Yaşar Güldal

Yaşar Güldal

Gerçekten “Vekil, Asil Gibidir” mi Acaba? - 1

Gerçekten “Vekil, Asil Gibidir” mi Acaba? - 1

Bugün kamuda 657 sayılı Devlet memurları kanunun 86.’ncı maddesine göre asil bir görevlinin yerine görevlendirilen binlerce Vekil imam-hatip ve vekil müezzin var.
Aslında işsiz bir genç için bir tesellidir vekil görev veya fahri görev. Her görev alanın kulağına “sabret yakında size kadro verilecek” tatlı yalanı söylenir ki görevini bir aşkla şevkle yapsın diye. Günler geçer, haftalar geçer, yıllar geçer ama kanun bir türlü meclisten geçmez. Tam kanun çıkacakken seçim kararı alınır. Ve hayaller bir daha ki bahara ertelenir.
En azından bu tür kadrolarda istihdam edilirken görev süresi sona eren veya çeşitli nedenlerle görevinden ayrılmak zorunda kalan bu görevliler için çok farklı çözüm yolları geliştirilebilir.
Mesela fahri kur’an kursu öğreticisi olarak görev yapanlar için şöyle bir yol izlenebilir;
Şuan fahri görev yapan veya en az bir dönem görev yapmış görevliler 4/C statüsünde istihdam edilebilir. Yine aranacaksa kpss ve dhbt gibi şartlar aranabilir. Burada da öncelik hafızlara, ardından sırasıyla 4 yıllık üniversite mezunlarına ve önlisans mezunlarına yapılan sınavlarda başarılı olmaları halinde 4/C’li olma yolu açılabilir.
Bu mümkün değilse sürekli fahrilik statüsüyle birlikte sosyal haklarda yapılacak iyileştirmelerle fahri görevlilik daha cazip hale getirilebilir. Ne gibi denilecek olursa mesela maaşlarda asgari ücretin altında olmamak kaydıyla bölgesel şartlarda göz önüne alınarak bu maaşlarda iyileştirmeler yapılabilir. Sosyal haklarda da birtakım iyileştirmeler yapılabilir. Yıllık izinlerinde, hastalık, düğün, cenaze gibi durumlarda izin hakkı tanınabilir. 
Denildi ki bu da mümkün değil. O zaman bu görevlilerimiz yapılacak olan sözleşmeli veya kadrolu alımlarda şartları yerine getirmeleri halinde tercih sebebi sayılabilir. Burada da diğer adaylara haksızlık olmaması için bir kontenjan konulabilir. Mesela 3 dönem üst üste fahri görev yapmış olmak, kpss ve dhbt gibi sınavlarının güncel olması, ilahiyat veya önlisans mezunu olmak gibi birtakım şartlarla bu görevlilerimizin, tümünün olmasa bile kısmen kadro sorunları zamanla aşılmış olacaktır. Bu şartlar dönem dönem ihtiyaç halinde esnetilebilir.
Vekil imamlar, taşeronlar, maaş karşılığı görev yapan öğretmenler, işkur’da toplum yararına çalıştırılan din gönüllüsü kardeşlerim önümüzdeki hafta da sizin sorunlarınızı gündeme getireceğim inşallah. Yazımıza gelecek hafta kaldığımız yerden devam edeceğiz. Kalın sağlıcakla…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR