Mehmet YILDIRIM

Mehmet YILDIRIM

Kısaca başkanlık sistemine dair

Kısaca başkanlık sistemine dair

Geçen hafta demokraside yetki ve denetlemeden bahsettim. Tabi yetki ve denetlemenin amaçlarını, sınırlarını ve kontrolünden bahsederken başkanlık sistemine de değinmek icap etti.
       Başkanlık sistemi hakkında düşüncelerime geçmeden önce hadsizlik olarak birkaç tavsiyem olacak. Öncelikle bu bir devlet ve yönetim sistemidir asla ama asla kişi ve zümrelere göre devlet ve yönetim sistemi değiştirilemez. Buna bağlı olarak oluşturulacak yeni anayasa ve kararlar, bugüne ve yarına göre değil yüzyıl sonrasına göre hazırlanmalı. Aksi takdirde daha önce yaşadığımız demokratik ve yönetimsel sıkıntıların benzerlerini ve daha ağırlarını yaşamamız işten bile değil. 
     Diğer altını çizmek istediğim, dikkat edilmesi husus ise, başkanlık sisteminin doğuracağı yeni yönetim şeklinde, ülkenin birliği ve bütünlüğüdür. Bilhassa özerklik ve benzeri hiçbir kavram bırakın anayasayı, devletin başına geçen kişilerin ağızlarına almaması gereken bir husustur. Çünkü başkanlık sistemini özerklik olarak gören çevreler, ülkemizi büyük buhrana sürükleyecektir.
     Şimdi başkanlık sistemi hakkında kısaca bahsedeyim size.
     Bizim kanaatimize göre, Türkiye’de başkanlık sistemi faydalı olacaktır. Doğrudan milletin seçeceği devlet başkanı, aynı zamanda hükümetin başkanı olarak görev almalıdır. Bu durum, her şeyden önce belli bir süre hükümet buhranlarına son verecektir. İcraatlar daha kolay yapılabilecektir. Bu durum aynı zamanda, milletimizin karakterine ve yapısına uygundur ve milleti memnun edecektir. 
     En başta seçim sistemimizde ciddi anlamda, esaslı değişikliklere ihtiyaç vardır. Birçok demokrat ülkede uygulamasını gördüğümüz gibi, barajı geçenler ilk turda seçilmeli, geçemeyenler ise ikinci tura kalmalıdır. Milletvekilleri bu şekilde seçilmeli, sosyal yapımıza göre fonksiyonu olmadığını düşündüğümüz senato kaldırılmalıdır.
   Bunlar yapıldığı ve ilk başta bahsettiğim hususlara dikkat edildiği takdirde, ülkemizde sosyal, ekonomik, kültürel ve politik buhranlardan tam anlamıyla kurtulamasak da, hükümet buhranları mutlaka son bulacaktır. Tabi buhrandan kurtulmuş bir hükümet, ilerleyen süreçlerde, diğer buranlardan kurtulmasının yolu olan istikrarı sağlayacaktır.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR