Şule Erciyas

Şule Erciyas

İslam’da helal kazanıp, helali ile harcamak

İslam’da helal kazanıp, helali ile harcamak

Bizler yaptığımız işleri ve yapacağımız işleri hakkı ile yapmak zorundayız.

Dinimizin emrettiği gibi helal yollarla çalışıp helal yollara ihtiyacımızı gidermeliyiz.

Bizler ne yaparsak yapalım Allah’ın rızası için yapmalıyız. Hangi meslekte çalışırsak çalışalım hakkıyla ve helali ile yapalım. Biz Müslümanlar toplumda gelişen olayları normalmiş gibi görüyor, haramı helal sayar hale geldik. Aslında bu yaptığımız hassasiyet olmadan veya farkına varmadan yapıyoruz

Bizler çalıştığımız işlerde bunlar; doktor, öğretmen, avukat vb meslek gruplardan olursak dahi mesleğimizi hakkı ile icra etmek zorundayız. Müslüman çalışkan, temiz ve güzel ahlaklı olmak zorunda eğer ki bir yola Allah’ın rızası ile çıkarsak işlerimiz her daim yolunda olacaktır. 

Çalıştığımız kazandığımız helal kazançlar hayır yolunda yarıştırmalıyız. Peygamber Efendimiz (S.A.V) ve sahabeler Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali bu mübarek insanlar kazançlarının tamamını hayırda yarıştırmışlardır. Dinimiz sadece helal kazançtan hayırlı işler yapmayı buyurmuştur.

Dinimiz meşru yoldan kazanç elde etmeyi Kuran-ı Kerimde yasaklamıştır. Hırsızlık, gasp, faiz, kumar ve şans oyunları, rüşvet, kamu mallarını zimmete geçirmek, müşteri aldatmak, görevi ihmal etmek ve terk etmek Allah’ın sevmediği ve yasakladığı işlerdendir.

Kuran-ı Kerimde Nisa Suresi 29 ayetinde “Ey İman edenler; Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka, Kendinizi helak etmeyin Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir’’

Peygamber Efendimiz (S.A.V) ‘‘Helal kazanan en hayırlısı ve temiz olan hangisidir?’’ Diye bir soruya karşı; ‘‘Kişinin el emeği ve aldatma bulunmayan meşru ticaret ile elde edilmeyen kazançtır’’ diye buyurdu.

İslam bizlere helal kazanıp helal yemeyi emretmiştir. Biz Müslümanlar başkalarının sırtından veya gayri meşru yollardan kazanç elde etmekten sakınmalı; kazancının nereden ve nasıl geldiğine dikkat etmelidir. Yüce rabbimiz Kuran-ı Kerimde “ Ey insanlar; Yeryüzünde ki şeylerden helal ve temiz olanlarından yiyin şeytanın izinden yürümeyin, çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır’’

Allah (C.C) helal ve temiz kazancı bizlere helal kılmıştır. Sahipsiz olduğumuz bütün nimetler Rabbimizin bizlere birer emanetidir. Bu nimetler hepimiz için birer imtihan vesilesidir. Bizlere verilen nimetlerin kıymetini bilip Allah’a sonsuz şükretmemiz gerekmektedir. Bizler kazanacağımız paraları güzel harcayıp temiz ve bize helal olanlardan yemeliyiz.

Şeytan bize her şeyi hoş göstermek için elinden geleni yapıyor, biz şeytana uymaktan kaçınmalıyız. Kuran-ı Kerimde ‘‘Altın ve gümüşü biriktirip Allah yolunda harcamayanlar için elem dolu bir azabı haber ver. Biriktirdikleri altın ve gümüş cehennem ateşinde kızdırılarak onların alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla yanacaktır ve onlara şöyle denilecektir. İşte bu kendiniz için biriktirip sakladığınız şeylerdir haydi tadın bakalım biriktirip sakladıklarınızı” denilecektir, ama cehennemden kaçış yoktur.’’

Peygamber Efendimiz (S.A.V) ‘‘Yarım hurma da olsa cehennemden korunun demiştir’’

Peygamber Efendimiz bizlere cehennemden korunmanın yolunu bu kadar kolay açıklamıştır. Bizler helal kazanalım Allah’ın bizlere verdiği ömrümüzü iyi değerlendirelim. Müslümanlar hayırda yarışalım toplumumuzu hayırlı ve sevgili ümmet olmaya çalışalım ve çalışıp çabalayalım her daim iyi şeyler üretelim Allah’ın sevgili kulu olmaya çalışalım.
Selam ve Dua ile Hayırlı Cumlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR