değil, birisi kesebilir, kırabilir. O nedenle de tel örgü çekmek yetmez; özel güvenlik ya da bekçi bulundurulması gerekir" diye konuştu.

Kendi duraklarının da Bentderesi'ne bakan bölümüne tel çekilmesini isteyen Kalem, "Biz burada bir de duraktan oraya gelip geçmek isteyenlerle mi uğraşacağız" dedi. 1989'dan beri taksicilik yaptığını ifade eden Kalem, "Tiyatronun hemen üstü Ankara Kalesi; karşısı Hacı Bayram Cami. Hisar Caddesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne, Koç'un müzelerine ve mekanlarına çıkan bir cadde. Turistleri Ulus'a taşırken ya da Ulus'tan Kale'ya taşırken soruyorlar. Burası neden böyle diye yanıt veremiyoruz. Burayı kurtarmanın tek yolu, Bentderesi'nin tamamını, Hıdırlık, Yenidoğan, İsmetpaşa'yı bir çevre düzenlemesi ile elden geçirmektir" şeklinde konuştu.

ÇEVRE DÜZENLENMESİ ŞART

dsc_045777.jpg

Bir başka esnaf ise, Bentderesi'nden her gün yüz binlerce kişinin gelip geçtiğini ifade ederek, "Buraya tel örgü çekmek güzel bir şey ama; Roma Tiyatrosu'nun bu halde bırakılması, bir taş yığını olarak bırakılması doğru değil. Mutlaka bir çevre düzenlemesi de yapılmalıdır. Büyükşehir Belediyesi, Ulus trafiğini Bentderesi'nden başlayarak Gençlik Parkı'na kadar yer altına almayı planladı. Bunun bir parçası olarak kesinlikle Bentderesi ve Roma Tiyatrosu'na bir çevre düzenlemesi yapılarak, turizme açılması gerekir" diye konuştu.

VATANDAŞ DESTEKLEDİ

Bentderesi'nden her gün dolmuşa bindiğini ifade eden Ahmet Aziz, Roma Tiyatrosu'nun etrafının teller ile çevrilmesini olumlu bulunduğunu söyleyerek, "Bence en doğrusunu yaptılar. Burada akşam saatlerinde kadınlar gelip geçemiyordu. En azından buna bir çözüm olabilir" dedi.

5 BİN KİŞİLİK ANTİK TİYATRO

2 bin yıl önce Ankara, Roma İmparatorluğunun en büyük eyaletlerinden biri olan Anatolia (Anadolu) eyaletinin başkenti idi. Her eyalet merkezine büyük bir tiyatro da inşa eden Romalılar bu uygulamalarını Ankara'da da sürdürdü. Tarihçilere göre; Benteresi'nin kıyısına inşa edilen bu tiyatronun en az beş bin kişilik olduğu tahmin ediliyor.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.