Şule Erciyas

Şule Erciyas

İnsanı yücelten ahlaki güzellikler

İnsanı yücelten ahlaki güzellikler

İnsanı yüceten değerlerin başında güzel ahlak gelmektedirl çünkü en güzel surette yaratılan insan ancak ahlaki özelliklere sahip olmakla yaratılışında ki bu güzelliği koruyailir ve kamil bir insan olma vasfını elde edebilir. Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim buyuran Hz Peygamber Efedimiz ahlakın insanlar için ne kadar önemli bir değer olduğuna dikkat çekmiştir, nitekim Allah'u Teala da Peygamber Efendimiz (S.A.V) ahlakının yüceliği ile övünmüştür. Güzel ahlaklı olmak yüce dinimizin emridir zira insanlık onurunun yüceltilmesi ve aynı zamanda toplum hayatının huzur ve güven içerisinde devam edilebilmesi güzel ahlakı temin etmekle mümkündür.

Mümin olarak kendimizi geliştirmek bilgilenmek okumak yaşamak hepsi güzel ahlakın bir parçası olarak benimsenmelidir çevremizde ailemizde yaşadığımız şehirde hal ve hareketlerimize dikkat etmek insanlar la her daim iç içe yaşamaya özen göstermeli her daim bir birimize saygılı ve sevgili davranmalıyız. Güzel ahlaklı olmak dinimizin bir parçası ve yaşamak için de güzel bir iz bırakmak için insanlığımızın bir göstergesidir.

Kötü davranışların çokça işlenmesi ve toplumda yaygınlaşmasının bütün topluma zararı dokunmaktadır, atalarımız bu yüzden bu kötünün dokuz mahalleye zararı vardır demişlerdir. Bunun içindir ki islam ahlakının temelini gerek söz gerekse davranışla hiç kimseye zarar vermemek kimseyi kırıp incitmemek oluşturmaktadır.

Ahlaki güzellikleri elde etmenin yolu her konuda bizlere rehber ve önder olarak gönderilen sevğili Peygamberimizin yüce Allah tarafından övülen yüce ahlakını örnek almaktır bunun içinde efendimiz (S.A.V) in hayatını ve güzel ahlakını gereği gibi öğrenmeli ve onu en iyi şekilde tanımalıyız.

Görüldüğü gibi Allah'ın rızasını kazanmak cennete girebilmesi için ahlakının güzel olmasına bağlıdır, dinimizin bizden yapmamızı istediği veya yapmaktan sakındırdığı tüm davranışlar ahlaken yücelmemezi sağlamaya yöneliktir. Ahlakı yücelikte elde etmeden ne dünyada gerçek huzur ve mutluluğa ulaşmak nede ahirette kurtuluşa erişmek mümkün olmayacaktır.

Peygamberimizi kendisi için üç şeyden sakınırdı tartışma ve çekişme luzumundan fazla söz söylemek kendisini ilgilendirmeyen işlerle meşgul olmak, başkaları için de üç şeyden uzak dururdu kimseyi eleştirmez kimseye hakrette bulunmaz başklarının sırlarına gizli hallerine muttali olmak istemezdi.

Peygamber Efendimizin muaz bin cebelin şahsına tüm ümmetine yaptığı ahlakını güzelleştir tavsiyesine uymalı onun tüm insanlığın hayran bırakan örnek ahlakı ile ahlakımızı güzelleştirmeye evlatlarımızı güzel huylarla yetiştirmeye ve ahlakı güzellikleri tüm insanlığa yaymaya çalışmalıyız. Bu dünya da güzel yaşayıp ahirette güzel mutluluğa dahil olmayı rabim cümle kullarımıza nasip etsin güzel ahlaklı yaşayıp güzel ahlaklı ölmeyi nasip etsin. Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR